FILMEZZUNK.HU
80 éves a Tom és Jerry

80 éves a Tom és Jerry

1306

80 éves a Tom és Jerry

Nyolcvan évvel ezelőtt az MGM filmstúdió megirigyelte versenytársai sikereit, amelyeket a Miki Egérrel vagy a Cucu Malaccal értek el. Így hát felkértek két 30 éven aluli munkatársat az animációs osztályról, William Hannat és Joe Barberat, hogy csináljanak valami nagyobb durranást. így lettek Ők az animációs sorozat megalkotói, akik hatalmas karriert futottak be, olyannyira, hogy a Tom és Jerry után saját stúdiót alapítottak, a Hanna-Barberat.

80 éves a Tom és Jerry

Olyan nagysikerű rajzfilmeket alkottak meg Ők ketten, mint a: Frédi és Béni, Maci Laci, Scooby-Doo, Süsü keselyűk, Dexter laboratóriuma és a Pindúr pandúrok. Utóbbiakat a Cartoon Network Studios-val közösen készítették el. Az első Tom és Jerry rész egész pontosan 1940. február 10-én jelent meg a mozivásznon, ennek ünnepeljük most a 80. évfordulóját.

A siker mindent vitt: az első két évtizedben aratták a legnagyobb sikert, tizenhárom Oscar-jelölést kaptak 1943–52 között, majd a rákövetkező kilenc év alatt újabb hét díjat zsebelhettek be, ezzel maguk mögé utasították az összes többi rajzfilmet. Az évtizedek során sokat változott Tom és Jerry megjelenése, azonban egyvalami örök maradt: a megunhatatlan macska-egér játék, ami nemcsak megunhatatlan, de minden korosztály számára felüdítő élményt biztosít.

Az eredeti felállásban Hanna és Barbera munkássága alatt 114 epizód készült, mára pedig összesen 164-nél áll a sorozat, aminek legutóbb 2014-ben készült új része. A 2001-ben meghalt Hanna és a 2006-ben eltávozott Barbera nemcsak szakmailag voltak társak, hanem barátok is voltak. Mélyen tisztelték egymás munkáját. A Warner Brothers, a Tom és Jerry jogainak birtokosa idén karácsonykor egy játékfilm elkészítését tervezi az ismert macskáról és az egérről.

Jön az élőszereplős Tom és Jerry-film!

Érdekességek:

  • Tudtad, hogy hőseinket eredetileg nem is Tom és Jerrynek hívták? Az Elbocsátás című 1940-ben bemutatott epizódban a macskát nem véletlenül szólítják Jaspernek – a cím Jasper and Jinx lett volna, ám a készítők végül változtattak az elképzelésükön.
  • Nagy-Britanniában 2015-ben egy felmérés szerint a felnőttek körében Tom és Jerry volt a legnépszerűbb rajzfilm.
  • A Boomerang a 8 évtizedes megünneplésére nem is találhatott volna ki jobb ötletet, minthogy egy percbe sűrítette bele az elmúlt 80 évet.

Szerző: MéziMcFly

A valaha volt 20 legjobb animációs mese az IMDB szerint


Article Tags: · · ·