FILMEZZUNK.HU
Saul fia - Son of Saul

Saul fia lett a legnézettebb magyar film a Vajna-érában

2895

Az utóbbi 7 év legnézettebb magyar filmje lett a Saul fia!

Nemes Jeles László filmje, a Saul fia tovább száguld a siker útján. Amióta Andy Vajna, a magyar filmipar első számú embere elfoglalta magas pozícióját, egy filmet sem néztek meg annyian a moziban, mint a Röhrig Géza főszereplésével készült holokausztdrámát.

A Vajna korszak legnézettebb mozifilmjei (forrás: origo)

  1. Saul fia – 142 420 néző
  2. Coming out – 141 760 néző
  3. Liza, a rókatündér – 126 855 néző
  4. Argo 2 – 110 168 néző

A Saul fia szép eredménye azért is külön kiemelendő, mert az egyetlen nem vígjáték az 5 legnézettebb alkotás közül. Nemes Jeles filmje sokat köszönhet a Golden Globe díjnak, illetve Oscar jelölésnek a Legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Ha a jelölést sikerülne díjra váltania, szép számmal növekedne még a produkció nézettsége.

A rekord mellett az is jó hír, hogy a Magyarországon 12-es karikával vetített filmet mostantól 500 fővárosi középiskola 13 ezer diákja és tanára láthatja rendhagyó történelemóra keretében ingyenesen a Saul fiát az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Április végéig 30 alkalommal vetítik le Nemes Jeles László többszörösen díjnyertes alkotását a moziban. Az első vetítés csütörtök délután lesz a budapesti Szent Margit Gimnázium 400 diákja és tanára számára. Az Uránia a film alkotóival és forgalmazójával együttműködve 15 ezer példányban információs füzetet is közread, amely a látottak értelmezéséhez nyújt megfelelő segítséget, és szempontokat ad Saul karakterének osztályfőnöki órákon való elemzésére is. – közölte az Index

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta: “a vetítéssorozatot a magyar kormány több mint 10 millió forinttal támogatja, mert hisz abban, hogy csak akkor nem ismétlődhet meg a holokauszt borzalma, Magyarország történelmének egyik legnagyobb tragédiája, ha megismerik azt a fiatalok.”

Az elmúlt napokban két amerikai híresség is fényezte a Saul fiát, ami az Oscar díjátadó közeledtével csak jó lehet. Cate Blanchett, aki a hetekben gyűjtötte be hetedik Oscar jelölését, egy TV műsorban a következőket mondta az alkotásról: “Elképesztő, elképesztő… de tényleg”.

Megszólalt Todd Solondz filmrendező is: “A koncepció és a képi megvalósítás is lenyűgöző volt. Olyasmi ez a film, mintha a Dardenne testvérek remake-elték volna a Hóbortos hétvégé-t.

(Címlapkép: villagevoice.com)


Article Tags: