FILMEZZUNK.HU
Már közel vagyunk hozzá, hogy mesterséges intelligencia döntsön a filmek sorsáról

Már közel vagyunk hozzá, hogy mesterséges intelligencia döntsön a filmek sorsáról

1135

Már közel vagyunk hozzá, hogy mesterséges intelligencia döntsön a filmek sorsáról

A stúdiók nagy rémálma az, amikor számtalan kreatív agy dolgozik hosszú hónapokon keresztül valamin, ami biztos sikernek ígérkezik majd, és súlyos dollármilliók elköltése után csak a pénztáraknál derül ki, hogy igencsak mellényúltak. De lehet, hogy ez a rémálom már a múlté.

A 6 legjobb film, amiben a mesterséges intelligencia az úr

2015-ben Nadira Azermai Antwerpenben megalkotott egy mesterséges intelligenciával működő szoftvert, aminek az elegáns és egyszerű ScriptBook nevet adta – és ami megoldás lehet a stúdiók forgatókönvyes gondjaira. A szoftver gyakorlati működése igen egyszerű: az ember feltölti a forgatókönyv pdf-verzióját, a ScriptBook pedig hamarosan egy igen részletes analízissel áll elő: nem csak azt mondja meg, hogy a film siker lesz-e vagy bukta, hanem részletes jellemzést ad a szereplőkről, megkülönbözteti a jó és a rossz szereplőket, és belövi a film célközönségét. Igen csábítóan egyszerűnek tűnik, nem igaz?

Azermai épp azon dolgozik, hogy megnyerje a nagyobb stúdiókat a szoftver használatára – és azzal példálózik, hogy a Sony jelentős mennyiségű pénzt takarított meg 2015 és 2017 között pusztán azzal, hogy használta a ScriptBookot. A fejlesztő Karlovy Varybvan mutatta be a szoftvert, és állítása szerint 32-ből 22 esetben sikeresen megjósolta a filmek bukását a Sony által 2015 és 2017 között bemutatott alkotások közül, mindössze 5000 dollár per pdf költségért. 84 százalékos eredményességével a szoftver sokkal pontosabban dolgozik, mint az emberek, és készítője szerint az a céljuk vele, hogy megreformálják a történetmesélés iparágát, ezzel segítve a filmkészítőket, írókat és terjesztőket, hogy ha lehet, akkor kisebb anyagi kockázatot vállaljanak egy-egy alkotással.

A 10 legjobb film a mesterséges intelligenciáról

A felvetés és a szoftver igen érdekes helyzetet teremt: az érthető, hogy a filmkészítés maga is színtiszta biznisz, számok, költségek és megtérülések egzakt halmaza – ám a másik oldalon ott van a művészi igény, a szabad kifejezésmód és az emberi alkotás gyönyöre.

A szoftver még messze nem tökéletes, ez tény: például a Kaliforniai álom című filmet ugyanis bukásnak jósolta, így inkább arra jó, hogy segítse vagy érvényesítse a stúdiók egy-egy döntését, de önmagában nem használható még arra, hogy döntéseket hozzon. Az biztos, hogy új és izgalmas eszköz kerül így az alkotók és producerek kezébe – de az emberi tényezőt még nem lehet kihagyni a folyamatból. Talán mondhatjuk, hogy szerencsére.

18 hihetetlen filmes baki, amit a készítők nem vettek észre, de mi igen

(Via mafab.hu)


Article Tags: · ·