FILMEZZUNK.HU
A Micsoda nő! útja a világsiker felé

A Micsoda nő! útja a világsiker felé

630

A Micsoda nő! útja a világsiker felé

Több mint 30 éve mutatták be azt a ma már ikonikusnak számító romantikus filmet, amely elindította a világhír felé Julia Roberts-et és nagy lökést adott Richard Gere akkoriban visszaesőben lévő pályafutásának.

Ahogy Garry Marshall, a film rendezője találóan megjegyezte, a mozikészítés nem számít egzakt tudománynak: „Nem vagyunk zsenik, csak botladozunk és néha csodálatos eredményt kapunk, mint a Pretty Woman esetében is”.

A film készítői először nem számítottak milliós bevételre, azonban már a bemutató előtti vetítések azt mutatták, hogy ez az alkotás mindenkihez eljut, férfiakhoz és nőkhöz, fiatalokhoz és idősekhez, s átlépi a gazdasági akadályokat is.

A mai Hamupipőke történet, amikor egy gazdag férfinek egy prostituált tetszik meg, legyőzte Amerikában a politikai helyesség védelmezőit és leszámolt azzal a mítosszal, hogy az amerikai romantikus filmeket rosszul fogadják Európában.

Mint Marshall visszaemlékezett, Bangladesben az emberek teherautókkal és szekerekkel érkeztek, hogy a városi tereken láthassák a filmet. Egy Floridában élő 80 éves asszony, aki háromszor látta a filmet, levélben köszönte meg a rendezőnek, hogy „izzadás nélküli szerelmi történetet” készített.

A kritikusok annak idején fanyalogtak, azonban a Pretty Woman világszerte 463 millió dollárt hozott a mozikban és több mint 80 millió dollárt a video kölcsönzőkben.

Roberts, aki akkor 23 éves, majdnem ismeretlen színésznő volt, Golden Globe díjat nyert a filmben nyújtott alakításával és az egyik leghíresebb hollywoodi filmsztár lett. Később olyan kihagyhatatlan filmekben játszott, mint Robert Altman, A játékos , vagy Mike Nichols, Közelebb című munkái.

Alig több mint 10 évvel a Micsoda nő! sikere után, Julia Roberts, már Oscar díjas színésznőnek mondhatta magát. Az Erin Brockovich, zűrös természet című, igaz történet alapján készült filmben, átütő energiával alakítja Erint, a háromgyerekes elvált családanyát, aki felveszi a harcot a gátlástalan óriáscéggel szemben.

Nehéz elképzelni, de a film készítésének időszakában Gere karrierje éppen megtorpant. A Pretty Woman volt az első kiruccanása a romantikus komédia világába, melynek köszönhetően az őszes hajú Gere az egyik legszexisebb 50 éven felüli embernek számít a világon ma is.

A film csak mellékesen foglalkozott a 90-es évek égető kérdéseivel, a kábítószerekkel, az AIDS-szel és a biztonságos szexszel. Többször felmerült, hogy elkészítsék a Pretty Woman második részét, ez azonban csak terv maradt. Tíz évvel a film bemutatása után Roberts és Gere ismét együtt vállalt szerepet az Oltári nő című filmben, amelyet szintén Garry Marshall rendezett.

Lehet róla vitatkozni, hogy mennyire őszinte az a világ, amelyet a Micsoda nő! bemutat, az azonban vitán felül áll, hogy ma is meghatározza a romantikus filmek világát.

Kép forrása: Getty Images


Article Tags: · · ·