FILMEZZUNK.HU
A Terminál című film hátterében valójában ez a megható történet áll

A Terminál című film hátterében valójában ez a megható történet áll

2782

A Terminál című film hátterében valójában ez a megható történet áll

Steven Spielberg “Terminál” című filmje, melyben Tom Hanks egy férfit alakít, aki csaknem két évtizedig egy repülőtéren éli az életét, egy igaz történeten alapul. A filmet, 2022. november 12-én elhunyt Mehran Karimi Nassari ihlette, aki 18 éven keresztül a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren rekedve élte az életét. Ha 1988. augusztus és 2006. júliusa között áthaladtál az 1-es terminálon, akkor bizony nagy valószínűséggel láttad is Mehrant.

A Terminál című film hátterében valójában ez a megható történet áll

Nasserit az 1970-es években kiutasították Iránból, és a férfi egy ideig Belgiumban élt, ahol menekült státuszt kapott. Ám 5 év után úgy döntött Nagy-Britanniába utazik. Amikor Belgiumból Angliába indult, és felszállt a repülőre, ezzel az önként vállalt cselekedettel megszűnt a menekült státusza. És, ha ez még nem lett volna elég, ellopták a pénztárcáját az összes iratával együtt. Így tehát az a fura helyzet alakult ki, hogy Belgiumba nem utazhatott vissza, Angliába nem mehetett papírok nélkül, Franciaországban nem maradhatott, tehát, csak a senki földjét, vagyis a Charles de Gaulle repülőtér 1-es terminálját választhatta.

Pénz és iratok nélkül sehová sem mehetett, egyik országba sem léphetett be. Egy alkalommal megtörtént, hogy a belga hatóságok úgy döntöttek, hogy hajlandóak neki új papírokat kiállítani, azonban nem léphetett be az országba, hogy elvegye azokat. Így történt, hogy 18 éven keresztül, míg az ügye rendeződött, gyakorlatilag a repülőtéren élt.

Évekig azzal töltötte a napjait, hogy olvasgatott, közgazdasági ismereteit bővítette, illetve naplót írt, amit később ki is adtak. Mivel franciául nem tudott, elég nehezen boldogult a “befogadó” országban, viszont idővel annyira megértette a nyelvet, hogy repülőtéri poggyászhordóként dolgozott. Összebarátkozott a reptéri alkalmazottakkal, akik rendszeresen ételt és újságot hoztak neki. Mivel története gyakran szerepelt a nemzetközi híradások listáján, idővel Christian Bourguet emberjogi ügyvéd felvállalta, hogy képviseli, és kiáll a jogaiért. Több, mint 10 évig dolgozott az ügyön, míg végül 1999-ben sikerült rábeszélnie a belga hatóságokat, hogy új dokumentumokat állítsanak ki Nasserinek, így Franciaországban kapott menedékjogot.

A férfi amikor megkapta az iratokat, visszautasította őket, mert azt gondolta, hamisak, és nem írta alá, úgy döntött inkább a repülőtéren marad. Ekkor derült ki, hogy Nasseri az évtizedes küzdelem során bizony elveszítette az eszét. Betegsége annyira súlyosbodott, hogy 2006-ban a repülőtérről kórházba szállították, majd mikor annyira javult az egészségi állapota az új iratokkal egy párizsi menekült házban élte tovább az életét, egészen haláláig.

A család kicsi kincse egykori gyereksztárja felnőtt és dögös nő lett belőle!

(Via Filantropikum.com)


Article Tags: · · ·