FILMEZZUNK.HU
A 10 kedvenc filmszatíránk, amit neked is látnod kell

A 10 kedvenc filmszatíránk, amit neked is látnod kell

5043

A legjobb filmszatírák

A szatíra egy nehezen körülhatárolható ábrázolásmód, de nem kategória, mert akármelyik filmkategóriába tartozó filmre jellemző lehet. A szatíra nem változtatja meg az alaphelyzetet, ha kivennénk a filmből azt, teljesen hétköznapinak, reálisnak, komolynak tűnne. A szatírát a részletekben vagy több dolog összességében lehet felfedezni, amely a filmet groteszkké és/vagy abszurddá teszi. Ez utóbbi páros az alaphelyzettel és a karakterekkel együtt ironikus és komikus hatást vált ki. A következő listán személyes kedvenc szatíráim szerepelnek, amelyből – a lista erőssége miatt – fájó szívvel kellett kihagynom remek filmeket. Következzenek hát az általam legjobbnak vélt filmszatírák.

10: Lenni vagy nem lenni (1942)

A II. világháború kirobban, a német csapatok megindulnak bekebelezni Lengyelországot. Egy katona és egy férjes asszony – Maria – megismerkednek, majd együtt próbálják megakadályozni a varsói földalatti mozgalom lelepleződését. A filmbeli színház színészeinek szerepvállalása – amely egy német tiszt és kém eljátszását is jelenti – teszi nevetségessé a háborús helyzetet egy kis iróniával fűszerezve.

A 10 kedvenc filmszatíránk, amit neked is látnod kell

9: Brian élete (1979)

Krisztus születésének napján születik egy másik kisfiú: Brian. Életét körülhatárolja, hogy messiásként tekintenek rá, hamisan. Története során beáll a lázadók közé, akik a rómaiakat szeretnék kiűzni Júdeából. A Brian életében a komikumot az ókori közegre való, napjainkban elhangzó válaszok és a hamis messiásba vetett hit kifigurázása okozza.

Brian élete (Monty Python's Life of Brian, 1979)

8: Tűnj el! (2017)

Egy fekete srác – Chris – és barátnője – Rose – a lány szüleihez mennek hétvégére megismerkedni, közben kiderül, hogy a nagy családi összejövetelt is akkorra tervezték. Chris kezdi megkedvelni a szülőket, azonban az ott dolgozó alkalmazottak és az összejövetelen a vendégek is elkezdenek különösen, már-már életidegen módon viselkedni. Jordan Peele thrillerje egy hátborzongató atmoszférájú szatíra, amely az antirasszizmus túlzását teszi nevetségessé.

Már többet tudhatunk a Tűnj el! rendezőjének új filmjéről

7: Sztálin halála (2017)

Sztálinra irodájában holtan találnak őrei 1953-ban. Halála után megkezdődik a hatalomért folytatott harc, amelynek Hruscsov, Beria és Malenkov a legfőbb részesei. A Sztálin által felépített Szovjetunió berendezkedését, politikai mechanizmusait a humor eszközével rombolja porig és teszi nevetségessé Armando Ianucci filmjében.

A 10 kedvenc filmszatíránk, amit neked is látnod kell

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · ·