FILMEZZUNK.HU
Saul fia Kossuth-díj

Saul fia alkotóit Kossuth-díjjal jutalmazzák

1713

A friss Oscar díjas, Saul fia stábját Kossuth-díjjal jutalmazzák meg március 15-én!

Az, hogy kik kapnak Kossuth-díjat, legtöbbször az utolsó pillanatig titokban marad, az Oscar és Golden Globe-díjas magyar holokausztdráma stábja azonban már megerősítette, március 15-én átvehetik a legnagyobb állami elismerést. A díjban részesül Nemes Jeles László, a Saul fia rendezője, Röhrig Géza főszereplő és Erdélyi Mátyás a produkció operatőre.

Az alkotás a Cannes-i filmfesztiválon mutatkozott be a nagyközönségnek, ahol sikerült is elhódítani a második legrangosabb kitüntetést, a zsűri nagydíját. Ezután a Saul fia elindult egy olyan úton, ami magyar filmnek utoljára 1982-ben sikerült, amikor is a Szabó István rendezte Mephisto, Oscar díjat nyert a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában. Nemes Jeles filmje Cannes után, további 43 rangos díjat tudott megnyerni. Kis túlzással, amelyik díjátadón a filmet elindították, ott nyert is! Legjobban talán a február 28-i Oscar gálán izgultunk a magyar remekműért., ám a Saul fia nem okozott ott sem csalódást és hosszú-hosszú idő után újra Oscar szobrocskához juttatta hazánkat!

Ha ez mind nem lenne elég, a Röhrig Géza főszereplésével készült mozi a pénztáraknál is folyamatosan döntögeti a rekordokat. Először átvette a vezetést a legnézettebb magyar filmek rangsorában, az Andy Vajna korszakban, majd dollármilliomossá vált Amerikában is. Tegnap előtt pedig már átlépte a 200.000-es lélektani határt Magyarországon! Arról se feledkezzünk meg, hogy Franciaországban több, mint 220.000-en váltottak jegyet a Saul fiára.

Ezeken kívül olyan hírességek nyilatkoztak a sonder-kommandorol szóló Saulról, mint Steven Spielberg rendező, vagy éppen a kétszeres Oscar-díjas Cate Blanchett. Spielberg a következőképpen méltatta a filmet: „Nem sejtettem, hogy a Schindler listája után ilyen sokáig kell várni egy korszakalkotó holokauszt drámára. A Saul fia nagyban hozzájárul a holokauszttal kapcsolatos kollektív emlékezethez.”  A Wall Stree Journal hasábjain pedig a következők álltak: „A Saul fia, mely nem csupán egy remek film, hanem a rendező, Nemes László debütálása is, egy általunk ismerősnek vélt világot mutat meg olyan szemszögből, ahonnan eddig még sohasem láttuk.” tudhatjuk meg ezeket előző cikkünkből.

(Címlapkép forrása)

//milos//


Article Tags: