FILMEZZUNK.HU
Háborog az internet népe - Óriási a felzúdulás az új Jane Austen film előzetese láttán - Meggyőző érvek

Háborog az internet népe – Óriási a felzúdulás az új Jane Austen film előzetese láttán

2121

Háborog az internet népe – Óriási a felzúdulás az új Jane Austen film előzetese láttán

Alig két hete jött ki a legjobbnak és legösszetettebbnek ítélt Jane Austen regény trailere, de arra senki nem számított, hogy össznépi kritikába torkollik mindössze a 2,5 perc előzetes alapján. Egy könyvet a képernyőre adaptálni mindig hatalmas kihívás, számos buktatóval, hiszen a történet megelevenítésén túl ott van a nem elhanyagolható tényező is, hogy a megfelelő színészeket választják-e adott karakterekhez, és összességében át tudják-e adni a hangulatot, ami a kötetet jellemezte. Számos mozi csúszott már el azon, hogy nem tudták felvenni a versenyt az elvárásokkal – lásd például a Beavatott-sorozatot, ami már a befejezést sem érhette meg -, de persze bőven lehetne olyan példákat is hozni, amiknek kifejezetten jót tett a mozgóképes feldolgozás – a Brie Larson főszereplésével készült A szoba című filmet négy Oscarra is jelölték.

Háborog az internet népe - Óriási a felzúdulás az új Jane Austen film előzetese láttán - Meggyőző érvek

A jó sztori önmagában édeskevés, a forgatókönyvírókon, a díszlet- és jelmeztervezőkön, a világítókon és más szakembereken legalább annyi múlik, mint a színészeken, de a siker kulcsa egyértelműen a rendező kezében van, aki tulajdonképpen egy szubjektív szemüvegen keresztül álmodja meg a végeredményt. Mi ezzel a gond? Leginkább az, hogy nem biztos, hogy ez mindenki tetszését elnyeri, pont úgy, ahogyan most a Meggyőző érvekkel is történt.

Két héttel ezelőtt landolt a YouTube-on Jane Austen utolsó regényéből készült film előzetese a Netflix csatornáján. A szinopszis szerint Anne Elliotot (Dakota Johnson) a múltban a családja lebeszélte arról, hogy hozzámenjen egy tengerésztiszthez, aki nemcsak rangnak és vagyonnak, de jövőképnek is híján volt. Nyolc év elteltével azonban Frederic Wentworth (Cosmo Jarvis) ismét felbukkan, immáron vagyonos tisztként, és feleséget keres, akivel letelepedhet és családot alapíthat, egyetlen kikötése van csak, hogy ne Anne Elliot legyen az, aki annak idején összetörte a szívét.

Az új feldolgozás (a bemutató alapján) cselekmény szintjén nem tér el a klasszikustól, viszont modern áthallást kapott, ami finoman szólva sem nyerte el a rajongók tetszését. A videó alatt sorakozó több mint 4 ezer komment nagy százaléka az elégedetlen Austen-fanoké, akik szerint a jelmezek pocsékok, a kiragadott részletek nem korhűek, az egész túl vidám, a casting pedig végképp tragédia, de a legnagyobb probléma szerintük: megölték a főszereplő karakterét azzal, hogy a csendes, szerény, visszahúzódó Anne-ből egy karakteresebb, függetlenebb, magabiztosabb nőt csináltak, ami jobban megfelel a modern nő képének.

Az egészet csak egy túlcsicsázott romkomnak tartják, ami nem mutatja be, hogy a 19. század hajnalán mennyire ki volt szolgáltatva egy házasulandó korú, ranggal rendelkező, de elszegényedett család lánya az életnek, de az, hogy a fanyalgóknak végül igazuk lesz-e, csak július 14-én derül ki – ekkor debütál a film a Netflix kínálatában!

10 hollywoodi híresség és hasonmásuk a múltból, melyek láttán te is lefagysz egy pillanatra

(Via NLC.hu)


Article Tags: · ·