FILMEZZUNK.HU
Jon Favreau 14 legjobb filmje, amit vétek lenne kihagyni

Jon Favreau 14 legjobb filmje, amit vétek lenne kihagyni

5033

Jon Favreau legjobb filmjei

Jon Favreau 1966. október 19-én született New Yorkban, Queensben. 1984-ben kezdett a Queens College-ban, de 1987-ben kimaradt az egyetemről. Ezután Chicagóba költözött, ahol humoristaként különböző színházakban lépett fel. Első filmszerepét 1993-ban kapta meg a Mindent a győzelemért című filmben Sean Astin mellett. Ebben a filmben ismerkedett meg Vince Vaughnnal, akivel azóta is barátok, és több közös filmjük is van. Az 54 éves színész, azóta számtalan filmben és sorozatban szerepelt, illetve nemcsak színész, hanem rendező, forgatókönyvíró és író is. Rendezései közé tartozik Elf, Zathura – Az űrfogócska, Cowboyok és űrlények, A séf, Az ifjú Sheldon, Az oroszlánkirály, vagy A dzsungel könyve 1.2. Több rendezésében ő maga is szerepel a filmjeiben.

2008-ban újabb kritikai és pénzügyi sikereket könyvelhetett el, amikor megrendezte a Vasember (Iron Man) című filmet – természetesen a trilógia mindhárom darabja az ő nevéhez fűződik (2010, 2013), aminek nemcsak rendezője, hanem szereplője is volt. Ugyani s Ő volt Vasember legjobb barátja, a morcos Happy Hogan. Ezenkívül exkluzív producere volt az összes Bosszúállók filmnek. 2000. november 24-én feleségül vette az orvos Joya Tillem-et. Három gyermekük született: Max (2001), Madeleine (2003), és Brighton Rose (2006). A fantasztikus színész-rendező a napokban fogja születésnapját ünnepelni, melynek alkalmából összegyűjtöttük Nektek Jon 14 legjobb filmjét kronológiai sorrendben:

1. Jóbarátok (1997)

A nagysikerű sorozat hat, a húszas éveiben járó fiatal (három férfi és három nő) mindennapjait követi nyomon. A sorozat főszereplői Rachel Karen Green, az elkényeztetett “apuka-kislánya”; Monica Eustace Geller, a kényszeresen rend- és tisztaságmániás séf; Chandler Muriel Bing, a viccelődő okostojás, a szerelemben szerencsétlen irodakukac; Joseph ‘Joey’ Francis Tribbiani, a szexmániás, gyerekded színész; Ross Eustace Geller, az elvált, stréber paleontológus és Phoebe Buffay, a szórakozott hippi, masszőz, énekesnő és dalszövegíró.

Jon Favreau 14 legjobb filmje, amit vétek lenne kihagyni

2. Deep Impact (1998)

Virginia: Jenny és Leo az égboltot kémlelik. Felfedeznek valamit, amit egy Arizonai csillagvizsgálóban is megerősítenek. Egy üstököst, amit Leo családnevéről Beidermannak neveznek el. A felfedezés sokáig nem tudódik ki, míg egy nap a sajtó részéről Jenny Lerner meg nem neszeli a dolgot, és bejelentésre nem kényszeríti magát, az Egyesült Államok elnökét. Az üstökös ugyanis nagyon nagy veszélyt jelent a Földre és az egész emberiségre. A 7 mérföldes, 500 milliárd tonnás Beidermant még a világűrben kell megsemmisíteni, más lehetőség nincsen. A kormány E.L.E névre kereszteli a titkos programot, melynek során egy amerikai és orosz tudósokból álló legénység elindul a Messiás nevű űrhajón, hogy atomtölteteivel felrobbantsa az üstököst.

Jon Favreau 14 legjobb filmje, amit vétek lenne kihagyni

3. A cserecsapat (2000)

A Washington Sentinels megnyerhetné a bajnokságot, ha a játékosok nem sztrájkolnának magasabb fizetésért. Hogy a Sentinels mégis induljon és persze esélyes legyen a bajnokságon, Jimmy McGinty (Gene Hackman) a cserecsapatba régi, “kis szépséghibás” játékosait szerződteti. Az egyetlen igazi sportember az új csapatban Shane Falco (Keanu Reeves), míg a sebeslábú Clifford (Orlando Jones) egyedül csak a labdát képtelen elkapni. Az alkoholista Nigel (Rhys Ifans) a hagyományos európai focihoz szokott, Bateman (Jon Favreau), az egykori zsaru pedig dühkitöréseivel hat a pályán. Mindenannyiójuk közt azonban a “legprofibb” a szumó birkózó Fumiko (Ace Yonamine) és a feltételesen szabadlábon lévő Wilkinson (Michael Jace).

Jon Favreau 14 legjobb filmje, amit vétek lenne kihagyni

4. Daredevil, a fenegyerek (2003)

Az igazság néha vak, ám a bűnösnek nincs menekvés. Matt Murdock (Ben Affleck) gyerekkorában maradandó sérülést szerez egy balesetben. A megvakult Matt többi érzéke hihetetlenül élessé válik a baleset következtében, de ezt nem árulja el környezetének. Matt felnőttként sikeres ügyvédként szerez magának hírnevet. Amit nappal nem sikerül a tárgyalóteremben megoldani, azokkal a veszélyekkel éjszaka próbál dacolni. Ő Daredevil, a környék fenegyereke, a félelem nélküli vörös ruhás ember, aki rettegésben tartja a bűnözőket. Legfőbb ellenfele Kingpin (Michael Clarke Duncan), a New York-i alvilág ura és jobbkeze, illetve az életveszélyes Bullseye (Colin Farrell), akinek minden tárgy fegyverré válik a kezében.

Jon Favreau 14 legjobb filmje, amit vétek lenne kihagyni

5. Szakíts, ha bírsz (2006)

A romantikus komédiák végén a szerelmesek csókban forrnak össze és kéz a kézben, boldogan néznek a szép, közös jövő elé. Ám erről a jövőről vajmi kevés információnk van. Nézzük azonban Brooke és Gary esetét. Annak rendje módja szerint ismerkedtek meg egymással, majd jött a mindent elsöprő, nagy szerelem, végül az összeköltözés. Ám a régi mondáshoz hasonlóan, lakva ismerik meg egymást az emberek és ez bizony rózsásnak aligha mondható helyzetet eredményez. Valóságos háború veszi kezdetét a szembenálló felek között, melyből lassan az összes ismerős, barát, sőt idegen kiveszi a részét.

Jon Favreau 14 legjobb filmje, amit vétek lenne kihagyni

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · ·