FILMEZZUNK.HU
10 Ryan Gosling film, amit mindenképpen látnod kell

10 Ryan Gosling film, amit mindenképpen látnod kell

23396

Ryan Gosling 10 legjobb filmje

Ryan Gosling karrierjét gyerekszínészként kezdte a Disney Channel The Mickey Mouse Club című műsorában 1993 és 1995 között, majd egyéb családi és ifjúsági sorozatokban is szerepelt, mint például az Álomsuli (1997-1998) vagy az 1998-99-es Az ifjú Herkules kalandjai, melyben a címszereplőt alakította. Első filmes főszerepét A hitetlen című 2001-es filmben kapta meg, ebben egy neonácivá váló zsidó fiatalembert alakít. A népszerűséget a Szerelmünk lapjai hozta meg számára, a Fél Nelsonban nyújtott alakításáért pedig Oscar-díjra jelölték. A népszerű színész a héten töltötte be 36. életévét, aminek alkalmából íme 10 film eddigi karrierjéből, amit mindenképpen érdemes megnézni!

Toplistánk kizárólag saját véleményen alapszik!

Kihagytuk kedvenc filmedet a szülinapos színésztől? Kérünk írd meg hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy neked mely Ryan Gosling produkció nyerte el legjobban a tetszésedet!

10. A hitetlen (The Believer, 2001)

Danny Balint (Ryan Gosling) egy szélsőségesen rasszista skinhead-banda tagja, aki társai közül talán a legradikálisabban fogalmazza meg antiszemita nézeteit. Hamarosan a szekta egyik kulcsfigurája, hangadója lesz. Senkinek még csak meg sem fordul a fejében, hogy Danny súlyos titkot őriz: ő maga is zsidó származású!

A hitetlen (The Believer, 2001)

9. Gázt! (Drive, 2011)

Driver (Ryan Gosling) egy igazi magányos farkas, aki fapofával űzi a veszélyt. Nappal autós kaszkadőrként dolgozik, éjjel rablásoknál sofőrködik. Felkapott a szakmájában, mert igazi profi: a tökéletes, hideg és megbízható munkaerő. Azonban a magányos farkasnak is van szíve – beleszeret a szomszédjában lakó nőbe. Driver profi versenyzői karrierre készül, azonban egy váratlan esemény felforgatja addigi életét: szakmai és magánéleti fronton is minden korábbinál nagyobb nehézségekbe ütközik.

Az eredeti rendező Neil Marshall lett volna, a főszerepben pedig Hugh Jackman. Driver és Irene alig beszélnek egymáshoz, mert Ryan Gosling és Carey Mulligan úgy érezték, hogy inkább a hangulaton van a lényeg, semmint a beszéden. Mulligan úgy foglalta össze a filmforgatást, mint több órán át epedezve bámulni a Gosling által megformált magányos farkas után. A főszereplő neve sose derül ki. Mindig csak úgy nevezik: a Kölyök vagy Driver, így szerepel a stáblistán is.

8. Emlékezz a Titánokra! (Remember the Titans, 2000)

1971-ben a virginiai Alexandria városában épp csak megkezdődött a faji elkülönítés felszámolása. Két iskola összevonása, majd egy új, színes bőrű futballedző, Herman Boone (Denzel Washington) kinevezése után a feszültségek egyre fokozódnak. A fehérekből álló Titánok nevű csapat tagjai nehezen fogadják el Boone vezetését, ám hamarosan felismerik, hogy a gyűlölködés felesleges, és a legnagyobb erő az összefogásban rejlik. A bajnokságban való sikeres szerepléshez a Titánok csapatának egységre van szüksége!

Emlékezz a Titánokra! (Remember the Titans, 2000)

A film megtörtént eset alapján készült. Mikor Boaz Yakin elvállalta a film megrendezését, még nem tudott semmit az amerikai futballról, ezért a producer, Jerry Bruckheimer elküldte két hétre egy focitáborba. Ryan Gosling a produkcióban csak mellékszereplőként volt jelen, de így is emlékezeteset alakít.

