FILMEZZUNK.HU

Célkeresztben (1993) – A hét filmje

3800

Célkeresztben (1993) – 03.13. Vasárnap 22:20, ATV

Clint Eastwoodot első sorban a vadnyugatos filmjeiből ismerhetjük, mint például A Jó, a Rossz és a Csúf, vagy az Egy maréknyi dollárért. Pedig a ma már 85 éves színész, pályafutása vége felé sem tétlenkedett. Több sikeres filmet is láthatunk tőle idősebb korábban is, mint például a 4 Oscar díjjal jutalmazott Millió Dolláros Bébi, vagy a 2008-as Gran Torino. 1993-ban pedig a Célkeresztben című alkotás főszerepét vállalta el. A Wolfgang Petersen által rendezett filmet, három Oscar díjra is jelölték.

A történet központjában az idős, tapasztalt Frank Horrigan (Clint Eastwood) nyomozó áll. Frank régen több Amerikai elnöknek is a személyes testőre volt, de mára már sok munkatársa csak egy kiégett kollégát lát benne. Horrigan új, fiatal társával Al D’Andrea (Dylan McDermott) bevetés közben egy igen érdekes nyomra bukkannak. Hamar rájönnek, hogy az Elnök élete is veszélyben van és nem késlekedhetnek. Ráadásul Frankkal felveszi egy titokzatos személy (John Malkovich) a kapcsolatot, aki nyíltan vállalja szándékát, hogy meg akarja ölni az Egyesült Államok elnökét. A játszma és a bonyodalmak csak itt kezdődnek igazán. Vajon az öreg, sokat kritizált Frank képes megállítani a katasztrófát?

A film szálai lassan bontakozódik ki számunkra Wolfgang Petersen okosan adagolja számunkra az információkat és az izgalmakat. John Malkovich személyét egészen a produkció három negyedéig homály borítja, ezáltal még sejtelmesebb és izgalmasabb a produkció. Clint Eastwood is egészen jól alakítja a nehéz esetű lefutott ex-testőrt, akiről azért kiderül, hogy a múltja nem is olyan makulátlan, mint ahogy gondolnánk, de Frank az éles helyzetekben is megőrzi hideg vérét és nyers stílusát. Clint Eastwoodnak igazán jól áll ez a szerep és egészen szerethető az ő karaktere, még akkor is ha nem kerül túl közel hozzánk. A két főszereplő közt végletekig szoros párbaj, amely a hátán viszi a filmet és teszi igazán izgalmasra a két órás játékidőt. A feszültség fokozásához a 87 éves friss Oscar díjas, Ennio Morricone zeneszerző teljesítménye is jelentősen hozzátesz. Egy thrillernek első sorban izgalmasnak kell lennie és ezt teljesíti is a Célkeresztben!

Összességében ha egy izgalmas estére vágyunk, ahol egészen a légvégéig izgulhatunk a főszereplőknek, akkor a Célkeresztben egy kiváló választás, mert azt biztosan garantálja Clint Eastwood és John Malkovich párosa, hogy unatkozni nem fogunk.

(Címlapkép forrása)

//taki//

Célkeresztben (1993) - 03.13. Vasárnap 22:20, ATV Clint Eastwoodot első sorban a vadnyugatos filmjeiből ismerhetjük, mint például A Jó, a Rossz és a Csúf, vagy az Egy maréknyi dollárért. Pedig a ma már 85 éves színész, pályafutása vége felé sem tétlenkedett. Több sikeres filmet is láthatunk tőle idősebb korábban is, mint például a 4 Oscar díjjal jutalmazott Millió Dolláros Bébi, vagy a 2008-as Gran Torino. 1993-ban pedig a Célkeresztben című alkotás főszerepét vállalta el. A Wolfgang Petersen által rendezett filmet, három Oscar díjra is jelölték. A történet központjában az idős, tapasztalt Frank Horrigan (Clint Eastwood) nyomozó áll. Frank régen több Amerikai elnöknek is a személyes testőre volt, de mára már sok munkatársa csak egy kiégett kollégát lát benne. Horrigan új, fiatal társával Al D'Andrea (Dylan McDermott) bevetés közben egy igen érdekes nyomra bukkannak. Hamar rájönnek, hogy az Elnök élete is veszélyben van és nem késlekedhetnek. Ráadásul Frankkal felveszi egy titokzatos személy (John Malkovich) a kapcsolatot, aki nyíltan vállalja szándékát, hogy meg akarja ölni az Egyesült Államok elnökét. A játszma és a bonyodalmak csak itt kezdődnek igazán. Vajon az öreg, sokat kritizált Frank képes megállítani a katasztrófát? A négyszeres Oscar díjas, Clint Eastwood alakításával, végig izgalomban tartja a nézőket. A film szálai lassan bontakozódik ki számunkra Wolfgang Petersen okosan adagolja számunkra az információkat és az izgalmakat. John Malkovich személyét egészen a produkció három negyedéig homály borítja, ezáltal még sejtelmesebb és izgalmasabb a produkció. Clint Eastwood is egészen jól alakítja a nehéz esetű lefutott ex-testőrt, akiről azért kiderül, hogy a múltja nem is olyan makulátlan, mint ahogy gondolnánk, de Frank az éles helyzetekben is megőrzi hideg vérét és nyers stílusát. Clint Eastwoodnak igazán jól áll ez a szerep és egészen szerethető az ő karaktere, még akkor is ha nem kerül túl közel hozzánk. A két főszereplő közt végletekig szoros párbaj, amely a hátán viszi a filmet és teszi igazán izgalmasra a két órás játékidőt. A feszültség fokozásához a 87 éves friss Oscar díjas, Ennio Morricone zeneszerző teljesítménye is jelentősen hozzátesz. Egy thrillernek első sorban izgalmasnak kell lennie és ezt teljesíti is a Célkeresztben! Összességében ha egy izgalmas estére vágyunk, ahol egészen a légvégéig izgulhatunk a főszereplőknek, akkor a Célkeresztben egy kiváló választás, mert azt biztosan garantálja Clint Eastwood és John Malkovich párosa, hogy unatkozni nem fogunk. (Címlapkép forrása) //taki//

Értékelés

Színészi alakítás - 80%
Történet - 75%
Filmezzünk.hu - 77%
IMDB - 72%

76%

User Rating: Be the first one !
76

Article Tags: