FILMEZZUNK.HU
Jason, a Péntek 13 réme 40 éve tart minket rettegésben

Jason, a Péntek 13 réme 40 éve tart minket rettegésben

1497

Jason, a Péntek 13 réme 40 éve tart minket rettegésben

Idén 40 éve vetítették a mozikban az első Péntek 13-at. De hogy hogyan is kezdődött… A 70-es évek elején készült első rész producere Sean S. Cunningham, akinek csupán 30 évesen  igen kevés volt  a pénze ahhoz, hogy filmet készítsen. Így összefogott barátjával Wes Cravennel, akit ugyancsak nem vetett fel a pénz és kitalálták, hogy horrorfilmeket fognak forgatni. Összedobták a pénzüket és elkészítették első közös nagyfilmjük Az utolsó ház balra-t (1972), amelynek költségvetése több százszorosát termeli vissza a mozikban, megalapozva ezzel Cunningham és Craven karrierjét.

Jason, a Péntek 13 réme 40 éve tart minket rettegésben

Később megcsinálták  A sziklák szemét (1977), ami szintén nagy siker lett, így Cunninghamnak annyi pénze jött össze, amiből  már forgalmazó-producerként tudott tovább dolgozni, majd úgy döntött, hogy leforgatja első saját filmjét.

1980. május 9-én megszületett az első Péntek 13 című horrorfilm, amit a filmtörténészek ma a slasher nevű horrorfilmes alműfaj egyik korai klasszikusának tartanak.

Az első részben Kevin Bacont is felvonultató Péntek 13-ban Jason édesanyja Mrs. Vorhees volt a gyilkos, aki megbosszulta fia halálát, amiért hagyták gyermekét a tóba fulladni. A többi részben viszont Jason lesz az, aki a ledér fiatal lányokra vadászó hokimaszkos gyilkos lesz. Bár az első rész bemutatása inkább botrányfilm volt, egyrészt mivel egy nagy stúdió, a Paramount “lealacsonyodott” odáig, hogy  B-kategóriásnak számító filmet forgalmazzon, másrészt sok kritikát kapott a film erőszakossága miatt, mivel alig vágtak ki a keményebb részekből. Ennek ellenére csak Amerikában negyvenmillió dollár bevétel jött össze.

Jason, a Péntek 13 réme 40 éve tart minket rettegésben

1981-ben jött a  Péntek 13. – II. rész, ami ugyanúgy a Kristály-tó ifjúsági táborában játszódik évekkel később, ezúttal viszont nem a fiát megbosszuló Mrs. Vorhees benne a gyilkos, hanem maga Jason Vorhees, aki visszaadná a kölcsönt, és az anyja miatt állt bosszút. Valójában csak a harmadik rész (Péntek 13. – III. rész: Véres kirándulás) tette jelképessé Jason Vorhees hokimaszkos figuráját. A siker része, hogy ezt a részt már 3D-ben is meg lehetett nézni, valamint, hogy itt viselte először emblematikus hokimaszkját  Jason Vorhees, ezzel ikonikus karakterré  válva. Összesen 12 Péntek 13-folytatás és -remake készült.

Szerző: MéziMcFly

10 borzalmas film, amelyért bocsánatot kért a rendezőjük


Article Tags: · ·