7. A nagy dobás (The Big Short, 2015)

A nagy dobás című filmdráma Michael Lewis azonos című regénye alapján készült. Négy főhőse még időben rájön, hogy a bankok felelőtlen hitelpolitikája révén küszöbön áll egy újabb hatalmas világválság. Hiába figyelmeztetik az illetékeseket a közelgő veszélyre, azok nem hallgatnak rájuk. Elhatározzák, hogy tudásukat felhasználva cégükkel olyan befektetéseket hajtanak végre, melyek a válság során szép hasznot eredményeznek.

Adam McKay, a rendező, állítása szerint egy éjszaka alatt elolvasta Michael Lewis könyvét, s azonnal tudta, hogy filmet akar készíteni belőle. Érdekes módon az író egyszer úgy nyilatkozott, hogy a könyve megfilmesíthetetlen.

6. Fél Nelson (Half Nelson, 2006)

Dan Dunne sosem alszik kétszer ugyanott. Na nem mintha minden este másik bombázóval bújna ágyba; az éjszakákat otthon tölti, brooklyni lakásában. Néha sikerül pár órára lehunynia a szemét lepedőt sose látott ágyán, vagy egy vacak fotelban – már ha egyáltalán alszik. A film nyitójelenetében Dan (Ryan Gosling) bambán ücsörög dohányzóasztala mellett egy kokó bűvöletében eltöltött éjszaka után; aztán végül csak megmozdul, hogy elhallgattassa a csörgő ébresztőórát. Új nap kezdődik, vele vagy nélküle. És neki töriórát kéne tartania a középsuliban, mint mindig. A szánalmas monotóniából aztán egy nap kizökkenti csinos tanítványa, aki véletlenül tudomást szerez a tanár úr természetének “szívósabbik” feléről…

Fél Nelson (Half Nelson, 2006)

5. Rendes fickók (The Nice Guys, 2016)

Mi a jobb egy tökös és nagypofájú nyomozónál? Két tökös és nagypofájú nyomozó. Igaz, az egyik inkább csak verőlegény (Jackson Healy – Russell Crowe), a másik meg a világ leggázabb detektívje (Holland March – Ryan Gosling), de mindketten lelkesek, szeretik az alkoholt, és nem restek erőszakot alkalmazni a jó ügy és a jók nők érdekében. Jó ügyekből és jó nőkből pedig nincs hiány: elsőként egy gyönyörű pornósztár látszólagos öngyilkossága után kezdenek el nyomozni, majd a titokzatos és csinos bírónő (Kim Basinger) kérésére annak nem kevésbé csinos lányát, Ameliát próbálják meg előkeríteni. És ami egyszerű rutinmelónak ígérkezett, arról hamarosan kiderül, hogy az évszázad bűnügye, amelyben érintett a Los Angeles-i alvilág színe-java…

Miután Ryan Gosling meglátta a szkriptet azonnal felkereste a készítőket, hogy szeretne szerepelni a filmben. Ő vetette fel Russell Crowe nevét, aki azonnal igent mondott, amint meghallotta, hogy Gosling is szerepelni fog benne. Shane Black először 2000-ben állt elő a Rendes fickók ötletével, ám eredetileg tévésorozatnak szánta és az HBO-nak vetette fel az ötletet, a tárgyalásokból azonban nem lett semmi. A végleges forgatókönyv 2010-ben készült el, ekkor a történetet áthelyezték a ’70-es évekbe.

4. Őrült, dilis, szerelem (Crazy, Stupid, Love, 2011)

Cal Weaver (Steve Carell) mindent megkapott az élettől, amire egy férfi vágyhat:  klassz munka, szép ház, helyes gyerekek és ráadásul diákkori szerelmét vette nőül. Ám mégsem felhőtlen a boldogsága, mert kiderül, hogy csodálatos felesége megcsalja és még válni is akar. Cal élete gyökeresen megváltozik, estéit egy közeli bárban tölti, ahol megismerkedik a vagány Jacobbal (Ryan Gosling), aki feltárja előtte új életének lehetőségeit: csajozás, tivornyák, férfias öltözködés. Cal azonban nem biztos benne, hogy készen áll az új életére.

