Charles Chaplin érdekességek

15 meglepő érdekesség Charles Chaplin életéről

2776

Charles Chaplin érdekességek

Sir Charles Spencer Chaplin, ismertebb nevén Charles Chaplin napra pontosan 128 évvel ezelőtt született. Az ikonikus angol színész Londonban látta meg a napvilágot 1889. április 16-án. Filmjeiben nem csak főszereplő volt, sokszor ő írta, rendezte filmjeit, zenét szerzett, vagy producerkedett. Valószínűleg Chaplin volt a legkreatívabb, legnagyobb hatású személyiség a némafilm világában. Alábbi cikkünkben róla gyűjtöttünk össze néhány olyan érdekességet, amivel nagy valószínűség szerint még nem találkoztak a kedves Olvasók.

Nagyvárosi fények (1931) - Charles Chaplin

1. Életével, származásával kapcsolatban az MI5, az MI6, az FBI is beható nyomozást folytatott, azonban hitelesnek tekinthető adatokat nem találtak, ezért származásával kapcsolatban csak saját elbeszélései állnak rendelkezésre. Születési anyakönyvi bejegyzését Londonban nem találták meg, egyetlen hiteles adat egy újsághír, amely a gyermek 1889. április 15-i születéséről számol be. Helen Tovey szerint édesanyja egyszerűen elfelejthette bejegyeztetni a születést.
2. Édesapja, id. Charles Chaplin (1863–1901) és édesanyja, Hannah Hill (1865–1928) kabaréénekesek voltak. Apja Charlie születése után elhagyta családjukat, anyja testileg és szellemileg megrokkant és elmeotthonba került.
3. Zsidó őseire nincs hiteles dokumentum, bár antiszemita körök ezt kész tényként kezelték és héber néven Karl Tonsteinnek, más források szerint Israel Thornsteinnek nevezték. Anyai nagyanyja cigány származását ő maga is hangoztatta, világkongresszusukon is részt vett ilyen minőségben.

Charles Chaplin érdekességek

4. Charles és idősebb féltestvére, Sydney hosszú időt töltöttek árvaházakban, nehéz körülmények közepette éltek. Öt évesen szerepelt először színpadon, és már ekkor megmutatkozott tehetsége. Miután kikerült az árvaházból, mutatványosként dolgozott, és huszonhárom évesen társulatával az Egyesült Államokba utazott. A csoport vezetője Arthur Stanley Jefferson volt, aki később Stan Laurel néven vált ismertté.
5. 12 és fél éves korában felkereste a Blackmore színházi ügynökséget, ahol 14 évesnek adta ki magát és hamarosan szerepet kínáltak neki, ő alakította Billyt, az inast William Gilette Sherlock Holmes című darabjában.
6. Első filmje, a Making a living után Charlie belebújt az ismert figura bőrébe a Chaplin az autóversenyen című filmben. A toprongyos csavargó figurájának születése 1914. január 5-én történt, amikor Chaplin belépett a Keystone stúdió ruhatárába, és az ismert felszerelésben (sminkben, mozgással, ruhában) jött ki onnan. Neve rövid idő alatt ismertté vált az Egyesült Államokban. 1914 júniusától már minden filmjét maga rendezte.

