FILMEZZUNK.HU
10 híres színész, akiktől túl korán kellett búcsút vennünk

10 híres színész, akiktől túl korán kellett búcsút vennünk

13552

Színészek, akiktől túl korán kellett búcsút vennünk

Hajlamosak vagyunk személyes veszteségként megélni az olyan színészek halálát, akik filmjeikkel vagy személyükkel fontos részét képezték az életünknek. Mindig kicsit szürkébb hely lesz Hollywood, amikor egy istenadta tehetséget veszít el a filmszakma, és különösen igaz ez a feltörekvő fiatal színészek esetében, akik előtt ott állt egy évtizedeken át virágzó karrier lehetősége. Ők még ma is hiányoznak…

(1) River Phoenix (23 évesen halt meg)

10 híres színész, akiktől túl korán kellett búcsút vennünk

River Phoenix John Bottom és a magyar-orosz származású Arlyn Dunetz gyermekeként született Oregonban, a Children of God elnevezésű kommunában, mely a szabad szexualitást hirdette. Négy fiatalabb testvére született, akik mind szimbolikus nevet kaptak: Rain (eső), Leaf (falevél, később Joaquin Phoenix-re változtatta a nevét), Summer (nyár) és Liberty (szabadság). A család a gyerekek előadói tehetségéből tartotta fenn magát, már korán reklámfilmekben és televíziós sorozatokban játszottak.

River számára az 1986-os Állj mellém! című film jelentette a kiugrást. 1989-ben Harrison Ford oldalán játszott az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című filmben. Ekkor már a kábítószer rabja volt. 1991-ben az Otthonom, Idaho című filmben Keanu Reeves-szel szerepelt együtt, alakítását a Velencei Filmfesztivál díjával jutalmazták. 1993. október 31-én, barátja Johnny Depp mulatójában lett rosszul, miután többféle kábítószert is fogyasztott. Barátai és öccse, Joaquin kivitték a friss levegőre, de ott összeesett, és még a mentő megérkezése előtt öccse karjaiban meghalt.

(2) James Dean (24 évesen halt meg)

10 híres színész, akiktől túl korán kellett búcsút vennünk

James Dean karrierjét reklámfilmekben (Coca-Cola), és kereskedelmi televízióban kezdte statisztaként. (Beat the Clock). Ezek után mentora és barátja James Whitmore tanácsára elköltözött New Yorkba, ahol filmekben és színpadon lépett fel, valamint buszsofőrként dolgozott. Több sikertelen kísérlet után a híres Actors Studio növendéke lett, filmekben és Broadway-darabokban játszott. Hollywoodban szerepelt néhány filmkockán olyan felejthető filmekben, mint a Sailor Beware, de az 1955-ös év igazi áttörést hozott számára: megkapta Cal Trask szerepét az Édentől keletre című filmben, amelyet Elia Kazan rendezett.

A film sikere révén vásárolt magának egy Porsche 550 Spyder versenykocsit, hogy hódolhasson másik szenvedélyének, az autóversenyzésnek. Rövid szünet után megkapta a Haragban a világgal, Nicholas Ray művének szerepét; partnere Natalie Wood volt, majd utána egy másik filmet kezdett el forgatni: az Óriás című George Stevens műben olyan akkori és későbbi világsztárokkal, mint Elizabeth Taylor, Rock Hudson, Dennis Hopper (ekkor még csak kezdő színészként) szerepelt. (A filmet 10 kategóriában jelölték Oscar-díjra, végül csak a rendező kapott Oscar-díjat.) A Giant forgatása közben James Dean autóversenyre utazott, az országúton azonban karambolozott kocsijával és életét vesztette. Habár mindössze három nagy mozifilmben szerepelt, melyek révén két Oscar-díj-jelölést kapott (azt is halála után), halálakor mégis legenda lett: a fiatalok problémáit azóta sem tudta senki úgy megformálni, mint ő a Haragban a világgal című filmben, a farmert és piros dzsekit viselő, szomorú tekintetű Jim Stark szerepében.

(3) Marilyn Monroe (36 évesen halt meg)

10 híres színész, akiktől túl korán kellett búcsút vennünk

Marilyn Monroe az 1950-es évek egyik legismertebb szexszimbóluma volt, aki „buta szöszi” filmszerepeivel szerzett hírnevet. Színésznőként körülbelül egy évtizedig volt aktív, ezalatt filmjeiből kétszázmillió dolláros bevétel folyt be. Marilyn Monroe a mai napig a popkultúra egyik legismertebb, ikonikus egyénisége.

Monroe magánéletében számos problémával küzdött, amelyeknek a sajtó is sok figyelmet szentelt. Gyógyszerfüggő volt, depressziótól és szorongástól szenvedett. Háromszor házasodott, köztük a híres baseballjátékos, Joe DiMaggióval és a neves íróval, Arthur Millerrel. Házasságai néhány év vagy néhány hónap után válással végződtek. Marilyn Monroe 1962-ben, 36 éves korában halt meg szándékos barbiturát-túladagolás következtében. Halálát illetően számos összeesküvés-elmélet látott napvilágot.

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · ·