FILMEZZUNK.HU
10 színész, akik gyakran szerepelnek sportfilmekben

10 színész, akik gyakran szerepelnek sportfilmekben

872

10 színész, akik gyakran szerepelnek sportfilmekben

Két egyértelmű karaktertípusra lehet osztani bizonyos színészeket. Ők, majd minden filmjükben sportolót vagy edzőt alakítanak. Akárcsak John Wayne, aki westernfilmekben jeleskedett, több színész is a sportműfaj bajnokává vált. Az olyan franchise-ok, mint a Rocky és A nagy csapat, pont nem számítanak, és ezek tipikus példái annak, hogy a “kivétel erősíti a szabályt”, mivel ezek a nagy sztárok, mint Sylvester Stallone és Charlie Sheen, akik ezen esetben sportfilmekben tűntek fel, hosszútávon nem ebben a kategóriában folytatták pályafutásukat. Azokat viszont, akik megfelelnek a most bemutatott listánkban, őket különböző rendezők folyamatosan sportfilmekben szerepeltetnek akár véletlenül, akár szándékosan az adott sportalapú archetípusok ábrázolásához való hozzáértésük alapján. Két nyilvánvaló karaktertípus van, ezek pedig a sportoló vagy az edző. Ezen színészek és színésznők némelyike azonban időnként az elsődleges karakter barátjaként vagy családtagjaként jelenik meg. Ezek a szerepek is számítanak, még akkor is, ha ezen esetekben nem kifejezetten sportolót játszanak. Mindazonáltal most bemutatjuk azt a tíz színészt, akik gyakran szerepelnek sportfilmekben.

10. Denzel Washington

Emlékezz a Titánokra! (Remember the Titans, 2000)

Ami a kritikusok elismerését, a színészi teljesítmény tényleges minőségét illeti, Denzel Washington áll a  lista élén. Eddig három sportfilmben – kosárlabda, boksz és a futball – kapott szerepeket, azonban ezek sajnos nem egészen tartoznak a legjobb filmjei közé. Ennek ellenére ezen filmek mindegyike mégis a legjobb minőségű filmek közé tartoznak. A játék ördöge (1998) című filmben a rendező, Spike Lee vezette be  Denzelt a sport világába, mikor egy sportolót kellett játszania. A kosárlabda fókuszában forgó film tisztességes kritikákat kapott, ennek ellenére Norman Jewison egy következő szintre emelte Denzel sportfilmben nyújtott teljesítményét a Hurrikán (1998) című filmmel. Végül, és talán a leghíresebb Denzel sportfilmjei közül az Emlékezz a Titánokra! (2000) című futballfilm, amit azért emelnénk ki, mert megszilárdította és kemény alapokra helyezte ezt a műfajt.

9. James Earl Jones

10 színész, akik gyakran szerepelnek sportfilmekben

A modern közönség számára, akik nem ismerik a múlt kor sportfilmjeit, azoknak két filmet emelnénk ki. A Jefferson utolsó menete (1970) című filmben James Earl Jones volt a főszereplő, aki egy életrajzi boksztörténetet mutatott be, míg a The Bingo Long Traveling All-Stars & Motor Kings (1976) az első berobbanást jelentette a baseballfilmek világába. És itt jönnek képbe az ikonikusabb projektek. A Baseball álmok  (1986) és A grund (1993) jól ismert sportfilmek a közelmúltban az amerikai közönség számára, amik meghatározzák gyermekkorunkat, amit a rajzfilmek és az animációs filmek sem tudnak felülmúlni. Ez a két utóbbi film tette James Earl Jones-t a műfaj abszolút veteránjává.

8. Adam Sandler

Bár filmjeinek többsége vígjáték, amelyet a kritikusok és a rajongók egyaránt szeretnek, úgy tűnik, Adam Sandler ragyogott, amikor eljött a verseny ideje. Két futballvígjátékban is szerepelt. Mindannyiunk számára ismert a A vizesnyolcas (1998) és a Csontdaráló(2005)című filmje.Tagadhatatlan, hogy a későbbi két filmje Adam Sandler főszereplésével minőségileg jócskán felülmúlja az előzőket. Az 1995-ös Happy, a flúgos golfos valójában két sportágat – a jégkorongot és a golfot – mutat be a szokásos egy sportág helyett. Sandler a Mindent egy lapra (2022) című kosárlabdafilmben is szerepelt.

7. Robert De Niro

Dühöngő bika

Robert De Niro két baseball-filmben szerepelt pályafutása során:  Lassan durran a dob (1973) és A rajongó (1996)című filmekben. A Martin Scorsese: Dühöngő bika (1980) című Oscar-díjas filmben De Niro Jake LaMotta ökölvívó karakterét játszotta. A legtöbb filmrajongó tudja, hogy De Niro valóban rajong a boxért. A kőkezű (2016) Ray Arcelt, Roberto Duran legendás amerikai bokszedzőjét alakítja (más néven A kőkezű). De ott van még a Grudge Match (2013) – ami az egyik legjobban alul értékelt film -.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · ·