FILMEZZUNK.HU
Tudtad? Az ikonikus Marlon Brando először el sem akarta játszani a keresztapa szerepét

Tudtad? Az ikonikus Marlon Brando először el sem akarta játszani a Keresztapa szerepét

1883

Tudtad? Az ikonikus Marlon Brando először el sem akarta játszani a Keresztapa szerepét

Marlon Brando, a híres „keresztapa”, tizennyolc évvel ezelőtt, 2004-ben halt meg. Brando rengeteg sikerfilmben játszott, azonban a világon szinte mindenki mégis a keresztapaként azonosítja. A filmben nyújtott alakításáról, Don Vito Corleone személyiségének megformálásáról a kritikusok felsőfokokban beszéltek.

15 érdekesség A keresztapa trilógiáról, amit nem gondoltál volna

Marlon Brando egy évtizednyi visszaesés után a hetvenes évek elejétől kezdett el újra szárnyalni a filmes pályán. 1972-ben két igazán jó filmben játszhatott: Bertolucci Utolsó tangójában és minden idők egyik legfantasztikusabb maffia filmjében, Coppola Keresztapájában. Az Utolsó tangóban sokak szerint élete legjobb alakítását nyújtotta, Oscar-díjra is jelölték. A Keresztapában nyújtott alakításáról, Don Vito Corleone személyiségének megformálásáról a kritikusok felsőfokokban beszéltek.

A sikerhez híressé vált sminkje is hozzájárult: arcát ráncosra festette, haját brillantinnal hátrafésülte, állkapcsát a szájába tömött papír zsebkendőkkel emelte ki, mozgékony ujjaival folyton gesztikulált. A szerepért ismét Arany Glóbuszt, majd egy újabb Oscart is kapott, ez utóbbit azonban nem vette át: az amerikai kisebbségi politikát elítélő üzenetét a gálán egy fiatal apacs színésznő olvasta fel. Ennek ellenére először el sem akarta vállalni a szerepet. A dalok, amelyeket anyámtól tanultam című önéletrajzi regényében Brandon leírta, A keresztapa könyv írója, Mario Puzo elküldött számára egy példányt a regény megjelenésekor. Néhány sort is mellékelt neki, ezekben leírta, hogy filmes feldolgozás esetén őt szeretné javasolni Don Corleone szerepére.

A drámai végkifejlet ellenére a Keresztapa forgatása igazából jó buli volt (Fotók!)

Az ajánlat nem keltette fel Brando érdeklődését. Elolvasta a könyvet és megköszönte Mariónak, hogy rá gondolt, de elutasította a felkérést. Puzo végül eladta a jogokat a Paramount Picturesnek. Közben több alkalommal felhívta Brandót, hogy jobb belátásra bírja. Brando később megtudta, hogy a Paramount főnökei hallani sem akartak a nevezéséről a szerepre. Az előzmények szerint a Lázadás a Bountyn idején telekürtölték a sajtót a kicsapongásaival, a Paramount nagy anyagi veszteségeket könyvelt el, és nem akartak további kockázatokat vállalni vele.

Mario végül elküldte a kész forgatókönyvet Brandonak, aki elolvasta. Majd megtudta, hogy Francis Ford Coppola is megerősítette, hogy őt akarja a szerepre, és próbafelvétellel igyekezett meggyőzni a Paramount vezetőit. Így Brando végül mégis elvállalta a szerepet, otthon tartott próbákat: papírzsebkendővel kitömte a száját, kisminkelte magát, a tükör előtt dolgozott a szövegen. A felvételek tetszettek a Paramountnak, így lett végül ő a Keresztapa.

Helen Mirren fiatalkori képeitől fölrobbant az internet! Ilyen bombanő volt a színésznő

(Via Hirado.hu)


Article Tags: · ·