3. Törés (Fracture, 2007)

Ted Crawford (Anthony Hopkins) rájön, hogy fiatal felesége megcsalja. Bosszúból kieszeli a tökéletes gyilkosságot, azonban tervét nem fedi fel senki előtt. Pisztolyt ragad, és elteszi láb alól a csalfa nőt. A házába rontó rendőrök Crawfordot pisztollyal a kezében találják. A nyomozó, Nunally (Billy Burke) a nőben felismeri a szeretőjét. Crawford nem tagad semmit, rövid úton a rácsok mögött találja magát. Az ügy egyszerűnek tűnik, ám a bíróság egyre jobban belebonyolódik az esetbe, miközben Crawford a háttérből tökéletesen mozgatja a szálakat. Úgy fest, minden a terve szerint alakul.

Törés (Fracture, 2007)

Hosszú idő után ez az első film, amely a New Line Cinema és a Castle Rock Entertainment stúdiók közös produkciójában készült. Erre utoljára a kilencvenes évek közepén volt példa. Anthony Hopkins egyetlen jelenetben sem pislog, ez a karakternek kísérteties megjelenést kölcsönöz.

2. A hatalom árnyékában (The Ides of March, 2011)

Egy zöldfülű elnökjelölt fiatal, idealista munkatársa a kampány közepén bajba kerül. Egy bonyolult politikai cselszövés áldozata lesz, amelyet egy ellenfél párt állított neki. A kampány folyik, így meg kell felelnie a munkájában, ezen múlik az elnökjelölt sikeressége.

2011-ben a A hatalom árnyékában nyitotta meg a Velencei Filmfesztivált. Eredetileg Brad Pitt játszotta volna Paul Zara szerepét, végül a színészt Philip Seymour Hoffmanra cserélték. Az Ides of March (vagyis március 15) utalás a Julius Caesar ellen elkövetett merényletre. Shakespeare “Julius Caesar” című drámájában az uralkodónak egy látó azt mondja:”Óvakodj március idusától.”

1. Szerelmünk lapjai (The Notebook, 2004)

Egy idős úr minden nap elmesél egy történetet egy idős hölgynek: volt egyszer egy férfi és egy nő…
Allie (Rachel McAdams) és Noah (Ryan Gosling) első látásra megkedvelték egymást, és a kezdeti rokonszenvből szerelem alakult ki. Noah csóró munkásgyerek, Allie gazdag felsőosztálybeli értelmiségi lány. Szerelmüket Allie szülei nem nézik jó szemmel, anyja szerint ugyanis a lány sokkal jobbat érdemel, és mindent elkövet, hogy szétválassza őket. Évekkel később Allie és Noah ismét összetalálkozik, és szenvedélyük is fellángol. Allie-nek döntenie kell, hogy kinek vagy minek akar megfelelni. De vajon miért olyan különleges ez a történet, és miért kell ezt minden nap elmondani?

Szerelmünk lapjai (The Notebook, 2004)

Ryan Gosling a film sok jelenetében improvizált. Közülük sok ikonikussá is vált, például amikor a film végén Allie-nek választania kell a két férfi között és Noah megkérdezi, hogy mit akar a lány. Rachel McAdams egy éjszaka alatt készült fel a meghallgatásra, mert előző este egy filmpremieren vett részt, mégis rögtön kiválasztották. Noah szerepére Tom Cruise és Justin Timberlake is jelentkezett, míg Allie szerepére Reese Witherspoon, Jessica Biel és Britney Spears is esélyes volt. Rachel McAdams és Ryan Gosling a forgatás idején a való életben is egy párt alkotott.

Toplistánk kizárólag saját véleményen alapszik!

Kihagytuk kedvenc filmedet a szülinapos színésztől? Kérünk írd meg hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy neked mely Ryan Gosling produkció nyerte el legjobban a tetszésedet!

(Címlapkép forrása; Történetek forrása itt és itt)

//batigoool//

Mentés

Mentés

Mentés


Article Tags: