FILMEZZUNK.HU
15 filozofikus film a 21. századból, amit vétek lenne kihagyni

15 filozofikus film a 21. századból, amit vétek lenne kihagyni

55462

A 15 legjobb filozofikus film a 2000-es évekből

A filmnek vége és a záró akkordok peregnek végig a fekete filmvásznon. Valaki, aki melletted ült, feláll, valaki a kijárat felé veszi az irányt, miközben magában motyog. Te…te csak ülsz és bámulod a képernyőt. Egy óriási káosz van a fejedben, a gondolatok, a képek, mondatrészletek ott kavarognak a kobakodban. Igen, ezekkel lehet talán kifejezni a következő produkciókat. Az utóízük furcsa, de mégis csodálatos. Itt van tehát egy lista, amelyben benne van az általunk 15 legjobbnak vélt filozofikus film. A sorrend véletlenszerű!

Természetesen a lista saját véleményen alapszik, így lehet kimaradt olyan filozofikus film, melynek helye lehetne még a legjobbak között. Ha ismersz ilyen alkotást, kérünk írd meg hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben a poszt alá.

1. Az élet fája (The Tree of Life, 2011)

Jack O’Brien (Sean Penn) építész, immár megfáradt, megtört emberként egy sorsfordító szellemi utazásra indul mikor öccse halálának évfordulóján visszagondol gyerekkorára, azokra az évekre, mikor szigorú apja és szerető anyja mellett férfivá ért. Gondolatai nem csak saját életét, de az egész emberiség lényegét helyezik számára új megvilágításba.

Az élet fája (The Tree of Life, 2011)

Tudtad, hogy…?

Heath Ledger halála miatt lett Az élet fája című filozofikus film főszereplője Brad Pitt. Terrence Malick rendező nem volt megelégedve az eredeti vizuális effektekkel, így felkereste a legendás Douglas Trumbullt, aki többek között 2001: Űrodüsszeia látványvilágáért is felelt. Ez volt Trumbull első filmje 29 év kihagyás után.

2. Kis-nagy világ (Synecdoche, New York, 2008)

Caden Cotard (Philip Seymour Hoffman) színházi rendező, aki most éppen mélyponton van: mély depresszió kerülgeti, valamint egészséges is megromlott, melynek következtében felesége és lánya is otthagyja őt. Szakmai fronton viszont sikert könyvelhet el, díjat nyer, amivel járó pénzt egy új színpadi darab megrendezésére szánná, ami saját életéről szólna. Az előkészületek megkezdésével pörgésnek indul Caden Cotard élete…

Kis-nagy világ (Synecdoche, New York, 2008)

3. Egy makulátlan elme örök ragyogása (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004)

Joel (Jim Carrey) döbbenten fedezi fel, hogy barátnője, Clementine (Kate Winslet) kitöröltette az emlékezetéből eseménydús kapcsolatuk minden emlékét. Kétségbeesésében ő is felveszi a kapcsolatot az eljárás feltalálójával, Dr. Howard Mierzwiakkal (Tom Wilkinson). Agya rejtett zugainak mélyéről olyan erők működnek, amelyek megpróbálják megakadályozni az eljárás sikerét. Ahogy Dr. Mierzwiak és munkatársai szinte űzik-hajtják Joel-t saját emlékeinek útvesztőjén át, világossá válik, hogy Joel egész egyszerűen nem tudja Clementine-t kiverni a fejéből.

Egy makulátlan elme örök ragyogása (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004)

Tudtad, hogy…?

Amikor a fürdőkádas jelenetet forgatták Kate Winslet elájult, ekkor derült ki, hogy állapotos a második gyermekével. Jim Carrey eme filozofikus film forgatásakor depressziós időszakát élte, ezért volt ilyen visszafogott. Hogy a néző könnyebben el tudja választani egymástól az idősíkokat, a rendező azt találta ki, hogy Clementine hajszínének változtatásával teszi személetesebbé a Joellel való kapcsolatuk egyes fázisait.

4. Nem vénnek való vidék (No Country for Old Men, 2007)

A mexikói határ közelében Llewelyn Moss (Josh Brolin) talál egy teherautót, néhány hullát, rengeteg kokaint és két millió dollárt. Vesztére Moss elteszi a pénzt, és ezzel a saját és a környékbeliek nyakára szabadít egy titokzatos idegent, Anton Chigurht (Javier Bardem). Anton ugyanis a pénzt keresi, ám módszerei kellően kegyetlenek ahhoz, hogy még a sokat látott, és az életből kiábrándult Bell sheriffet (Tommy Lee Jones) is megdöbbentsék.

Nem vénnek való vidék 2007

Tudtad, hogy…?

Amikor Ethan Coen és Joel Coen megkeresték Javier Bardem színészt Anton szerepére, ő azt válaszolta, hogy nem vezet, rossz az angolja és utálja az erőszakot – mire a rendezők úgy reagáltak, hogy tudják, épp ezért akarják őt. Végül Bardem elfogadta a szerepet, mert annyira szeretett volna Coenékkel dolgozni. Javier Bardem az első olyan spanyol színész, aki elnyerte az Akadémia Oscar-díját (2008).

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · ·