FILMEZZUNK.HU
A film, amely összehozta Bud Spencert és Terence Hillt, a véletlennek köszönhetően készült el

A film, amely összehozta Bud Spencert és Terence Hillt, a véletlennek köszönhetően készült el

7754

A film, amely összehozta Bud Spencert és Terence Hillt, a véletlennek köszönhetően készült el

Bud Spencer és Terence Hill első közös filmjét, az Isten megbocsát, én nem!-et Giuseppe Colizzi írta és rendezte. Ő fedezte fel, mennyire jól mutat együtt a ravasz tekintetű Mario Girotti és a halálos parasztlengőket osztogató, mackós mozgású bumburnyák, Carlo Pedersoli. Király Levente könyvéből, a Verhetetlen párosból most azt is megtudhatjuk, hogy egy egész hogyan keletkezett.

Bud Spencer és Terence Hill első olyan közös filmjeként jelentős

1967-ben egy fura véletlennek köszönhetően alakult úgy, hogy Colizzi kamera mögé álljon, és operatőrből rendezővé avanzsált ötletgazdaként debütáljon.

„Az Isten megbocsát, én nem! szinte teljesen véletlenül született.”

– meséli a rendező fia, Alessandro Colizzi.

“Helyesebb lenne úgy mondani, hogy »szükségből«, amely mögött egy hihetetlen következményekkel bíró történet áll. Egy producer és társai története, akik Ugo Gregoretti rendezésében elkészítették a Szép családok című filmet. A bemutatót követően egy asztal körül találják magukat, és megbeszélik, hogyan kellene kifizetni a közben felhalmozódott, hatalmas adósságaikat. Napokig tartó kínos ötletelés után úgy döntenek, hogy megpróbálnak talpra állni egy ezúttal külföldi piacokat megcélzó filmmel, csak azért, hogy törleszteni tudjanak. Pénztakarékosságból megosztják egymás között a szerepeket. Giuseppe Colizzi írja és rendezi a filmet (mögötte két, a Mondadorinál [könyvkiadó – a szerk.] megjelent regény van, és nagy tapasztalattal rendelkezik gyártásvezetőként), Colizzi felesége, Silvana Mangini az asszisztens szerepét tölti be, a harmadik partner pedig Enzo D’Ambrosio, aki a film producere.”

– mondta Alessandro, majd így folytatta:

“Zsákbamacska a vállalkozás, de az ötlet jól hangzik. A lelkesedés hullámának tetején apám elbarikádozza magát otthon, és rekordidő alatt megírja a film történetét. A néhány hét alatt íródott forgatókönyv meglehetősen jól sikerült, így meggyőzi D’Ambrosiót, hogy kölcsönt kérjen idős édesapjától. Megtalálják azt a forgalmazót is, aki egy összeg fejében hajlandó forgalmazni a filmet. Bár alacsony a költségvetés, úgy döntenek, hogy elindítják azt a mozit, ami néhány hónappal később váratlanul nagy siker lesz.”

A 60-as évek közepétől szinte minden olasz rendező Sergio Leone Dollár-trilógiáját másolta, így nem meglepő, hogy Giuseppe Colizzi is egykori filmes kollégájától vett át ötleteket a filmjébe. A film végül három hónapos forgatást követően készült el.

Megindító! Így néz most ki Bud Spencer özvegye és három gyermeke

(Via Verhetetlen páros)


Article Tags: · · ·