FILMEZZUNK.HU
Meghalt a legendás Sean Connery

Gyászol a filmvilág: meghalt a legendás Sean Connery

1700

Meghalt a legendás Sean Connery

90 évesen meghalt Sir Sean Connery, az egyik legnagyobb brit színész. Természetesen leginkább James Bond figurája jut a legtöbb nézőnek róla eszébe, de több, jelentős filmben is felejthetetlenül játszott. Brian De Palma nagyszerű gengszterfilmjében (Aki legyőzte Al Caponét) egy tisztességes, nyugdíj előtt álló közrendőrt játszott, hihetetlen természetességgel, ezért a szerepéért Oscar-díjat kapott. De sokan emlékeznek az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című Spielberg-kalandfilmből is rá, ebben Harrison Ford apját játszotta.

12 érdekesség Sean Connery színészlegendáról

A leghíresebb szerepe persze a 007-es titkosügynök volt, Ian Fleming figuráját ő formálta meg először mozivásznon, összesen hét alkalommal, utoljára az 1983-as Soha ne mondd, hogy soha című filmben. A filmvásznon ő mondta először ezt a mondatot: A nevem Bond. James Bond. De nagyon sokan emlékeznek a Vadászat a Vörös Októberre című film orosz kapitányára is, amikor valakinek eszébe jut Sean Connery neve. De a Kevin Costner-féle Robin Hood zárójelenetét sem felejtik, akik látták: Sean Connery csak az utolsó percekben jelenik meg, Oroszlánszívű Richárdként. És persze a Hegylakó, ebben Christopher Lambert partnere volt.

A több évtizedes karrierje során rengeteg díjat kapott, köztük egy Oscar-, két BAFTA- és három Golden Globe-díjat. Játszott európai filmekben is, A rózsa neve című Jean-Jacques Annaud filmben (Umberto Eco remekművéből készült a film), de a Szállnak a darvak cannes-i nagydíjas rendezőjével, Mihail Kalatazovval is dolgozott, ez volt A jégsziget foglyai. Természetesen a legsikeresebb magyar filmművészekkel is dolgozott. Az Egy igaz ügy című – elsőrangú hollywoodi krimiben – Koltai Lajos fényképezte. A Szeress, ha tudsz című filmdrámát pedig Zsigmond Vilmos fényképezte. A Medicine Man című kalandfilm producere Andy Vajna volt. Utoljára 17 éve játszott filmben, a Szövetség című kalandfilmben.

Utána visszavonult és Dél-Franciaországba költözött, és hobbijának, a golfnak élt. A halálhírt családja jelentette be szombaton. A tájékoztatás szerint Conneryt bahamai otthonában, álmában érte a halál. A család részletek nélkül csak annyit közölt, hogy a színész egy ideje betegeskedett.

12 érdekesség Sean Connery-ról, amit még biztosan nem hallottál

(via Origo)


Article Tags: · ·