15 meglepő érdekesség Charles Chaplin életéről

7. Bátyja, Sidney lett az ügynöke, aki zseniális érzékkel tárgyalt a stúdiókkal. Neki is köszönhető, hogy Charles Chaplin 1914-es, heti 150 dolláros fizetése 1917-ben a First National Stúdióval kötött szerződése értelmében évi 1 millió dollárra ugrott. Ezzel Chaplin a maga korában a legjobban kereső színész lett, ilyen összegű szerződést korábban még egy hollywoodi stúdió sem kötött.
8. Chaplin azt vallotta, hogy a beszéd megöli a film szépségét, csökkenti a mimika szerepét. Miután sokat rágódott a hangos technika alkalmazásán, úgy döntött, hogy hangeffekteket és zenét alkalmaz a filmben, de a Nagyvárosi fények (1931) még némafilm lesz. Melodrámája és nagyszerű humora megállta a helyét a versenyben a hangosfilmekkel.
9. Az 1936-os Modern időkben a toprongyos figura búcsút vett a közönségtől, ugyanis a hangosfilm megjelenése a karakter „halálát” jelentette. Amikor a film készült, a hangosfilm már egy évtizede uralkodott. Charles Chaplin fontolóra vette a dialógusok használatát, de végül felismerte, hogy a kis csavargó csak néma pantomimmel él meg. Csupán egyszer hallani a hangját, amikor éneklő pincérként alkalmazzák.

Modern idők /Modern Times, 1936/

10. Az 1940-es A diktátorral népszerűségének elvesztését kockáztatta. Ismét állást foglalt Adolf Hitlerrel és a nemzetiszocializmussal szemben. Chaplin nemzetiszocialista diktátort játszik benne, ennek karakterét Hitlerről formálta, valamint egy zsidó borbélyt, akit kegyetlenül üldöznek a nácizmusban. Hitler, aki nagy mozirajongó volt, állítólag ezt a filmet háromszor nézte meg. Chaplin később úgy nyilatkozott, hogy ha tudott volna a koncentrációs táborokról, nem készíti el a filmet.
11. 1947-ben a  Monsieur Verdoux című filmet eredetileg Orson Welles rendezte volna, Charles Chaplinnel a főszerepben, de Chaplin visszakozott az utolsó pillanatban, azt mondta, hogy eddig sosem rendezte őt senki, és nem most fogja elkezdeni.
12. Charles Chaplin széles körben hangoztatta liberális és baloldali nézeteit, a kormány által felajánlott amerikai állampolgárságot folyamatosan visszautasította, amivel gyanús figurává vált az FBI szemében. Az FBI rágalomhadjáratot indított ellene, kommunista szimpátiával vádolta meg. Az 1952-ben készült Rivaldafény londoni bemutatójáról már nem tudott visszatérni az Államokba, mivel a legfőbb ügyész érvénytelenítette a beutazási engedélyét, erkölcsi és politikai nézeteire hivatkozva nem kapta meg a szükséges vízumot.

Charles Chaplin érdekességek

13. Az 1960-as években – amikor a vándorló életmódot adminisztratív eszközökkel igyekeztek ellehetetleníteni Nagy-Britanniában – többször nyilvánosan kiállt a cigányság jogai mellett; nem sokkal halála után, 1978-ban a második Cigány Világkongresszus a születése napját, április 16-át a Cigány Színészek Világnapjává nyilvánította.
14. 1978. március 2-án a koporsóját a kriptából ellopták, és váltságdíjat követeltek érte. Az özvegy nem volt hajlandó fizetni, és a rendőrséghez fordult. Az elkövetőket elfogták, Chaplint újratemették, de sírját csak Oona halála után, 1991-ben betonozták körbe.
15. Svájcban telepedett le feleségével és 8 gyermekével. Utolsó filmjében, az 1967-es Hongkongi grófnőben már csak egy cameo-jelenetben tűnt fel, a film főszerepeit Sophia Loren és Marlon Brando játszotta. 1972-ben villámlátogatást tett Los Angelesbe, mikor átvette az életművéért járó Oscar-díjat. Majdnem haláláig dolgozott. 1975-ben az angol királynő lovaggá ütötte. Sir Charles Chaplin 1977 karácsonyán halt meg agyvérzést követően, 88 évesen. Charles Chaplin népszerűsége sokat tett Hollywood felvirágoztatásáért, alakjával egyéni hőst teremtett.

Charles Chaplin érdekességek

(Érdekességek forrása ITT és ITT)

//milos//

Mentés

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · · · · ·

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download