FILMEZZUNK.HU
11 meglepő érdekesség a Gladiátor című filmről

11 meglepő érdekesség a Gladiátor című filmről

8007

Gladiátor érdekességek

A Gladiátor 2000-ben bemutatott amerikai film Ridley Scott rendezésében, Russell Crowe és Joaquin Phoenix főszereplésében. A film 5 Oscar-díjat nyert a 73. Oscar-gála díjkiosztón, valamint négy BAFTA-díjjal, és két Golden Globe-díjjal is jutalmazták ezt az egyedi és páratlan alkotást. És bár biztos többször is megnézed a filmet, most nézzünk meg 11 érdekes tényt a filmről, amik számodra is újdonságként szolgáhatnak.

11 meglepő érdekesség a Gladiátor című filmről

1. A rendező Ridley Scott elárulta, hogy menet közben írták a sorokat, ugyanis úgy vágtak bele a forgatásba, hogy mindössze 21 oldal volt meg a szkriptből, a nagyjátékfilmeknél átlagos 100–120 helyett, így menet közben kellett improvizálniuk. Russell Crowe később egy interjúban elmesélte, hogy napról napra találták ki, mit forgassanak, volt olyan is, hogy szabadnapot adtak a teljes stábnak, mert nem tudták, mi következzen másnap. Ilyenkor összegyűltek a színész lakásában, és a különféle forgatókönyvírók javaslatai között lázasan szemezgetve tákolták össze az éppen sorra kerülő párbeszédeket. Crowe nevetgélve idézte fel, hogy ez „a lehető legostobább módja volt a filmkészítésnek”, és gyakran megesett, hogy egy esti ital mellett maguk is hüledeztek rajta, hogy sikerült elkerülniük a katasztrófát. Scott egyszer úgy fogalmazott, hogy a filmen ugyan ez nem látszik, de olyan volt a forgatás, mint egymás után megmászni tizenhat hegycsúcsot.

Gladiátor (Gladiator, 2000)

2. Az alkotók a film forgatása közben tudták meg: közkeletű tévedés, hogy a római császárok idején a felfelé fordított hüvelykujj azt jelentette, kegyelmezzenek meg a földre került gladiátornak, a lefelé fordított pedig azt, hogy az ellenfele végezzen vele – a valóságban ez épp fordítva volt. Ez a két jelzés azonban már az egész világon olyan szinten rögzült mindenkinek a tudatában, hogy Scotték úgy döntöttek: nem zavarják meg a nézőket azzal, hogy történelmileg helyesen használják.

11 meglepő érdekesség a Gladiátor című filmről

3. Nem volt mindig biztos, hogy Maximus szerepét Crowe játssza: előtte Hugh Jackman, Tom Sizemore, Antonio Banderas és Mel Gibson neve is felmerült (utóbbi színész 43 évesen már túl öregnek érezte magát egy gladiátor megformálásához).

11 meglepő érdekesség a Gladiátor című filmről

4. Commodus szerepére Ridley Scott rendező mindig is Joaquin Phoenixet akarta (igaz, a producerek előtte Jude Law-it is győzködték).

11 meglepő érdekesség a Gladiátor című filmről

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · ·