FILMEZZUNK.HU

Scarlett Johansson transzvesztitát alakít új filmjében

1787

Transznemű férfit alakít Scarlett Johansson az új filmjében – keményen kapja az ívet

A Rub and Tug című film főhőse, Dante Tex Gill, a 60-as években volt a pittsburgh-i szervezett bűnözés egyik híres alakja, aki nőnek született, eredetileg Jean-nek hívták, de élete utolsó évtizedeit férfiként élte le. Az ohiói nagyváros bordélyház-hálózatát működtette, és a 70-es évektől beszállt az anabolikus szteroidok illegális kereskedelmébe is. Ahogyan fél évszázaddal korábban Al Caponét, őt is a szövetségi adóhatóság buktatta le 1984-ben. Tizenhárom évi börtönre ítélték, de ebből csak hetet töltött le, végül 2003-ban halt meg, írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

Scarlett Johansson

A filmet Rupert Sanders rendezi, akivel már együtt dolgoztak a Páncélba zárt szellem című filmben, ami szintén vitákat váltott ki, mert a japán manga nyomán készült alkotásban a színésznő Kuszanagi Mokoto figurájához mandulaszemeket csináltatott magának.

A mostani film körül vihart az sem csillapította, hogy Gillt úgy mutatják be a film elején, mint „a nőt, aki azt akarta, hogy férfiként ismerjék”.

A helyzeten csak rontott Johansson szóvivőjének nyilatkozata, aki korábban szintén transz-szerepeket játszó Jeffrey Tamborra, Jared Letóra és Felicity Huffmanra hivatkozott. A Transparent című sorozatból ismert Trace Lysett így fakadt ki a Twitteren: „Nem lennék ennyire felháborodva, ha egy „cisgender” szerepért vetélkedhettem volna Scarlett Johanssonnal vagy Jennifer Lawrence-szel. (A kifejezés azokra utal, akik jól érzik magukat saját nemiségükben). De nem így történt. Ti továbbra is játszhattok bennünket, akkor mi miért nem?”

Trace egyúttal a hollywoodi rendszernek is nekiment: „Nemcsak elraboljátok történetünket, hanem még terheket is raktok a vállunkra, miközben díjakat nyertek azt majmolva, amit mi átéltünk.” Ugyancsak a Twitteren adott hangot tiltakozásának Jamie Clayton azért, mert a transznemű színészeket csak ilyen szerepek próbafelvételeire hívják – írta a szeretlekmagyarorszag.hu.

Tambor éppen a Transparentért két Emmy-díjat, Leto a Mielőtt meghaltam AIDS-beteg főszereplőjeként Oscart kapott, míg Huffman Oscar-jelölést ért el a Transamerica transznemű nőjének alakításáért. Egyébként éppen Tambor volt az, aki, amikor 2016-ban átvette az Emmy-t, kijelentette: „Nem bánnám, ha én lennék az utolsó cisgender férfi, aki transznemű nőt játszik.”

Világhírű színészek első filmjükben és most

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)


Article Tags: · · · ·