FILMEZZUNK.HU
Hétvégi bevételi lista, USA – december 20-22.

Box Office: A Star Wars 9 hozta a minimumot, míg a Macskák gigantikusan nagyot bukott

2234

Hétvégi bevételi lista, USA – december 20-22.

A korábbi előrejelzések alapján már sejteni lehetett, hogy a Skywalker kora az új trilógia talán leggyengébb nyitányát hozhatja, melyért részben a lehangolt kritikák is felelősek, de az előzetes jegyeladásokból kiindulva olyan optimista jóslat is született, hogy nagyjából Az utolsó Jedik 220 millió dolláros szintjén fog nyitni. Nem így lett: hiába számít az első hétvége 175,5 millió dollárja a decemberi hónapok harmadik legerősebb USA-nyitányának, de a helyzet az, hogy pont Az ébredő Erőn (245 millió dollár) és Az utolsó Jediken (220 millió dollár) nem tudta túlverekedni magát. Bukás? Semmiképp, elvégre ez is irdatlan sok pénz: kint az év harmadik, valamint minden idők 12. legjobb észak-amerikai bemutatkozása.

Hogy mi lesz a folytatásban? A film karácsony előtt csupán néhány nappal, december 20-án nyitott (a Disney még egyik decemberi Star Wars-filmjét sem mutatta be ennyire későn), szóval az ünnepekhez kapcsolódó intézendők (pl. ajándékvásárlás) igen komoly alternatívának számítottak, amik csak tovább nehezítették a kilencedik epizód e heti dolgát. De jövő héttől a filmnek már semmilyen komolyabb konkurenciával nem kell megküzdenie, ráadásul a közösségi médiás visszhang is erőteljesebb mint valaha, ami még tovább J.J. Abrams malmára hajthatja a vizet, elvégre jócskán van mit kibeszélni a Skywalker-szága lezárásáról – erről pedig senki nem akar lemaradni. És van még egy dolog, ami miatt megnyugodhat a Skywalker kora: hogy legalább nem egy Macskák.

Egyes pletykák szerint a macskaszőrös musicaladaptáció embertelenül sok pénzbe került (kb. 300 millió dollár), más források szerint viszont ennek semmi alapja (kb. 80-90 millió dollár), de mindegy kinek hiszünk, mert minden tekintetben ordas nagy bukta a film. 6,5 millió dollárjával még csak a dobogóra sem sikerült felmásznia. Úgy hallottuk, egy macskának kilenc élete van, de ennek a filmnek egy sem jutott – valószínűleg rendkívül rövid pályafutást tartogat számára a jövő. Összehasonlításképp: A legnagyobb showman anno 8,8 millió dollárral, A nyomorultak pedig 27,3 millió dollárral nyitott.

Botránynak is ezen a héten tartották az országos bemutatóját (múlt héten még csak limitált számú moziban futott): 32 millió dolláros büdzséjéhez ugyan nem sikerült túl meggyőző nyitányt társítania (6,5 millió dollár), de mégsem érdemes a Macskákhoz viszonyítani ezt a számot. Egyrészt, ez a film jó (a kritika és a nézői visszajelzések szerint is). Másrészt, az ünnepi szezon alatt nyilván nehéz dolog felnőtteknek szóló produkcióval nagyot domborítani, de januártól már minden a díjátadókról meg az esélylatolgatásokról fog szólni, akkor pedig a Botrányt is újfent felkarolják majd a mozilátogatók, hogy legalább a film költségeit fedezzék valahogy a megváltott jegyek árából.

Várható volt, hogy a Jumanji: A következő szint csak ezüstérmes lesz második hetében – azért Star Wars-pótléknak még mindig nem az igazi, sőt látszik is, hova összpontosult most az amerikai mozinézők figyelme. 26,1 millió dollárral kisebb második hétvégét csinált, mint anno a Vár a dzsungel (50 millió dollár a három nap alatt), ráadásul múlt hétvégéjéhez képest is elég nagyot zuhant (-56%), de legalább a százmillió dollárt azért sikerült átlépnie. A továbbiakban szintúgy arra támaszkodhat, mint a Skywalker kora: hogy saját súlycsoportjában nem lesz ellenfele az ünnepek alatt.

Jumanji - A következő szint - Filmkritika (Jumanji: The Next Level) 2019

Jégvarázs 2. 12,3 millió dollárral zárta ötödik hétvégéjét – sem országos, sem világszinten nem sikerült még beelőznie elődjét (400,7M/1272,2M), de nem hiányzik ehhez már olyan sok. Az USA-ban jövő héten talán már be is következhet.

És ha már Star Wars: Rian Johnson filmje, a Tőrbe ejtve újabb 6,1 millió dollárt hozott a konyhára, szóval büdzséarányosan egyre jövedelmezőbb befektetésnek tűnik, kiváltképp világszinten. A százmillió dollár már csak jövőre lesz meg neki az USA-ban, de nincs ebben semmi szégyellnivaló – elvégre még a negyedik hétvégéjén is képes annyi pénzt kitermelni, mint a Macskák az elsőn.

Amerikai hétvégi bevételi lista:

  1. Star Wars: Skywalker kora – $175,5M / $373,5M
  2. Jumanji: A következő szint – $26,1M / $311,9M
  3. Jégvarázs 2. – $12,3M / $1,052MRD
  4. Macskák – $6,5M / $10,9M
  5. Tőrbe ejtve – $6,1M / $185,6M
  6. Botrány – $5,1M / $6,4M
  7. Richard Jewell balladája – $2,6M / $10,1M
  8. Queen and Slim – $1,9M / $36,9M
  9. Fekete karácsony – $1,8M / $13,3M
  10. A aszfalt királyai – $1,8M / $193M

(Narancssárgával a frissen bemutatott filmek vannak; első oszlop a hétvégi amerikai bevételt, második oszlop az összbevételt mutatja)

25 hatalmas tévhit, amit a filmek hitettek el velünk

(Forrás: hu.ign.com)


Article Tags: · · · · · · · · · ·