FILMEZZUNK.HU
Óriási siker a velencei filmfesztiválon Nemes Jeles László új filmje

Óriási siker a velencei filmfesztiválon Nemes Jeles László új filmje

1377

Hatalmas siker a Napszállta

Telt házas vetítésen mutatkozott be hétfőn a 75. velencei filmfesztivál versenyprogramjában Nemes Jeles László Napszállta című új filmje, amely a Magyar Nemzeti Filmalap 1,5 milliárd forintos támogatásából készült. Sipos Gábor producer szerint kirobbanó sikert aratott az első világháború előtti utolsó békeévben Budapesten játszódó alkotás, írja az origo.hu.

Napszállta (Sunset, 2018) - Előzetes

Mint Nemes Jeles László a bemutató előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, miután a Saul fiát elkészítette, vissza akart menni az időben, hogy megértse azt a rejtélyt, amely néhány év alatt zajlott a 20. század kezdetén:

“hogyan válik önpusztítóvá egy kifinomult társadalom, hogyan jut el a fejlődés korszakától és a technológiába vetett hittől az ipari gyilkosságig”.

A film világpremierjét a közönség felállva ünnepelte, mint Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatója az MTI-nek elmondta,a nézők a sorok között ülő Nemes Jeles László rendező és a többi stábtag felé fordulva tapsoltak.

Sipos Gábor, a film Velencében tartózkodó producere is arról számolt be az MTI-nek, hogya bemutató után eufórikus volt a hangulat.A producer felidézte, hogy a számos díjat, köztük az Oscart is elnyert Saul fia után hatalmas érdeklődés övezte Nemes Jeles László új filmjét. “Mi producerek azt a célt tűztük ki, hogy megpróbáljuk függetleníteni a rendezőt az elvárásoktól, és az elmúlt két és fél évben arra ösztönözni, hogy a legkoncentráltabban tudjon dolgozni” – hangsúlyozta.

Óriási siker a velencei filmfesztiválon Nemes Jeles László új filmje

Az első világháború előtt játszódó film terve már a Saul fia készítése közben felmerült. “Kevés európai film foglalkozik ezzel a témával, amikor producertársammal, Rajna Gáborral a forgatókönyvet elolvastuk,azt éreztük, mint a Saul fiánál: egy régi történet, a történelem egy szakasza, és mégis mennyire aktuális – fogalmazott Sipos Gábor.

Havas Ágnes szerint

“végig feszült figyelem kísérte a filmet”.

Mint fogalmazott, nagyon szép pillanat volt, hogy 24 évvel Enyedi Ildikó Bűvös vadász című filmje után ismét egy magyar film hódíthatja meg ezt a fesztivált is, amelynek igazán erős a versenyprogramja, hiszen olyan rendezők filmjeit mutatják be, mint Alfonso Cuarón, a Coen testvérek, Jacques Audiard vagy Olivier Assayas.

Velence után a Torontói és a Londoni Filmfesztivál is műsorára tűzi a Napszálltát,

forgalmazási jogait már 70 ország megvásárolta, 

Amerikában és Ausztráliában a Sony Pictures Classics forgalmazza.

A 35 mm-es filmre forgatott alkotás olyan komplex művészi munka, amely Nemes Jeles László nevét a legnagyobbakkal egy szintre emeli. A Napszállta egészen különleges műként vonul be a magyar kultúrtörténetbe, filmtörténetbe és immár a világ filmtörténetébe is. Ez egy nagyon szép második film, amely szeptember végén a magyar nézőkhöz is eljut a mozikba – fogalmazott Havas Ágnes.

Előzetest kapott Nemes Jeles László új filmje, a Napszállta

(Forrás: origo.hu)


Article Tags: · ·