Hatalmas a botrány a Pixar új animációs filmjének szinkronhangjai körül

Hatalmas a botrány a Pixar új animációs filmjének szinkronhangjai körül

1183

Hatalmas a botrány a Pixar új animációs filmjének szinkronhangjai körül

A Pixar legújabb moziját a múlt év egyik legnagyobb szenzációjának szánták, ahogy azonban a többi hasonló aspiráns – James Bond, Wonder Woman vagy épp a Dűne -, végül ez is a neten kötött ki. A Lelki ismeretek így mozibevétel helyett inkább előfizetőket gyűjtögetett a Disney feltörekvő platformjának, és kissé el is veszett a streamingzajban; de a kritikusok így is odáig voltak érte.

Újabb nagy dobásra készül a Pixar, itt az előzetes!

A film egy zenészről szól, aki épp betörni készül a jazzvilágba, ám egy baleset következtében lelke elhagyja a testét. Egy másik számkivetett lélek társaságában azonban őrült túlvilági hajszába kezdenek. Nemcsak a film érzelmi mélységét és látványvilágát dicsérték, de azt is, ahogy bemutatja a fekete közösséget a jazz szubkultúráját. Ezért is keltett hatalmas felháborodást, hogy a fekete főszereplőt, melynek az eredetiben Jamie Foxx kölcsönzi a hangját, számos helyen fehér színészek szinkronizáltak. A szóban forgó botrány először a dán változat miatt tört ki, ahol a fehér Nikolaj Lie Kaas hangján szólal meg a főhős. A színész a Facebookon igyekezet védeni a mundér becsületét, többek között azt írta:

„Az én álláspontom minden munkával kapcsolatban egyszerű. Hagyjuk az embert, legyen az férfi vagy nő a lehető legjobb módon elvégezni a dolgát”.

Portugáliában is hasonló történt, ott petíció indult az újraszinkronizálásért, amit máris több mint 17 ezren írtak alá. Franciaországban ellenben egy fekete színész, Omar Sy kölcsönzi a karakter hangját. A MeeToo, Black Lives Matter és hasonló társadalmi mozgalmak nyomán elindult filmipari változások az animációs filmeket is elérték. Az egyik legnagyobb visszhangot az váltotta ki, hogy a Simpson család alkotói hosszú évek után lecserélték Hank Azariát, aki az Apu nevű, indiai származású karaktert szinkronizálta…

A valaha volt 20 legjobb sorozat az IMDB szerint

(Via Magyarnarancs.hu)


Article Tags: ·

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download