FILMEZZUNK.HU
Meghalt a legendás színésznő, Raquel Welch

Meghalt a legendás színésznő, Raquel Welch

810

Meghalt a legendás színésznő, Raquel Welch

Rövid betegség után, életének 83. évben elhunyt Raquel Welch – jelentette be szerdán az amerikai színésznő és modell ügynöke. A legendás színésznő Jo Raquel Tejada néven látta meg a napvilágot, 1940. szeptember 5-én Chicagóban egy amerikai anya és egy bolíviai apa gyermekeként. Kalandfilmekkel futott be, kvázi a modern hollywoodi akciófilm-hősnők előfutárának tekinthető, akit az 1966-os, ma már kevéssé nézhető Egymillió évvel ezelőtt-tel egyik pillanatról a másikra ekért a világhír, szexszimbólummá vált. Ezért tényleg nem kellett sokat tennie, a filmben ugyanis mindössze három sornyi szövege akad, bemutató után mégis mindent elárasztottak a róla készült poszterek, amelyeken szarvasbőr bikiniben látni. Évtizedeken át kísérte a kitartó rendezői, produceri és nézői kérés, hogy vetkőzzön le a kamerák előtt, meztelen szerepet azonban soha nem vállalt.

Ami későbbi karrierjét illeti, az 1969-es westernben, a100 karabélyban Jim Brown és Burt Reynolds mellett játszott – ez az első hollywoodi film, amelyben fehér nőnek másik rasszhoz tartozó szeretője lesz –, egy évvel később pedig transznemű nő szerepét alakította a Gore Vodal regényéből készült vígjátékban, a Myra Breckinridge-ben. Az 1974-es A három testőrben nyújtott alakításáért Golden Globe-ot kapott, 1987-ben pedig újra jelölték a Right to Die című televíziós drámáért, amelyben egy sikeres nőt játszik, akit idegsorvadással diagnosztizálnak, és végül elviselhetetlennek találja az életét.

Raquel Welch négyszer házasodott, két gyermeke született. Vezetéknevét az első férjétől vette át, a negyediktől, a nála 14 évvel fiatalabb Richard Palmertől 2008-ban vált el. Nyugodjék békében!

Burt Reynolds-t élete utolsó éveiben már fel sem lehetett ismerni a sok plasztikai beavatkozástól

(Via népszava.hu)


Article Tags: · ·