FILMEZZUNK.HU
A legjobb II. világháborús filmek

30 kihagyhatatlan film a II. világháborúról

1667

18. A könyvtolvaj (The Book Thief, 2013)

Mikor a bátor, fantáziadús lány (Sophie Nélisse) német nevelőszüleinél megtanul olvasni, egy új világ tárul fel előtte. Végre van hova elmenekülnie a második világháború borzalmai elől, amelyek nap mint nap körülveszik őt. A család által bújtatott zsidó kamasz fiú (Ben Schnetzer) barátságát megszerezve együtt indulnak kalandokra a szavak világába.

A könyvtolvaj (2013)

17. Casablanca (1942)

A Casablanca a második világháború ideje alatt a német megszállás alatt álló, az emigrálni vágyók utolsó mentsvárában, az észak-afrikai Casablancában játszódik.  Főhőse, Rick egy bártulajdonos, aki hamis papírokkal látja el az Amerikába emigrálókat, azonban amikor régi szerelme egy másik férfi oldalán keresi fel, hogy segítséget kérjen, Rick nehéz helyzetbe kerül. Az alkotás a hazafiasság és szerelem, az ön- és a közérdek nagy múltra visszatekintő konfliktusának drámája, melyet Humphrey Bogart, Ingrid Bergman és Paul Henreid alakítása, valamint a magyar származású Michael Curtiz  rendezése emelt a klasszikusok közé.

Casablanca /Casablanca, 1942/

16. Egy kis kiruccanás (La grande vadrouille, 1966)

A II. világháború alatt egy angol nehézbombázót a német légelhárítás lelő Párizs felett. Legénysége ejtőernyővel menekül, de a megszállt városban mindenki őket üldözi. Egyikük a német főhadiszállás épületén landol egy festőállványon, másikuknak az állatkertben sikerül földet érnie, a harmadiknak pedig az Operaház tetején. A németek elől bujkáló briteket végül két, kissé kelekótya francia, – egy karmester és egy festő – veszi pártfogásába. Feladatuk, hogy angol barátaikat kijuttassák a szabad zónába. Ez azonban nem is olyan könnyű…

Egy kis kiruccanás (1966)

15. Harag (Fury, 2014)

A második világháború a végéhez közeleg, ezt a katonák hangulatán és állapotán is érezni lehet. Don Collier (Brad Pitt) őrmester, vagy ahogy a beosztottjai nevezik, Wardaddy az ellenséges vonalak mögött állomásozik. A kimerítő küzdelemhez csatlakozik egy újonc, Norman (Logan Lerman) is. Az ötfős csapat egy Sherman típusú tankkal vonul csatába, de a túlerő nem kecsegtet túl sok jóval. A fiatal srác számára minden új, a harctér, a pszichikai terhelés és  a Harag nevű tank fedélzete egyaránt. Wardaddy pártfogásába veszi a fiút, hogy együtt vészeljék át a szörnyű háborút. Mind tudják, hogy nem sok esélyük maradt a túlélésre, de bíznak egymásban, tapasztalataikban, és a tankban.

Harag (Fury, 2014)

14. A tengeralattjáró (Das Boot, 1981)

A II. világháborúban, az Atlanti-óceánon végzett több hetes hadműveletek után a U96 nevű tengeralattjáró hajónak át kell szelnie a Gibraltári-szorost, hogy részt vehessen a földközi-tengeri harcokban. A kísérlet kudarcot vall, a súlyosan sérült U96 visszatér a látszólag biztonságos csatornapark kikötőbe. Itt azonban egy mélyrepüléses támadásnál a hajó teljesen elpusztul, és a legénység nagy része is életét veszti.

A tengeralattjáró (Das Boot, 1981)

13. A nagy szökés (The Great Escape, 1963)

A második világháború szövetséges hadifoglyainak különlegesen szigorú tábort építenek a nácik. Itt őrzik azokat, akik egyszer már szökni próbáltak. Bartlett repülőőrnagy frissen kerül a foglyok közé, és bár szinte lehetetlennek tűnik a szökés, elhatározza, hogy nehézfiúkból álló társaival kitalálják a tökéletes menekülés tervét.

A nagy szökés 1963

Oldalak: 1 2 3 4 5


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·