FILMEZZUNK.HU
A 10 legjobb film Julia Roberts, Oscar-díjas színésznőtől

A 10 legjobb film Julia Roberts, Oscar-díjas színésznőtől

9784

Julia Roberts 10 legnagyszerűbb filmje

Julia Roberts Oscar-, BAFTA- és háromszoros Golden Globe-díjas amerikai színésznő. Karrierjét 1988-ban kezdte el, két kisebb szereppel. Egy évvel később már Oscar-díjra jelölték, ám az 2000-ig váratott magára. 2002-ben hozzáment Daniel Moderhez, akitől három gyermeke is született. A Julie Fiona Roberts néven született színésznő a mai napon ünnepli születésének 49. évfordulóját, melynek alkalmából nem maradhat el toplistánk.

Toplistánk kizárólag saját véleményen alapszik!

Kihagytuk kedvenc filmedet a szülinapos színésznőtől? Kérünk írd meg hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy neked mely Julia Roberts produkció nyerte el legjobban a tetszésedet!

10. Michael Collins (1996)

Hétszáz éve tartott már az írek véget nem érő harca az angol uralom ellen, amikor 1916-ban kirobbant a tragikus kimenetelű Húsvéti felkelés. A vezetőket kivégezték, számtalan résztvevőt – köztük Michael Collinst (Liam Neeson) és Harry Bolandot (Aidan Quinn) – bebörtönöztek. Szabadulásuk után Collins megszervezte a sajátos taktikával harcoló Úr Önkénteseket és hamarosan a függetlenségi mozgalom legnépszerűbb vezetője lett.

Michael Collins (1996)

9. Charlie Wilson háborúja (Charlie Wilson’s War, 2007)

Afganisztánban háború dúl, oroszok tizedelik a népet. Az afgánok menekülttáborokban szenvednek. Az amerikaiak nyíltan nem avatkozhatnak bele a harcokba, viszont van más lehetőség is a segítségnyújtásra. Charlie Wilson (Tom Hanks) képviselő lesz az, aki egy titkos hadműveletre pénzt szerez, melynek köszönhetően afgánokat képeznek ki és látnak el fegyverekkel, hogy felvehessék harcot a szovjet megszállókkal.

Akiről szól az alkotás, Charlie Wilson és Julia Roberts jegyesek voltak a forgatás alatt. Juila-t alakításáért Golden Globe-díjra jelölték “a legjobb női epizódszereplő” kategóriában. Charlie Wilson egy interjúban azt mondta, semmi baja nem volt a filmmel, azt mondta: “minden, amibe belekötöttem volna, bizonyítható“.

8. Augusztus Oklahomában (August: Osage County, 2013)

Violet Weston (Meryl Streep) szájrákkal küzd, ahogy a betegsége súlyosbodik, úgy szokik rá jobban az alkoholra és a különböző szerekre. Férje, Beverly (Sam Shepard) szintén alkoholproblémákkal küzd. Úgy döntenek, hogy egy ápolót fogadnak Violet mellé, így kerül hozzájuk Johanna (Misty Upham). Rövidesen Beverlynek nyoma veszik, a család kétségbeesetten keresi, ám kiderül, hogy a családfő öngyilkosságot hajtott végre. A temetésre az egész család eljön, ami több problémát is eredményez. Megjelennek Beverly lányai, az unokatestvérek és a kérők is. A gyász miatt a háttérben húzódó feszültségek könnyedén a felszínre törnek.

Julia Roberts-et a “legjobb női epizódszereplő” kategóriában Oscarra-, és Golden Globe-ra is jelölték fantasztikus játékáért. A forgatást ősszel kezdték. Amikor a fák levelei kezdtek elsárgulni, a stáb lefújta azokat zöld festékkel. A késő ősszel játszódó jelenetekhez pedig CGI technológiával adták hozzá az úton kavargó leveleket.

7. Összeesküvés-elmélet (Conspiracy Theory, 1997)

A taxisofőrnek be nem áll a szája. Jerry Fletcher (Mel Gibson) azzal szórakoztatja mindenkori utasát, hogy feltárja, miféle borzalmas összeesküvések hálójában élünk. Paranoiás, de senkit sem bánt – legyintenek rá a kocsijából kiszállók. Kivéve egyikük, akit a lökött pasi szövege telibe talál. Ettől a perctől fogva Fletcher élete fabatkát sem ér. Az első gyilkossági kísérletet valahogy megússza, de kezdi sejteni, hogy második esélye már nem lesz.

Összeesküvés-elmélet (Conspiracy Theory, 1997)

6. Acélmagnóliák (Steel Magnolias, 1989)

A hat kisvárosi barátnő élete olyan, mint bármely más amerikai kisvárosi háziasszonyé. Ők annyival különbek, hogy komolyan veszik barátságukat, és felelősséget éreznek egymás iránt. Az összetartás különösen akkor válik fontossá, mikor egyikük élete tragikus fordulatot vesz.

Acélmagnóliák (Steel Magnolias, 1989)

Julia Roberts megkapta filmes pályájának első Golden Globe-díját. Az eredeti színdarabban nincsenek férfi szereplők. Bár a karakterek sok időt töltenek azzal, hogy a férfiakról beszélnek, valójában egy férfi karakter sem jelenik meg a színpadon.

5. Oltári nő (Runaway Bride, 1999)

Maggie (Julia Roberts) minden vőlegények rémálma. Már háromszor szökött meg közvetlenül az oltár elől. Nem sokkal a negyedik nekifutás előtt a cinikus New York-i újságíró, Ike Graham (Richard Gere) felfigyel a lány esküvői fóbiájára. Tökéletes téma egy sikeres riporthoz. A hanyagul elintézett, gonosz hangú beszámoló a “férfifaló nőcskéről” azonban a munkahelyébe kerül, amikor Maggie cáfolatot követel. Ike sértett büszkeségétől hajtva Maggie nyomába indul, hogy bebizonyítsa főnökének, cikke valóban megfelelt a valóságnak.

Oltári nő (Runaway Bride, 1999)

Julia Roberts a filmben nyújtott alakításáért jelölve volt az MTV Movie Award legjobb női főszereplőnek járó díjára. A számos lehetséges rendező között, többek között felmerült Mel Gibson és Jonathan Kaplan neve is. A “kacsacsőrű” pofa, amit Julia vág, azután került be a filmbe, hogy Garry Marshall meglátta őt, amikor ilyet mutatott az unokáinak.

4. Erin Brockovich – Zűrös természet (Erin Brockovich, 2000)

Erin (Julia Roberts) három gyermek anyja, és meglehetősen nagy szüksége van a pénzre. Végső elkeseredésében Erin ráveszi Edet (Albert Finney), hogy adjon neki állást az ügyvédi irodájában. Bár a nő járatlan a jog világában, igyekszik jó munkát végezni. Egy nap véletlenül ráakad néhány orvosi leletre egy cég telekkönyvi iratai között. A dolog nem hagyja nyugodni, ezért magánnyomozásba kezd. Rövidesen rájön, hogy egy helyi cégóriás nagymértékben szennyezi a lakosság vízkészleteit, mely miatt számos helyi lakos betegedett már meg. Erin petícióval kezd házalni, s végül hatszáz aláírást gyűjt össze, ami elégnek bizonyul ahhoz, hogy Eddel karöltve megnyerjék az USA történelmének legnagyobb kártérítési perét.

Julia Roberts a filmben nyújtott alakításáért kiérdemelte mind az Oscar-, mind a Golden Globe-gálán a “legjobb színésznő” kategóriában a fődíjat. Amikor átvette a legjobb női főszerepért járó Oscar-díjat, beszédében elfelejtett köszönetet mondani Erin Brockovich-Ellis-nek. Julia Roberts igazi álomfizetést kapott az alakításáért, nem kevesebb mint húsz millió dollárt tehetett zsebre. Színésznő korábban soha nem keresett még ennyit egyetlen filmmel.

3. Micsoda nő! (Pretty Woman, 1990)

Edward Lewis (Richard Gere), a sikeres és jóképű üzletemben Los Angelesbe utazik, és az egyik este megismerkedik egy örömlánnyal, Viviannel (Julia Roberts), aki még új a szakmában. A férfi másnap minden hátsó szándék nélkül felajánlja a nőnek, hogy legyen a partnere az üzleti héten, Vivian pedig örömmel fogadja el az ajánlatot. A nő varázsának a jégszívű üzletember sem tud ellenállni.

Julia-nak ezért a filmért is Golden Globe szobrocska járt, mégpedig a “legjobb vígjáték vagy musical színésznő” kategóriában. A jelenetben, amiben Richard Gere rácsapja a nyaklánc dobozának fedelét Julia Roberts kezére, improvizáció volt, éppen ezért Julia nevetése is teljesen természetes. A készítőknek annyira tetszett a jelenet, hogy benne hagyták a filmben. A film eredeti címe 3000 volt (ekkora összeget fizetett Edward Vivannak, hogy egész héten legyen a kísérője), azonban a készítők Roy Orbison a filmben elhangzó Pretty Woman című slágere miatt megváltoztatták azt.

2. A Pelikán ügyirat (The Pelican Brief, 1993)

A Legfelsőbb Bíróság két tagját meggyilkolják. Darby (Julia Roberts), a New Orleans-i joghallgatólány anyagot gyűjt egy korrupt olajvállalkozóról, aki washingtoni körökkel is kapcsolatban állt. A lány tanára és barátja megmutatja az aktát FBI ügynök barátjának. Nem sokkal ezután meggyilkolják. Darby felkeres egy újságírót (Denzel Washington), mivel rájön egyetlen esélye az életben maradásra, ha az anyagot publikálják…

A Pelikán ügyirat (The Pelican Brief, 1993)

Julia Roberts a filmben nyújtott alakításáért jelölve volt az MTV Movie Award legjobb női főszereplőnek járó díjára. John Grisham úgy írta a könyvet, hogy Darby Shaw karakterére Julia Robertset képzelte el. Julia Roberts egyszer olvasta el a könyvet, amikor az elkészült, és anélkül mondott igent a szerepre, hogy elolvasta volna az abból készült forgatókönyvet.

1. Sztárom a párom (Notting Hill, 1999)

William (Hugh Grant) London festői részén könyvkereskedőként dolgozik. Csendesen éli az elvált, csalódott férfi életét, míg a világhírnév be nem toppan ajtaján. Anna Scott (Julia Roberts) híres amerikai színésznő nem csak a filmvásznon csodás. William el sem hiszi szerencséjét, mikor másodszor is véletlenül összetalálkoznak. Ezt már nem szabad annyiban hagyni! Lassan, romantikusan ismerik meg egymás valódi életét, amely igen szokatlan mindkét fél számára. Annát mindenhova kíséri a szenzációhajhász újságírók hada. A jó hír nem maradhat titokban. A színésznő amerikai barátja is hamarosan feltűnik a színen, korántsem barátságos szándékkal…

Toplistánk kizárólag saját véleményen alapszik!

Kihagytuk kedvenc filmedet a szülinapos színésznőtől? Kérünk írd meg hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy neked mely Julia Roberts produkció nyerte el legjobban a tetszésedet!

(Címlapkép forrása; Történetek forrása itt és itt; Érdekességek forrása)

//milos//


Article Tags: