FILMEZZUNK.HU
35 évvel ezelőtt ezek voltak a legjobb filmek

35 évvel ezelőtt ezek voltak a legjobb filmek

5519

35 évvel ezelőtt ezek voltak a legjobb filmek

1986-ban Olvasóink nagy része még lehet, hogy nem is élt. Ha valaki már mégis meglátta a napvilágot, valószínűleg még ő is gyerekcipőben járt. Ha viszont akad Olvasóink között olyan, aki az 1986-os évben, a lent említett filmek közül valamelyiket esetleg filmszínházban volt szerencséje megnézni, annak várjuk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben az akkori élményt! Ami viszont biztosabbnak tűnik, hogy a 2000-es években legtöbben már pótolták a hiányosságokat és valamelyik videó-kölcsönzőből kivették a VHS kazettát, majd otthon, akár családdal, akár egyedül, de bepótolták az élményt. Akik viszont még mindig nem látták ezeket a 35 éves gyöngyszemeket, itt az idő elkezdeni megnézegetni! Lássuk hát, melyek voltak a legjobb filmek 35 évvel ezelőttről!

Nagy zűr kis Kínában (1986, Big Trouble in Little China)

Jack Burtont (Kurt Russell), az országutak császárát felkeresi régi barátja, Wang Chi (Dennis Dun) és a segítségét kéri. Wang zöld szemű menyasszonyát elrabolták a gonosz varázsló, Lo Pan (James Hong) emberei. Lo Pant kegyetlen átok sújtja: örök életre van ítélve. Csak akkor lehet belőle újra földi halandó, ha talál magának egy zöld szemű feleséget. Jack Burton és barátai mindent elkövetnek, hogy kimentsék a lányt a varázsló kezéből. De eközben Jack munkaeszköze, a teherautója is az ellenfél kezére jut.

Nagy zűr kis Kínában (1986, Big Trouble in Little China)

Krokodil Dundee (1986, Crocodile Dundee)

Mike (Paul Hogan), a krokodilvadász egész életét az ausztrál őserdőkben töltötte, ám egyik expedíciója során felfigyel rá a világ. Sue Carlton (Linda Kozlowski), a New York-i riporternő elhatározza, hogy felkeresi és interjút készít vele. Miután megismeri a dzsungelt, rábeszéli Mike-ot, aki néhány embernél többet egyszerre még sohasem látott, hogy utazzon vele Amerikába, ahol kezdetét veszi Dundee nem mindennapi harca a civilizációval szemben.

Krokodil Dundee (1986, Crocodile Dundee)

Kobra (1986, Cobra)

Az igazi neve Cobretti (Sylvester Stallone). De azoknak, akik ismerik és azoknak, akik azt kívánják, bárcsak ne ismernék, ő egyszerűen csak Kobra. Ha a bűn betegség, Kobra a legjobb gyógyszer ellene. Kobra a nagyváros utcáin edződött specialista: azokra az ügyekre szakosodott, amelyekről a többiek azt állítják, hogy lehetetlen őket megoldani, és vagy nem merik, vagy nem akarják leleplezni az igazi tettest. Kobra neve hallatán hideg rázza még a legagyafúrtabb bűnözőt is, hiszen szokatlan, eredeti módszerei, elszántsága, célratörése még saját kollégáit is gyakran őrületbe kergeti. De most, amikor elszabadult a bűn a nagyvárosban, a rendőrség Kobrát küldi az ártatlan áldozatokat sorozatban gyilkoló, bestiálisan kegyetlen ismeretlen bűnöző nyomába. De vajon ez a gyilkos egyedül hajtja végre tetteit, vagy mások is beleártották magukat az ügybe?

Kobra (1986, Cobra)

Meglógtam a Ferrarival (1986, Ferris Bueller’s Day Off)

Ferris Bueller (Matthew Broderick), a gimnazista diák legjobb barátjával, Cameronnal (Alan Ruck) és barátnőjével, Sloane-nel (Mia Sara) egy nagyszerű, iskolamentes napot tölt el. Magukkal viszik Cameron apjának féltve őrzött Ferrariját, és őrületes kalandokat élnek át, miközben az iskolaigazgató és titkárnője üldözik őket.

Meglógtam a Ferrarival (1986, Ferris Bueller's Day Off)

Top Gun (1986)

Egy fiatal pilóta vágya, hogy ő legyen a haditengerészeti légierő legjobbja. Sikerül is bekerülnie azok sorába, akik részt vehetnek az öthetes, Top Gun elnevezésű kiképzésen. Leplezetlen akaratosságával sokak számára ellenszenvessé teszi magát, de bebizonyítja alkalmasságát. Egy gyakorlaton barátja balesetet szenved és meghal. Pete magát vádolja a szerencsétlenségért, és soha többé nem akar felszállni.

Top Gun (1986)

Egérmese (1986, An American Tail)

A Mousekewitz famíliát (egy orosz egércsaládot) 1885-ben lerohanják a kozák macskák, s pogrom után úgy döntenek: megpróbálkoznak a korlátlan lehetőségek hazájával. Útközben a család egyik tagja, Feivel, a fiúegérke kipottyan a tengerbe, s egy palackban jut el az amerikai partokra. Ott aztán nekivág, hogy valamiképpen felkutassa családját. Közben kénytelen megállapítani, hogy bizony Amerikában is van szegénység és elnyomás.

Egérmese (1986, An American Tail)

A misszió (1986, The Mission)

Gabriel (Jeremy Irons) jezsuita atya missziós állomást rendez be az őserdőben. Munkájában az egykori rabszolgavadász, Rodrigo Mendoza (Robert De Niro) támogatja, aki egy tragikus élmény hatására szakít korábbi életével, sőt később a rendbe is belép, bár mindvégig szemben áll a rend vezetésével. A bennszülöttek, akiknek a készülő létesítmény a hasznukra válik, teljesen elfogadják a jezsuitákat. Később azonban ellentétek keletkeznek: a spanyolok és a portugálok a gyarmati uralomért küzdenek egymással, a katolikus egyház pedig fél a jezsuita befolyás túlzott megerősödésétől. A virágzó telepet egy véres mészárlás során a földdel teszik egyenlővé.

A misszió (1986, The Mission)

Halálhágó (1986, Heartbreak Ridge)

A Vietnamból hazatért tiszt, aki mélyre merül az alkohol világában, most egy utolsó lehetőséget kap, ahol bebizonyíthatja, hogy méltó volt a Becsület Érdeméremre. Egy szakasz újoncot kell tökéletes katonává faragnia, ami nem egyszerű feladat.

Halálhágó (1986, Heartbreak Ridge)

A pénznyelő (1986, The Money Pit)

Új lakásra vágyik Walter Fielding (Tom Hanks) és Anna Crowley (Shelley Long). A fiatal pár hihetetlenül alacsony áron jut egy gyönyörű házhoz. Azt azonban a legrémesebb álmukban sem gondolták, hogy csakhamar valóságos romhalmaz lesz belőle. A kártyavár ehhez képest atombiztos óvóhely. Bármihez nyúlnak, letörik, kiszakad, összedűl. Kőműves hullik az égből, meszesvödör ömlik a nyakukba. A házaspárt azonban kemény fából faragták. Minden akadályon átgázolva igyekeznek rendbe hozni otthonukat.

A pénznyelő (The Money Pit, 1986)

Hegylakó (1986, Highlander)

A történet 1536-ban kezdődik, amikor a fiatal McLeod (Christopher Lambert) megsérül egy harcban, ám sebei különös módon begyógyulnak. Azt hiszik, hogy megszállta az ördög, ezért elüldözik a faluból. Ramirez (Sean Connery), a spanyol nemes veszi szárnyai alá. A férfi megtanítja a kardforgatás művészetére, és elárulja, hogy mindketten halhatatlanok. Az örök életért cserébe küldetésük van: el kell pusztítaniuk gonosz társaikat.

Hegylakó (1986, Highlander)

Szakasz (1986, Platoon)

A tizennyolc éves Chris (Charlie Sheen) egyenesen az iskolapadból kerül a távol-keleti mészárszékre. Szakaszában két tapasztalt katona körül csoportosulnak az emberek: a morálisan lezüllött Barnes (Tom Berenger) őrmester és az emberi tartását megőrző Elias (Willem Dafoe) őrmester körül. Mindannyiuk közös célja, hogy túléljék a borzalmakat és hazatérhessenek.

Szakasz (1986, Platoon)

A bolygó neve: Halál (1986, Aliens)

Ellen Ripley (Sigourney Weaver) tapasztalatai felbecsülhetetlenek, hiszen ő már találkozott a földön kívüli élettel, és túlélte a találkozást. Az ő segítségével talán sikerrel járhat az idegenvadász különítmény akciója. De az egyáltalán nem biztos, hogy az állig felfegyverzett különleges osztag elég, ha az űr gonoszságával küzd meg. A bolygó sem veszít kezdeti félelmetességéből.

A bolygó neve: Halál (1986, Aliens)

+1 Ezüst Nyíl sorozat (1986, Ginga: Nagareboshi gin)

Alaszka prérijén az emberek sokszor veszélyes közelségbe kerülnek a Grizzly-medvékkel. Ilyenkor jól betanított vadászkutyáiknak kell megvédeniük gazdáikat. Történetünk egy kis kölyökkutya születésével kezdődik, aki az EzüstNyíl nevet kapja. Apja a medvevadászok egyik legügyesebb vadászkutyája volt. Fábián vadász jobb fülét megtépázta egy Grizzly-medve, azóta őket tartja a legveszélyesebb ellenségének. Amikor Fábián elviszi kitűnően kiképzett kutyáit medvére vadászni, köztük Rikit (ő EzüstNyíl apja), Álmatlanmedve, a gonosz ellenség rájuk támad. Eközben a kis faluban, ahol Dániel és családja él, megszületik három kiskutya. Dániel meglátja az ezüstösszürke kiskutyát, és tudja, hogy jó vadász lesz, így született meg EzüstNyíl, a szép és erős tigriscsíkos kutya, akire nagy feladatok várnak. Eközben Fábiánról és Rikiről az a hír érkezik, hogy megölte őket a nagy Álmatlanmedve. Nem sokkal később csapatot szerveznek, hogy megtalálják őket és itt lép a képbe a hős kiskutya és gazdája.

EzüstNyíl sorozat (1986, Ginga: Nagareboshi gin)

12 titok, amelyet a rendezők mesterien elrejtettek a kíváncsi szemek elől

(Legjobb filmek 30 évvel ezelőttről címlapkép forrása)
(Legjobb filmek 30 évvel ezelőttről történetek forrása)

//milos//


Article Tags: · · · · · · · · · · · · ·