FILMEZZUNK.HU
18 érdekesség a Harry Potter filmekből, amikre még Te sem tudtad a válaszokat

18 érdekesség a Harry Potter filmekből, amikre még Te sem tudtad a válaszokat

6666

18 érdekesség a Harry Potter filmekből, amikre még Te sem tudtad a válaszokat

J. K. Rowling, aki könyveiben életre keltette Harry Potter történeteit, életére túlzás nélkül mondhatjuk, hogy egy igazi sikertörténet, sőt egy varázsütésre valóra vált tündérmese. Az írónő hosszú évek nélkülözése és kilátástalansága után tört fel a csillagok közé és világsikere bejárta az egész világot. Még most, több mint húsz évvel az első regény megjelenése után is töretlen népszerűségnek örvend a bátor varázslótanonc Harry Potter, és barátai, Ron Weasley és Hermione Grange történetei. Most összeszedtünk Nektek 18 izgalmas és rejtett érdekességet a filmsorozatból, melyek még a legnagyobb fanatikusokat is ledöbbenthetnek.

A Harry Potter eredeti triója visszatér még egy utolsó film erejéig?

1. Szándékosan esett a választás a londoni King’s Cross pályaudvarra.

Ez egy szimbolikus és roppant szívmelengető gesztus volt, mivel Rowling szülei itt találkoztak először. A 9 és ¾-ik vágánynak köszönhetően pedig szigorúan nézve az egész varázsvilág története innen indul.

2. J.K. Rowling varázsigéit klasszikus latin szavak ihlették.

A szerző egyetemi tanulmányai nagy hasznára váltak a könyv megírása közben, többek között a varázsigék részletesebb megalkotását is az egyetemi latin óráinak köszönhette. Példának okáért, az Expelliarmus (lefegyverző bűbáj) varázslat két latin szó kombinációja: expellere (kijárat) és arma (fegyver).

18 érdekesség J.K. Rowlingról, a Harry Potter sorozat írónőjéről

3. Hermione valójában a szerző önarcképe.

J.K. Rowling több interjúban is elmondta, hogy Hermione karakterét a 11 éves önmaga ihlette. Rowling persze azt is kifejtette, hogy Hermione sokkal bölcsebb a fiatalkori önmagánál, de a tudás iránti vágy és a furcsa viselkedés egyformán meghatározta mindkettőjüket.

4. A Harry Potter filmek intrói részről részre egyre sötétebbek és baljósabbak, ahogy halad előre a cselekmény.

Az ifjú varázsló életéről J.K.Rowling összesen hét regényt jelentetett meg, melyek a mozivásznon is visszaköszöntek az évek során. Harry Potter kalandjait nyolc filmen keresztül követhetjük végig, melyek előtt mindig felbukkan az ikonikus Warner Brothers logó és a főszereplő neve, az intrók, valamint a zene pedig minden egyes filmnél egyre komorabb benyomást keltenek, akárcsak maga a történet.

18 érdekesség a Harry Potter filmekből, amikre még Te sem tudtad a válaszokat

5. Kinek nincs egyedül patrónusa?

A patrónusbűbáj segítségével a varázsló megidézhet egy bizonyos erőteret, amely személyre szabottan valamilyen állat formáját ölti. A patrónust védekezésre és üzenetküldésre lehet használni, ám megidézése nem egyszerű feladat: a sikeres bűbájhoz elsősorban az kell, hogy a varázsló felidézzen egy számára szeretetteljes emléket. Ha ez megvan, erőteljesen koncentrálnia kell rá, majd az expecto patronum varázsigével megidézheti a partónust. Mint az a sorozatból is ismert, Harry Potter szarvast tud megidézni, de más-más karakterek patrónusállatai is feltűnnek a történetben, egy valakit kivéve. J. K. Rowling egy 2015-ös Twitter posztban derített fényt arra, hogy mindenki kedvenc kulcs- és háztájőrzője, Rubeus Hagrid bizony nem tud patrónust megidézni. Az írónő a posztban ezt azzal magyarázta, hogy egy túlságosan nehéz bűbájról van szó, amely meghaladja Hagrid tudását. Ennek oka nem más, mint hogy valójában sosem volt lehetősége megtanulni, mivel harmadéves korában meggyanúsították azzal, hogy ő nyitotta ki a Titkok Kamráját, ahonnan a kiszabaduló baziliszkusz megölt egy diáklányt. Hagridot ezután eltiltották a varázslástól és a pálcáját is eltörték, így tulajdonképpen védtelen lett volna a rá támadó dementorok és a lethifoldok ellen. Dumbledore, az iskola igazgatója azonban megengedte neki, hogy a Roxfortban maradjon.

18 érdekesség a Harry Potter filmekből, amikre még Te sem tudtad a válaszokat

6. Azóta sem tudjuk, mit felejtett el Neville Longbottom.

Neville a nefelejcs gömb figyelmeztetés ellenére sem jött rá, hogy mit felejthetett el.

18 érdekesség a Harry Potter filmekből, amikre még Te sem tudtad a válaszokat

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · ·