FILMEZZUNK.HU
A 10 kedvenc filmszatíránk, amit neked is látnod kell

A 10 kedvenc filmszatíránk, amit neked is látnod kell

5066

6: Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni (1964)

Egy amerikai légitámaszpont parancsnoka, Ripple tábornok saját kezébe veszi az irányítást és atomháborúra ad parancsot hazája nevében a szovjetek ellen. Azonban a Szovjetunió készített egy Ítéletnap nevű gépet, amely bármely háború megelőzésére alkalmas, támadás esetén automatikusan elpusztítja a bolygót. Stanley Kubrick filmje a Kubai rakétaválság által okozott helyzetre hívja fel a figyelmet, a döntéshozók lépéseinek súlyát szemlélteti a helyzet és a szereplők nevetségessé tételével.

Dr. Strangelove, avagy hogyan tanulhatjuk meg szeretni a bombát (1964)

5: Harcosok klubja (1999)

Egy irodai dolgozó és egy szappankészítő megismerkednek és létrehozzák a harcosok klubját, amelynek célja a társadalmi feszültségek levezetése. Egyre nagyobb és láthatóbb terveket szőnek, mozgalmuk világméretűvé válik. Főhősünk – akit Edward Norton alakít – a posztmodern térben az egyén válságát szemlélteti, amelyre a gyógyír az önmagából hiányzó dolgok keresése. A fogyasztói társadalom oszlopai, a reklámok által sugallt és a valós, egyéni értékrend különbözése által létrejövő feszültséget mutatja be a Harcosok klubja.

Harcosok klubja (1999)

4: Gyalog galopp (1975)

Arthur király és a Kerekasztal lovagjai küldetést kapnak: meg kell találniuk a Szent Grált. Sir Lancelot, Sir Bedevere, Sir Galahad és Sir Robin kíséri Anglia királyát rögös és nevetséges útján. A Gyalog galopp nem csak a lovagkor karikatúrája, számos XX-XXI. századi problémára is felhívja a figyelmet a humor eszközével.

Gyaloggalopp (Monty Python and the Holy Grail, 1975)

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · ·