FILMEZZUNK.HU
A 8 legjobb film, amiben a mesterséges intelligencia az úr

A 8 legjobb film, amiben a mesterséges intelligencia az úr

29805

Filmek, amikben a mesterséges intelligencia az úr

Hollywood is egyre inkább érdeklődik a modern technika fejlődése iránt, így természetes, hogy egyre több szuperkomputereket és önállóan gondolkodó robotokat felvonultató, epikus alkotás önti el a mozikat. Ezekből válogattunk össze nyolc, műfajban és üzenetében teljesen eltérő filmet, a teljesség igénye nélkül. Íme nyolc film, amiben tényleg a mesterséges intelligencia az úr!

Ha toplistánk nem tartalmazza a te kedvencedet, amiben a mesterséges intelligencia játssza a főszerepet, írd meg nekünk hozzászólásban vagy Facebook oldalunkon kommentben!

8. Chappie (2015)

A Johannesburgban elszaporodó bűntények miatt a dél-afrikai kormány csúcstechnológiás végrehajtó robotokkal próbálja fenntartani a rendet. A robotokat tervező fiatal zseni, Deon Wilson(Dev Patel) otthon egy mesterséges intelligencia programot fejleszt, de a robotokat gyártó cég igazgatója (Sigourney Weaver) megtiltja, hogy tesztelje. Egy leselejtezett robot azonban pont jól jön Wilsonnak, aki így titokban feltölti rá programját. Chappie életre kel, és innentől kezdve képességeit hol jó, hol rossz célokra használja, attól függően, kinek a társaságába kerül, ezzel is morális kérdéseket felvetve a nézőben.

Az alkotásban egyébként végig ott húzódik a rejtett transzhumanizmus is, többször felmerül ugyanis annak a lehetősége, hogy mesterséges intelligencia helyett valaki a saját elméjét tölti fel egy robotba – ez a koncepció pedig kulcsfontosságú a film befejezésével.

7. Újraindítás (Upgrade, 2018)

A közeli jövőben járunk, ahol az emberi élet minden területét a technológia irányítja. Grey Trace egy technofób férfi, aki mániákusan utál mindent, amihez a számítógépeknek köze van, most mégis arra kényszerül, hogy egy chip implátumot ültessen be magának.

6. A nő (Her, 2013)

Mindenki igazi társra vágyik. Olyanra, aki figyel, aki megért, aki segít, és aki szeret. Theodore nagyon lassan heveri ki a válását, egyedül él, és nem barátkozik könnyen. Napközben egy számítógépen dolgozik, esténként egy másik számítógépen játszik – és unalmában letölt egy új programot: egy intelligens operációs rendszert. És minden megváltozik. Az egzotikus hangú rendszer, vagyis Samantha felforgatja addig túl egyforma napait. Mindent tud, mindent ért, és egyre közelebb kerül Theodore-hoz. Olyan közel, hogy a férfi néha már úgy érzi: Samantha testestül-lelkestül az övé.

5. 2001: Űrodüsszeia (2001: A Space Odyssey, 1968)

Stanley Kubrick mára már kultuszfilmmé vált három órás művének kultikus képei közé tartoznak a kongadobok hangjára a Föld mögül felkelő Nap vagy a fekete monolit. A filmben a Jupiter holdjához küldött űrhajó egy Holdról küldött jelet követ, intelligens lények után kutatva. A fedélzeten ,,él” HAL-900, az űrhajó rendszereit fenntartó mesterséges intelligencia.

Képes a szóbeli kommunikációra, érzelmek felismerésére, érvelésre, sőt, még sakkozni is tud. Eleinte HAL együttműködik a legénységgel, azonban minden baljósra fordul, amikor HAL kijelenti: ,,Sajnálom Dave, attól tartok, nem tehetem”.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · ·