FILMEZZUNK.HU

Louis de Funès 13 legjobb filmje, ha egy kis humorra vágynál

25383

Louis de Funès legjobb filmjei

A francia komikust és színészt valószínűleg senkinek sem kell bemutatnunk: bohókás mozgása, csak rá jellemző grimaszai és őrült jelenetei utánozhatatlanok. Nézzük meg leginkább “Lütyő” néven ismert nem mindennapi fergeteges színész 13 legjobb filmjét kronológiai sorrendben:

1. Horgász a pácban (1958)

A film története a jóravaló, furfangos orvvadász és a kisvároska helyi hatalmasságai közt dúló harcról szól. A fergeteges események humora hagyományos helyzet- és jellemkomikumra épül, amit elsősorban Louis De Funes alakítása tesz ellenállhatatlanná. Utolérhetetlen, ahogy jellemábrázoló gesztusaival és fintoraival, burleszkbe illő mozgásával, nyűtt gúnyájában és ormótlan bakancsában csetlik-botlik. És természetesen nem ő kerül pácba, hanem a vele szemben álló, lomha észjárású, szépelgő, vidéki kispolgárok.

2. Fantomas (1964)

Fantomas (Jean Marais), az arctalan, vagy inkább ezerarcú mesterbűnöző egy tökéletesen végrehajtott ékszerlopás helyszínén hagyja a névjegyét, Juve felügyelő (Louis de Funes) azonban kétségbe vonja, hogy létezik a titokzatos gazember, és egy tévényilatkozatban ennek hangot is ad. A nyilvánosság azonban felkapja a sztorit, és a nagy érdeklődés hullámait meglovagolva egy újságíró, bizonyos Fandor hamis interjút is készít a fantombűnözővel. Fantomas azonban nem nézi jó szemmel az álinterjút, ezért elrabolja Fandort.

3. Az ügyefogyott (1965)

Antoine Marechal párizsi bolttulajdonos épp olaszországi álomnyaralására készül, azonban az utazás elején azonnal autóbalesetet szenved. Az incidens okozója, egy Rolls-Royce gazdag tulajdonosa, Leopold Saroyan igazgató úr, aki felajánlja Antoinnak, hogy az ő költségére repüljön el Nápolyba, majd Firenzéből egy limuzinnal térjen haza. A meglepett boltos elfogadja a nagylelkű ajánlatot, nem sejtvén, hogy a férfi valójában nem vezérigazgató, hanem egy alvilági banda főnöke, aki az ügyefogyott Marechal segítségével akar kábítószert és gyémántot csempészni Franciaországba. Antoine elindul a nagy kalandra, nyomában az áruját féltő Saroyannal és egy konkurens bandával.

4. Egy kis kiruccanás (1966)

A II. világháború alatt egy angol nehézbombázót a német légelhárítás lelő Párizs felett. Legénysége ejtőernyővel menekül, de a megszállt városban mindenki őket üldözi. Egyikük a német főhadiszállás épületén landol egy festőállványon, másikuknak az állatkertben sikerül földet érnie, a harmadiknak pedig az Operaház tetején. A németek elől bujkáló briteket végül két, kissé kelekótya francia, – egy karmester és egy festő – veszi pártfogásába. Feladatuk, hogy angol barátaikat kijuttassák a szabad zónába. Ez azonban nem is olyan könnyű.

5. A főnök inkognitóban (1966)

Aki csak ránéz, tudja, hogy Septime úr örök vesztes. Most sem alaptalanul izgul étterme jó hírneve miatt, hiszen egy latin-amerikai államfő tűnt el vacsora közben titokzatos körülmények között. A nyomozásban az államfő titkárnőjétől a rendőrségen át az ország ellenzékéig mindenki részt vesz. Ennek persze megint Septime úr látja kárát, hiszen a nagy kavalkádot követően az étterem romokban hever. Pedig az igazi haddelhadd még csak ezután kezdődik.

6. A nagy vakáció (1967)

Bosquier iskolaigazgató a feleségével szigorú elvek szerint vezeti a gimnáziumot. A legnagyobb gondot saját gyermekük okozza, amikor megbukik az angol vizsgáján. Az iskolaigazgató elhatározza, hogy tanulásra kényszeríti fiát és nyelvtanfolyamra küldi Angliába. A kamasznak azonban esze ágában sincs szüleire hallgatni. Rábeszéli egyik barátját, hogy utazzon el helyette, ő meg egy szajnai kajaktúrára megy. A személycsere azonban hamar kiderül és az igazgató úr, elindul megkeresni a fiát.

7. A csendőr nősül (1968)

A sok galibát okozó Lütyő őrmester beevez a házasság révébe. Egy ezredes csinos özvegye veti ki a hálóját a derék csendőrre, remélve, hogy némi ösztönzéssel és összeköttetéssel tisztet csinál majd belőle. És kit ne szédítene meg a díszes tiszti egyenruha, különösen, ha a kedves Josépha még a jelentkezését is elintézi a tisztképző iskolára.

