FILMEZZUNK.HU
A filmtörténelem 8 legsikeresebb színésznője

Minden idők 8 legsikeresebb színésznője

2600

A filmtörténelem 8 legsikeresebb színésznője

Hölgyek, akik vezetik a toplistákat tehetségük méltó jutalmával, az Oscar díjjal. A legnagyobb elismerést jelentő világszínvonalú díj felejthetetlenné tette őket minden területen. Lássuk kik is ők valójában, és milyen katartikus filmek azok, amiket mindenképp látnunk kell tőlük! Íme a filmtörténelem 8 legsikeresebb színésznője!

8. Cate Blanchett – 2 Oscar-díj

2005-ben dobbantott az Oscar színpadán a 47 éves Cate, az Oscar díjas színészek körében. Ekkor szerezte meg a legjobb epizódszereplőért járó díjat, az Aviátor-ban (2005). Majd 2013-ban a Blue Jasmine (2013) hozta meg számára a várva várt elsöprő sikert. További jelölések mellett begyűjtött még 3 Golden Globe díjat is.

7. Jodie Foster – 2 Oscar-díj

Alicia Christian Foster néven született színésznőnk 1989-ben kapta meg először a filmvilág legnagyobb elismerő díját a Vádlottak (1988) című műben játszott szerepéért. 1992-ben a földkerekség egyik legklasszikusabb thriller szereplőjeként is elnyerte az Oscart a Bárányok hallgatnak női főszereplő személyében. Mindezen díjak mellett megemlítendő, hogy további két Golden Globe díjat is nyert.

A filmtörténelem 8 legsikeresebb színésznője

Alicia Christian Foster néven született színésznőnk 1989-ben kapta meg először a filmvilág legnagyobb elismerő díját.

6. Jane Fonda – 2 Oscar-díj

A New York-i aerobik szépség szintén két Oscar-díjjal rendelkezik. 1972-ben szerezte meg első arany szobrocskát a legjobb színésznő kategóriájában a Klute (1971) című amerikai pszhio-triller filmbeli szerepléséért, melyben Donald Sutherlandal játszik együtt. A következő díjat mindössze 7 évre rá kapta ugyan ebben a kategóriában a Hazatérés (1978) című háborús drámáért. 3 Golden Globe mellett több jelöléssel is büszkélkedhet.

5. Maggie Smith – 2 Oscar-díj

Jelenleg 82 éves színésznőnk összesen két Oscarral, négy Oscar jelöléssel, három Golden Globe díjjal és nyolc Golden Globe jelöléssel, továbbá 3 Emmy Díjjal is büszkélkedhet. A filmek melyek a két rangos díjat hozták az 1967-es Brodie kisasszony virágzása, melyet a legjobb színésznői titulusban szerzett, illetve a Kaliforniai lakosztály (1978) melyben Jane Fonda mellett színészkedett és a legjobb női epizódszereplő személyéért kapta.

4. Helen Hayes – 2  Oscar-díj

A Miss Marple egyik megtestesítője, összesen két arany szoborral büszkélkedhet az Airport (1970) és a The sin of Madelon Claudet (1931) filmekért. További díjakra tartott még igényt az arany glóbuszok tekintetében, mégpedig az Anasztázia és a Kicsi kocsi újra száguld című mozikért, de sajnos csak jelölés szintjéig jutott.

3. Ingrid Bergman – 3 Oscar-díj

A svéd származású színésznő 1945-ben a Gázláng című filmért kapott Oscart. Majd további kettő szobrocskára tett szert az Anasztázia (1956) és a híres Agatha Christie regény feldolgozása nyomán készült Gyilkosság az Orient expressen után (1974). További négy alkalommal izgulhatott az Oscar ceremóniákon a jelöléseivel, illetve a 4 Golden Globe jelölése mellett 1 arany glóbuszra is szert tett.

2. Meryl Streep – 3 Oscar-díj

1980 hozta meg az első igazi sikert színésznőnk életében, hiszen első Oscar díját szerezte meg ekkor a Kramer kontra Kramer (1979) című filmben, mindössze 3 évre rá a Sophie választása (1982) című alkotás majd a Vaslédi (2011) juttatta a ranglétrán előrébb. Pontosan 16-szor jelölték Oscarra a megnyerteken kívül, 8 Golden Globe-ot zsebelt be mindezek mellett, mely mögött sorakozik 21 jelölés is. Meryl jelenleg is nagyon aktív, így ki tudja, hogy hol a vége nála?

1. Katharine Hepburn – 4 Oscar-díj

1934-ban jutalmazták először Oscar díjjal a legjobb női főszereplő címében, az Ébredj velünk! (1933) című filmjátékáért. Majd sorban a Találd ki, ki jön ma vacsorára! (1967), Az oroszlán télen (1968) és az Aranytó (1981) című művek főszerepéért tüntették ki a neves díjjal. Összesen 8 alkalommal jelölték további Oscar díjakra és 7 Golden Globe jelölést is kapott, amiből érdekesség, hogy egyet sem tudott díjra váltania.

A további színésznők is két Oscar díjjal rendelkeznek még: Vivien Leigh, Olivia de Havilland, Elizabeth Taylor, Glenda Jackson, Sally Field, Dianne Wiest, Hilary Swank, Luise Rainer és Jessica Lange.

Hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben várjuk, hogy neked melyek színművésznő a kedvenced!

(Címlapkép forrása)

//bluegirl//


Article Tags: