FILMEZZUNK.HU
10 filmdráma 2000-es évekből, amiket mindenképpen látnod kell

10 filmdráma 2000-es évekből, amiket mindenképpen látnod kell

3776

10 filmdráma 2000-es évekből, amiket mindenképpen látnod kell

A filmdráma az egyik legtágabb műfaj, ugyanis rengeteg másik műfajjal kapcsolódhat, valamint több alműfaja is lehet, például melodráma, életrajzi dráma, történelmi dráma. Jellegzetesen társadalmi problémára hívja fel a figyelmet, bizonyos jelenségekkel kapcsolatban kritikát, kevésbé ismert álláspontot fogalmaz meg, mindezt a realitással párosítva. Ezen lista egy listasorozat része, amely a filmtörténet legmeghatározóbb drámáit sorolja fel 2020-tól visszamenőleg.

10: A tégla

Két rendőr útját követhetjük, akik a küldetésüknek megfelelően kiválóan teljesítenek, azonban céljaik ellentétes irányúak. Billy feladata a bostoni ír maffiába való beépülés, a keresztapa minél közvetlenebb közelébe kerülés, míg Colin már a bűnszövetkezet oszlopos tagjaként, utasításra jelentkezett rendőrnek, hogy a kapitányság minél magasabb pozíciójából tudjon információt kiszivárogtatni. Akcióik során idővel mindkét szembenálló fél érzékeli a közelében egy kém jelenlétét, amely egyre nagyobb elővigyázatosságra ad okot és előreláthatólag valamelyik fél vesztét fogja okozni.

A tégla 2006

9: Donnie Darko (2001)

Donnie Darko átlagos, szorongással teli tinédzser, akinek látomásaiban megjelenik egy nagy nyúl, majd figyelmezteti: A világa 28 nap múlva elpusztul. A főszereplő egyre jobban hisz a világvégében, így a nyúl egyre több bűncselekményre tudja rávenni, kapcsolatai éles fordulatot vesznek. A Donnie Darko az egyik legnehezebben követhető és elsőre megérthető film, azonban élvezhetősége garantált, a drámai fordulat ennek egyik legfőbb összetevője.

Donnie Darko (2001)

8: A sötét lovag

Gotham-ben hatalmas mértéket önt a bűnözés, amit kisebb-nagyobb sikerrell próbál visszaszorítani az államügyész, Harvey Dent, Gordon felügyelő és Batman. Az alvilág azonban kitermel magából egy – a káosz és anarchia kialakításán kívül – céltalan bűnözőt, aki nem valami megszerzésére, hanem a törvényes keretek elpusztítására hivatott. A sötét lovag szemlélteti, hogy akármilyen oldalhoz tartozol és elveket vallasz az adott pillanatban, amikor a talaj kicsúszik alólad, valamilyen irányba való mozdulásra vagy kényszerítve.

Batman - A Sötét lovag (Batman: The Dark Knight, 2008)

7: Egy makulátlan elme örök ragyogása

Joel és Clementine egymásba szeretnek, majd hosszú kapcsolatuk véget ér. A technikai fejlettség lehetővé teszi kiválasztott emlékek törlését, ezért Clementine kitörölteti az egész kapcsolatukat, majd amikor Joel ezzel szembesül, ő is hasonlóképpen cselekszik. Közös útjukat az emlékek kitörlése közben ismerjük meg, amelynek során felvetődik a kérdés: Kitörölnéd a rossz emlékeket, ha tudod, hogy a jó emlékek is eltűnnek azzal együtt?

Egy makulátlan elme örök ragyogása (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004)

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · ·