FILMEZZUNK.HU
Az éhezők viadala sikerének titka

Az éhezők viadala sikerének titka

5171

Az éhezők viadala háttere, avagy a siker recept‏je

Az éhezők viadala 2012-ben szinte berobbant a köztudatba, majd még sok éven keresztül tartotta őrlángon az újabb részek megjelenése előtt fel-fellobbanó érdeklődés tüzét. Ezen cikkünkben arra keressük a választ, vajon mi állhat Suzanne Collins azonos című regényéből adaptált sorozat sikerének hátterében.

Az éhezők viadala 2012

A Jennifer Lawrence főszereplésével készült viadalos sorozat közel 3 milliárd dollárt kaszált világviszonylatban

Az Éhezők viadala alapvetően nem egy bonyolult, de nem is unalmas történet. A háborús múlt következtében kialakult társadalmi feszültség, mely a gazdag Kapitólium és a leszakadozó, szegény területek között vibrál, talán a legmeghatározóbb motívum a filmek során. Mindez az évente, nagy felhajtás közepette megrendezett viadalban csúcsosodik ki, annak ellenére, hogy a Kapitólium azt hangsúlyozza, mindez a véres múlt elborzasztó emlékének elevenen tartása révén az újabb háború elkerülése érdekében szükséges. Kérdés, ez miért teszi népszerűvé a filmet? Nos, alapvetően talán a kisarkított társadalmi ellentétek bemutatása miatt, amely, ugyan nem ennyire markánsan, de a valóságban is tapasztalható világ méretekben.

A vagyonosok elleni szociális érzéketlenség vádja, a gazdag országok pazarlásán való felháborodás, a fejlődő országok kizsákmányolása és az irdatlan rés a szegény embertömegek és a szűk, de annál tehetősebb elit között sokakat foglalkoztat, főként a középosztály körében. A filmben gyakorlatilag ez az a társadalmi réteg, akik hiányoznak és ez talán nem is véletlen. A jövőben játszódó történet ezzel is sugallhatja, ha nem változnak a pénzügyi állapotok, a középosztály is megsemmisülhet, miközben a gazdagok profitálnak a háborúkból. A valóságban a szegények is igyekeznek felhívni a figyelmet a helyzetükre, bár az ő hangjuk státuszukból adódóan nem tud elég erős lenni. Természetesen vannak olyan krőzusok, akik valóban a szívükön viselik a világ elhanyagolt és elmaradottabb részein élőket is, de ez az elenyésző kisebbség. Ezek főként olyan személyek, akik szintén szegény sorból emelkedtek fel. Akárcsak a produkcióban.

Az éhezők viadala 2012

Elizabeth Banks, Woody Harrelson és Jennifer Lawrence Az éhezők viadalában

Persze lehet, hogy a nézőközönség nagy része ezen el sem gondolkodott és csupán a látvány illetve a cselekmény nyújtotta relatív izgalmak miatt élvezte a filmet. Ha valaki túl tudja magát tenni a hollywoodi filmekre oly jellemző lelkizős jeleneteken, melyek nem azért zavaróak, mert vannak, hanem, mert eltúlzottak és ömlengősek, akkor még élvezheti is az alkotást, mely nem túl összetett és könnyedén emészthető.

A legtöbb mozifilm minőségét a szereplő színészek garantálják, bár ez sem abszolutizálható. A rendező nem kis neveket vonultatott fel a filmben, hiszen a teljesség igénye nélkül Jennifer Lawrence, Donald Shuterland, Elizabeth Banks és Stanley Tucci is látható a vásznon. Hallhattunk olyan esetekről is, amikor valaki kizárólag a főszereplő Jennifer Lawrence miatt nézte meg a filmet. Ha valami, akkor egyes színészek alakítása emlékezetes lehet, gondolok itt a Stanley Tucci által megformált műsorvezető karakterére.

Az éhezők viadala 2012

A két fiatal színész, Jennifer Lawrence és Josh Hutcherson, a 2012-es első rész óta hatalmas hírnévre tettek szert

Az Éhezők viadala megjelenésének időzítése is tökéletes volt, hiszen a hasonszőrű és történetükben sem túlságosan különböző, mondhatni egy kaptafára készült művek, úgy mint a Beavatott – vagy Az útvesztő sorozatok közül Katniss Everdeen története jelent meg először, ezzel elsőként betöltve a nagyérdemű addig nem tudatosult igényét. Ez az igény pedig a folytatólagos, mondhatni sorozat jellegű filmekre irányult.

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy bár Az éhezők viadala története hordoz társadalmi fricskát, nem éppen az a gondolkodtatós film, amit főként az előzetes elvárások nélkül moziba ülök élvezhettek. Ami a sikerének fő titka lehet, a színészi játék mellett, az a sorozat jelleg, hiszen, az ember szereti, ha egy megkezdett történetnek ismeri a befejezését, még akkor is, ha nincs minden szempontból megelégedve a filmmel.

10 híresség a filmvilágból és azok klónja a múltból

(Címlapkép forrása)

//JoeJonix//


Article Tags: · · · · ·