FILMEZZUNK.HU

Millió dolláros bébi (2004) – A hét filmje

5183

Millió dolláros bébi (Million Dollar Baby, 2004) – 04.09, Szombat 22:35, ATV

Clint Eastwoodot első sorban a vadnyugat rettegett alakjaként ismerjük. Clint nem csak színészként, hanem rendezőként is felért Hollywood csúcsára, amit mi sem bizonyít jobban, mint a két rendezői Oscar díja. Az elsőt a 2004-es Millió dolláros bébi hozta meg számára amelyben ő maga is szerepelt és előadói teljesítményét szintén Oscar jelöléssel jutalmazták. A négy Oscart és két Golden Globe-t nyert, 2005-ös alkotást választották meg az év filmjének, megelőzve a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült Aviátort. A Millió dolláros bébi 30 millióból készült, de 216 millió dollárt hozott a készítőknek. A produkcióban Clint Eastwood mellett Morgan Freeman és Hilary Swank is feltűnik. Ezen héten a Millió dolláros bébi lett választottunk a hét filmjének.

Maggie Fitzgerald (Hilary Swank) szegény háttérből jön, apját korán elvesztette anyja pedig mindig segélyek után rohant. Maggie már 31 éves és a pincér állása mellett szeretne bokszolni, de senki sem szeretné őt edzeni. Frankie Dunnt (Clint Eastwood) próbálja meggyőzni, hogy legyen az edzője de a tréner szintén vonakodik az ötlettől, mert még sosem edzett lányt. Dunntnak van egy edzőterme, amit békésen irányít és legjobb barátja Eddie “Hepaj” Dupris takarít. Frankie végül elvállalja Maggie-t és némi küszködés után elindul a sikertörténet. Maggie a fél világot végig veri és óriási hírnévre tesz szert. Egészen eljut a WB cím meccsig, ahol súlyos baleset éri, innentől a nagy kérdés az, hogy vajon feltud e épülni…

Clint Eastwoodnak minden tapasztalata benne van ebben a filmben. Az idős művész rájött, hogy sokszor a kevés több mint a sok, ez jellemző a Millió dolláros bébi című sport-drámára is. Úgy látványos az alkotás, hogy mégis visszafogott és teljesen reális. Clint Eastwood és Morgan Freeman párosa egyszerűen zseniális a produkcióban, minden egyes mimikájuk megszólalásukkal magával ragadják a nézőt. Ráadásul a főszereplőt alakító Hilary Swank is csatlakozik az előbb említett emberekhez. A színészek nem játsszák túl egymást, mindegyikőjük alázatosan muzsikál a vásznon. A produkció elején szinte követeljük az amerikai siker történetet, amit ugyan meg is kapunk, de itt még nem lobban be a függöny. Az alkotás második felvonása azonnal a padlóra küld minket és az álmodozásból túlélés lesz. Eastwood filmje ugyan visszafogott, de nagyon tartalmas és mély üzenetű. A karakterek a mozi második felére válnak igazi hősökké, de itt már a halál ellen küzdenek, igaz elég esélytelenül.

A Millió dolláros bébi nem hiába ért fel a csúcsra, egy magával ragadó, kiváló színészi játékot és magáénak tudható filmet kaphatunk. Emellett egy nagyon megrázó produkció, ami mélyen megfekszik az ember gyomrát.

(Címlapkép forrása)

//taki//

Millió dolláros bébi (Million Dollar Baby, 2004) - 04.09, Szombat 22:35, ATV Clint Eastwoodot első sorban a vadnyugat rettegett alakjaként ismerjük. Clint nem csak színészként, hanem rendezőként is felért Hollywood csúcsára, amit mi sem bizonyít jobban, mint a két rendezői Oscar díja. Az elsőt a 2004-es Millió dolláros bébi hozta meg számára amelyben ő maga is szerepelt és előadói teljesítményét szintén Oscar jelöléssel jutalmazták. A négy Oscart és két Golden Globe-t nyert, 2005-ös alkotást választották meg az év filmjének, megelőzve a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült Aviátort. A Millió dolláros bébi 30 millióból készült, de 216 millió dollárt hozott a készítőknek. A produkcióban Clint Eastwood mellett Morgan Freeman és Hilary Swank is feltűnik. Ezen héten a Millió dolláros bébi lett választottunk a hét filmjének. Hilary Swank alakításáért, Clint Eastwood a film rendezéséért érdemelt Oscar-díjat. Maggie Fitzgerald (Hilary Swank) szegény háttérből jön, apját korán elvesztette anyja pedig mindig segélyek után rohant. Maggie már 31 éves és a pincér állása mellett szeretne bokszolni, de senki sem szeretné őt edzeni. Frankie Dunnt (Clint Eastwood) próbálja meggyőzni, hogy legyen az edzője de a tréner szintén vonakodik az ötlettől, mert még sosem edzett lányt. Dunntnak van egy edzőterme, amit békésen irányít és legjobb barátja Eddie "Hepaj" Dupris takarít. Frankie végül elvállalja Maggie-t és némi küszködés után elindul a sikertörténet. Maggie a fél világot végig veri és óriási hírnévre tesz szert. Egészen eljut a WB cím meccsig, ahol súlyos baleset éri, innentől a nagy kérdés az, hogy vajon feltud e épülni… A képen a két nagyágyú, Clint Eastwood és Morgan Freeman látható. Clint Eastwoodnak minden tapasztalata benne van ebben a filmben. Az idős művész rájött, hogy sokszor a kevés több mint a sok, ez jellemző a Millió dolláros bébi című sport-drámára is. Úgy látványos az alkotás, hogy mégis visszafogott és teljesen reális. Clint Eastwood és Morgan Freeman párosa egyszerűen zseniális a produkcióban, minden egyes mimikájuk megszólalásukkal magával ragadják a nézőt. Ráadásul a főszereplőt alakító Hilary Swank is csatlakozik az előbb említett emberekhez. A színészek nem játsszák túl egymást, mindegyikőjük alázatosan muzsikál a vásznon. A produkció elején szinte követeljük az amerikai siker történetet, amit ugyan meg is kapunk, de itt még nem lobban be a függöny. Az alkotás második felvonása azonnal a padlóra küld minket és az álmodozásból túlélés lesz. Eastwood filmje ugyan visszafogott, de nagyon tartalmas és mély üzenetű. A karakterek a mozi második felére válnak igazi hősökké, de itt már a halál ellen küzdenek, igaz elég esélytelenül. A Millió dolláros bébi nem hiába ért fel a csúcsra, egy magával ragadó, kiváló színészi játékot és magáénak tudható filmet kaphatunk. Emellett egy nagyon megrázó produkció, ami mélyen megfekszik az ember gyomrát. (Címlapkép forrása) //taki//

Értékelés

Színészi alakítás - 85%
Rendezés - 84%
Filmezzünk.hu - 82%
IMDB - 81%

83%

User Rating: Be the first one !
83

Article Tags: