FILMEZZUNK.HU
Kiderült, amiről eddig csak találgattunk: Loki nemi identitása hivatalosan is genderfluid

Kiderült, amiről eddig csak találgattunk: Loki nemi identitása hivatalosan is genderfluid

2526

Kiderült, amiről eddig csak találgattunk: Loki nemi identitása hivatalosan is genderfluid

Alig néhány nap van hátra a Disney+-on debütáló önálló Loki sorozat premierjéig. A stúdió gőzerővel promózza az új szériát, amely kapcsán kaptunk is egy izgalmas részletet.

Elképesztő kalandot és izgalmat ígér a Loki sorozat legújabb előzetese!

Loki hivatalos Twitter profilján keresztül látott napvilágot egy 18 másodperces videó, amelyen felvezetőjében Loki aktáit láthatjuk. Persze szemfülesnek kell lennie annak a rajongóknak, aki ki akarja szúrni, hogy Loki személyes adatai között a nemére vonatkozó megjelelölés alatt a “fluid” fogalom szerepel.

És akkor egy kis segítség a wikipédiáról, hogy jobban megértsük ezt az identitást: A nembináris nemi identitás (angolul: non-binary, röviden enby) gyűjtőfogalom a transznemű spektrum olyan nemi identitásaira, amelyek nem kizárólag férfi vagy női identitások, azaz ezen a kétpólusú (bináris) felosztáson kívül esnek. Szintén használatos az angolból átvett genderqueer (ejtsd: [ˈdʒɛndɐkwɪə̯], queer gender: eltérő társadalmi nem) vagy gender-nonkonform megnevezés. A nembinárisságnak nincs köze a biológiai nemhez vagy a nemi jelleghez; vannak interszex emberek is, akik nembinárisként azonosulnak. A nemi identitás megkülönböztetendő a romantikus illetve szexuális orientációtól: ezek nembináris emberek esetében is éppoly különbözők és sokfélék lehetnek, mint bináris emberek (cisz- vagy transznemű nők és férfiak) számára. A nembináris nemi identitás nem feltétlenül ismerhető fel egy személy megjelenésén vagy viselkedésén: a nembináris emberek a nemi identitásukat különböző módokon fejezhetik ki.

A nembinaritásba tartoznak azok az emberek is, akiknek a nemi identitása több nem (például a férfi és női) között mozog: ez a genderfluid identitás (fluid: folyadék angolul). Vannak továbbá olyan nembináris személyek, akik ideiglenesen vagy állandóan egy nemhez tartozónak sem érzik magukat: ebben az esetben agender (nemmentes) identitásról beszélünk. Ezeken túl is léteznek további fogalmak az egyes emberek saját nemének leírására. Nembinárisok lehetnek azok is, akik magukat egy harmadik nemhez tartozónak érzik – bizonyos országokban, például Németországban erre hivatalos törvényes lehetőség is van. Az olyan nyelvekben, ahol a személyes névmásoknak nyelvtani neme van – mint például az angolban –, sok nembináris ember a nemsemleges névmás használatát preferálja. Angolul ez a leggyakrabban az egyes számú they.

Persze egyelőre kérdés, hogy mennyire jelenik meg mindez a sorozat cselekményében, erre azonban június 11-étől fény derül majd.

A Marvel következő gigaprodukciójában láthatjuk az első LMBTQ szuperhős-csókot


Article Tags: · ·