FILMEZZUNK.HU
Öngyilkos túra (Selvmordsturisten, 2020) - Kritika

Öngyilkos túra (Selvmordsturisten, 2020) – Kritika

2048

Öngyilkos túra kritika

Jonas Alexander Arnby számomra kevésbé ismert dán rendező, akinek egyetlen, világon is ismert filmje eddig a ‘When Animals Dream’ volt, most előjött egy olyan drámával Nikolaj Coster Waldau-val a főszerepben (Trónok harca, Egyiptom Istenei), ami rendesen letaglózott engem.

Öngyilkos túra (Selvmordsturisten, 2020) - Kritika

A történet Maxről (Nikolaj – Coster Waldau), a biztosítási nyomozóról szól, aki boldogan éldegél feleségével egészen addig, míg tumort nem találnak az agyában. Teljesen összeroppan, és nem tudja, hogy tálalja ezt nejének. Ezzel párhuzamosan miközben egy új ügyén dolgozik, ahol a feleség szeretné megkapni férje halála után járt összeget, aki fél éve eltűnt, rábukkan az AURORA nevezetű szervezetre, akik azzal foglalkoznak, hogy a legkegyesebb és legkíméletesebb módon, csodálatos környezetben segítsenek az öngyilkosoknak távozásukban.

A rendező a fantasztikus fényképezéssel nyomasztó légkört teremtett az egész film alatt.

A hangulat az aláfestő zenével együtt olyan atmoszférát teremt, amitől tényleg elmegy a kedve az embernek az élettől. Holott az egész alkotás az életről és a halálról szól. Depresszióval küzdőknek semmiképp sem ajánlott.

Öngyilkos túra (Selvmordsturisten, 2020) - Kritika

Nikolaj élete talán legjobb alakítását nyújtja benne. Megemlíteném még azt a néhány mellékkaraktert, akik bár csak percekre vannak jelen, de erős játékukkal és jelenlétükkel csak hozzáadnak a mozihoz. Ari (Robert Aramayo), aki önmagát se tudja elfogadni. Mondhatni gyűlöli saját magát és hogyan is tudná elfogadni más, ha ez neki sem megy. Ezért vesz részt ő is az Aurora programban. Max felesége, Larke (Tuva Novotny), akinek már csak a jelenléte a vásznon elhiteti az emberrel, hogy ilyen egy igazi szerető feleség, és nem is kívánhatna a férfi jobbat. Okos, csinos, vonzó. Mondhatni tökéletes.

Max vívódása a tudattal, hogy menthetetlen és talán csak hónapjai vannak hátra, amit nem képes elmondani szerető feleségének, kegyetlenül erős és szívhez szóló. Vele szenvedtem.

Összességében nem kapunk egy tökéletes alkotást, mert vannak benne furcsaságok kivitelezésben, lezárásban, de a maga módján dráma műfajban számomra egy magas színvonalú, egyedi megközelítésű és meglátású alkotást láthattam.

//Jordáki Gábor//

10 főgonosz a filmvilágból, akit képtelenség utálni

Öngyilkos túra kritika Jonas Alexander Arnby számomra kevésbé ismert dán rendező, akinek egyetlen, világon is ismert filmje eddig a 'When Animals Dream' volt, most előjött egy olyan drámával Nikolaj Coster Waldau-val a főszerepben (Trónok harca, Egyiptom Istenei), ami rendesen letaglózott engem. A történet Maxről (Nikolaj – Coster Waldau), a biztosítási nyomozóról szól, aki boldogan éldegél feleségével egészen addig, míg tumort nem találnak az agyában. Teljesen összeroppan, és nem tudja, hogy tálalja ezt nejének. Ezzel párhuzamosan miközben egy új ügyén dolgozik, ahol a feleség szeretné megkapni férje halála után járt összeget, aki fél éve eltűnt, rábukkan az AURORA nevezetű szervezetre, akik azzal foglalkoznak, hogy a legkegyesebb és legkíméletesebb módon, csodálatos környezetben segítsenek az öngyilkosoknak távozásukban. A rendező a fantasztikus fényképezéssel nyomasztó légkört teremtett az egész film alatt. A hangulat az aláfestő zenével együtt olyan atmoszférát teremt, amitől tényleg elmegy a kedve az embernek az élettől. Holott az egész alkotás az életről és a halálról szól. Depresszióval küzdőknek semmiképp sem ajánlott. Nikolaj élete talán legjobb alakítását nyújtja benne. Megemlíteném még azt a néhány mellékkaraktert, akik bár csak percekre vannak jelen, de erős játékukkal és jelenlétükkel csak hozzáadnak a mozihoz. Ari (Robert Aramayo), aki önmagát se tudja elfogadni. Mondhatni gyűlöli saját magát és hogyan is tudná elfogadni más, ha ez neki sem megy. Ezért vesz részt ő is az Aurora programban. Max felesége, Larke (Tuva Novotny), akinek már csak a jelenléte a vásznon elhiteti az emberrel, hogy ilyen egy igazi szerető feleség, és nem is kívánhatna a férfi jobbat. Okos, csinos, vonzó. Mondhatni tökéletes. Max vívódása a tudattal, hogy menthetetlen és talán csak hónapjai vannak hátra, amit nem képes elmondani szerető feleségének, kegyetlenül erős és szívhez szóló. Vele szenvedtem. Összességében nem kapunk egy tökéletes alkotást, mert vannak benne furcsaságok kivitelezésben, lezárásban, de a maga módján dráma műfajban számomra egy magas színvonalú, egyedi megközelítésű és meglátású alkotást láthattam. //Jordáki Gábor// https://www.filmezzunk.hu/2019/05/06/10-fogonosz-filmvilagbol-akit-keptelenseg-utalni/

Értékelés

Színészi alakítás - 80%
Rendezés - 80%
Fényképezés - 90%
Dráma - 85%
Zene - 80%
IMDB - 58%

79%

User Rating: Be the first one !
79

Article Tags: · · · · · · · · ·