8. Felmondtam, jöjjön vissza (1968)

André, a hajógyár fejlesztőmérnöke megnyeri a vitorlásversenyt, a nagy regattát, saját építésű hajójával. Főnöke azonban erre az örömhírre – hirtelen haragjában – kirúgja. Ám a gyár, a zseniális mérnök nélkül, aki többek között a gyalogló csónakot is feltalálta, nem funkcionál. Ezért a főnök mindent megtesz a mérnök visszaszerzésére. Ennek érdekében igénybe vesz egy törött lábat, néhány elgázolt szárnyast, egy traktort, sőt még a tengerészetet is és indulhat a hatalmas kalamajka.

9. Lányok pórázon (1970)

Monsieur Evan Evans (Louis de Funes) egy táncosnőkből álló együttesnek a menedzsere, igazgatója, balettmestere, végzi az edzéseket, diétáztatja őket, és ravaszul szeretné megóvni a lányokat a férfiaktól. Ebből igen sok kellemetlensége adódik, mert a kis táncosnők szíve hamar lángra gyúl. Evans úr még hipnózist is alkalmaz az erősebb nemtől való elriasztás céljából. Ennek ellenére egy szép napon egy elhagyott csecsemőt talál a szobájában. Keresni kezdi az anyját, és egy második babát talál.

10. Jákob rabbi kalandjai (1973)

Victor Tukán nem az előítéletek embere. Legyen az ember színesbőrű, zsidó vagy arab, a francia gyárost mindez nem zavarja – egészen addig, amíg mindenki marad a saját hazájában. A sors azonban úgy hozza, hogy Victor, útban lánya esküvőjére, számtalan olyan kalandba keveredik, melyek megkérdőjelezik megrögzött előítéleteit. Először is megtudja, hogy hűséges sofőrje, Salamon valójában zsidó. Majd őt nézik négernek, amikor arca véletlenül bekormozódik. Mindezek tetejébe balesetet szenvednek, és amikor Victor segítséget próbál szerezni, egy arab fickóval hozza össze a sors, aki terroristák elől menekül. Egy hirtelen jött ötlettől vezérelve mindketten rabbinak öltöznek, s nem sokkal később egy zsidó családi ünnep kellős közepén találják magukat.

11. Szárnyát vagy combját? (1976)

Az ismert, hatvanéves éttermi kritikus, Charles Duchemin pályafutása csúcsán a visszavonulás gondolatával foglalkozik. Előtte azonban még el akarja készíteni híres éttermi kalauzának utolsó kiadását, illetve át akarja adni fiának, Gérardnak tudását és szakmai tapasztalatát. A fiúnak azonban esze ágában sincs édesapja nyomdokaiba lépni és titokban vándorcirkuszt alapít, amelyben bohócként lép fel. Charles-nak más gondjai is akadnak: legnagyobb ellensége, Jacques Tricatel gyorséttermi birodalmával forradalmasítani akarja a francia gasztronómiát. A férfi megpróbálja ellopni az éttermi kalauz utolsó kiadását, hogy titokban megszerezhesse a rosszul minősített vendéglátó egységeket.

12. Káposztaleves (1981)

Claude és Francis, a két falusi parasztember, vagy ahogy lakóhelyükön szólítják őket Puklis és Kló, nem örvendenek túl nagy népszerűségnek, hála otromba és ostoba tréfáiknak. Amikor éppen vidám szellentő bajnoksággal múlatják idejüket, elementáris elektromos vihar szabadul el villámlásokkal kísérve. Mindez egy furcsa földönkívüli lény látogatását előzi meg, aki hatalmas űrhajójával a veteményesben landol. Az idegen viszonylag barátságos és valósággal rajong a káposztalevesért, ezért felveszi Claude feleségének alakját, hogy tovább maradhasson a Földön.

13. A csendőr és a csendőrlányok (1982)

Négy csinos csendőrlányt helyeznek a San Tropez-i csendőrökhöz, s ez alaposan összekuszálja az ott szolgálók életét. Főként Lütyő törzsőrmesterét, aki valóban komolyan veszi a szolgálatot és egyszerűen nem tud mit kezdeni a rakoncátlankodó ifjú hölgyekkel. Az osztag tagjai sem kellően éberek, mert a hölgyek egy szép napon sorra eltűnnek. De a legnagyobb gondot Yo jelenti, aki egy afrikai állam elnökének lánya, mert félő, hogy eltűnéséből diplomáciai bonyodalmak származnak. Előkerítésükre azonnal összefog a San Tropez-i csendőrség teljes állománya.

Szerző: MéziMcFly

A 12 legjobb francia film, amit vétek lenne kihagyni


Article Tags: · · · · · · · · · · · · ·