FILMEZZUNK.HU
Dokumentumfilm készült Vuhanról, a koronavírus kiinduló pontjáról

Dokumentumfilm készült Vuhanról, a koronavírus kiinduló pontjáról

810

Dokumentumfilm készült Vuhanról, a koronavírus kiinduló pontjáról

Ai Weiwei 1957-ben született kínai civil aktivista és művész. Ő volt az, aki több hónapi nyomozása után kiderítette, hogy a 2008-ban bekövetkezett tragédiában, a szecsuani földrengésben miért is “kellett” ötezer gyermeknek meghalni? Mivel hivatalosan senki nem ismerte el ezeknek az ártatlan gyermekeknek a halálát, és tilos volt Róluk megemlékezni. Ai nyomozásai fényt derítettek arra, hogy a hatalom visszaélései miatt például a vasbetonban a vasrudakat szakszerűtlenül helyezték el, ennek következtében a gyermekekre dőlt az iskola.

Dokumentumfilm készült Vuhanról, a koronavírus kiinduló pontjáról

Ai most a koronavírus kiindulásának okán nyomoz. Az összes eset eddig 23,9 millióra rúg. A koronavírusban eddig világszerte hétmillióan fertőződtek meg, és már közel 820 ezer halálos áldozata van.  Mint tudjuk, a koronavírus-járvány egy vuhani piacról indult és terjedt végig az egész világban. A tragédia sokak szerint a kínaiak szörnyű étkezési szokásai miatt alakult ki. Kína az az ország, ahol az ember legjobb barátját a kutyákat és macskákat élve főztek meg emberi étkezés céljából. Sok éve a világ minden tájáról számtalan állatvédő szervezet küzd a kínaiak ezen illegális ténykedései ellen. Képzeljünk el egy kutyahúsfarmot, ahol az ott tartott állatokat borzalmas körülmények között tartották. Élelem, víz nélkül, az időjárási elemeknek kitéve őket, ahol beteg, vérző, gennyes sebű állatokat tartottak ürülékükben, majd megölésük után az emberek ezen állatok beteg husait ették meg. Így elkerülhetetlen volt a járvány kitörése.

A védett állatokat, a tobzoskákat szintén élve égették meg és fogyasztották az emberek, ahogyan a védett denevéreket is levesként tálalták. Így a beteg állatokról a vírus emberekre terjedt. Nem az volt a kérdés, hogy kialakul-e emiatt egy újabb világjárvány, hanem hogy mikor és ez a borzalom villámgyorsan bejárta a világot számos emberéletet követelve.  A National Geographicnak nyilatkozó Peter Li azt mondta, hogy az állatok sokszor még azoktól a sebesülésektől szenvedtek, amelyek elfogásukkor vagy szállításukkor keletkeztek, nem ritkán hiányzott egy végtagjuk.

Hatalmasat kaszálhat a Netflix a koronavíruson

Az árusok pedig nem törődtek velük, nem gondozták őket, hiszen úgyis megölik őket rövid időn belül. Az állatok ketrecei is koszosak, elhanyagoltak voltak. Így egy állat könnyen elkaphatott egy másiktól betegséget, majd ha egy ember megérintette vagy elfogyasztotta azt az állatot, már át is terjedt az ő szervezetére a vírus… Az állatvédők küzdenek az állatfarmok bezárása, a kutya, macska, tobzoska védettségének betartásához, miszerint tilos ezen állatokat kínozni, fogyasztani. Szomorú, de nem ez volt az első eset, mivel a világ látott már hasonlót, amikor is a 2003-as SARS-vírusnak is szintén egy dél-kínai piac volt a forrása… Ai a koronavírus-járvány kitörésekor lezárt Vuhanról készített dokumentumfilmet, melynek munkálatait Európából irányította.

A 115 perces dokumentumfilm a Coronation címet kapta. Az alkotással azok az orvosok és nővérek előtt tiszteleg, akik a koronavírus ellen harcoltak és bemutatja mindazt, amin a kínai átlagemberek keresztülmentek a város lezárásának első napjától az utolsóig. Ai csapata 500 órányi anyagot vett fel, és ezekből állította össze a végleges dokumentumfilmet. Ezen a felvételek többnyire drónfelvételekből, kórházi biztonsági kamerák felvételeiből és az egészségügyi személyzet által készített videoklipekből  készült.

Szerző: MéziMcFly

Színészek, akik koronavírusban haltak meg


Article Tags: · · ·