FILMEZZUNK.HU
Tíz film az elmúlt évekből, melyeknek különleges hangulata van

Tíz film az elmúlt évekből, melyeknek különleges hangulata van

9252

Filmek az elmúlt évekből, melyeknek különleges hangulata van

Vannak olyan filmek, melyeket, ha megnéz az ember, nehezen szabadul tőlük. Valamiért bemásznak a bőrünk alá. Ilyenkor vagy a történet nem hagy nyugodni napokon át, vagy egyszerűen elsodor az az atmoszféra, képi világ, melyben elbeszélték azt. És vannak azok a lassabb sodrású filmek, melyek épp erre játszanak, hagyják, hogy a néző alámerüljön a hangulatukban, és napokra benne maradjon a kábulatban. Ilyen filmeket gyűjtöttem most egy csokorba az elmúlt két évtizedből, bőven a teljesség igénye nélkül. Szubjektív lista tehát, melyben a filmeket az köti össze, hogy mindegyik eljátszik a műfajisággal, hogy mélyebbre ásva valami többet mondjon el az emberi természetről.

1. A halál jele (Memories of Murder, Bong Joon Ho, 2003)

Bong Joon Ho legutóbb az Élősködőkkel kápráztatta el mind a kritikát, mind a mozirajongó közönséget. A halál jele a rendező második nagyjátékfilmje, melyben már megmutatkozik, mennyire jól játszik a műfajokkal és a nézői elvárásokkal, hogy egy lebilincselő történet mellé társadalmi kérdésekkel is foglalkozhasson. A film két dél-koreai rendőr küzdelmét mutatja be egy sorozatgyilkos felkutatásával az 1986-os katonai diktatúrában.

Tíz film az elmúlt évekből, melyeknek különleges hangulata van

2. Vonzások (Stoker – Park Chan-wook, 2013)

Park Chan-wook a 2003-as Oldboy-jal bizonyította, hogy nem áll távol tőle a megbotránkoztatás, filmjeire mindig valamilyen kettősség jellemző, ahogy az Oldboy nem csupán egy egyszerű bosszúfilm, hanem egy morális dilemma feldolgozása, úgy a Vonzások azzal teszi próbára nézőjét, hogy a családi drámában a minden létező módon elítélendő eseményeket szemet gyönyörködtetően szép kompozíciókkal ütközteti, és ez a viszketést keltő érzés sokáig megmarad az emberben a film után.

Tíz film az elmúlt évekből, melyeknek különleges hangulata van

3. Halhatatlan szeretők (Only Lovers Left Alive – Jim Jarmusch, 2013)

Jim Jarmuschtól nem áll távol a műfajok kifordítása, de ezzel a filmmel nyúlt először a horrorhoz, persze csakis a maga módján. A Halhatatlan szeretők lírai film a művészetek elefántcsont-tornyáról és a világok ütközéséről, mindez Tilda Swinton és Tom Hiddlestone lenyűgöző alakításában tálalva. E két színész vámpír párosának pár napjába nyerünk bepillantást, hogy együtt merenghessünk velük az évszázadok változásáról.

Tíz film az elmúlt évekből, melyeknek különleges hangulata van

4. Éjjeli féreg (Nightcrawler – Dan Gilroy, 2014)

Dan Gilroy az Éjjeli féregben megalkotta a mozitörténet egyik legvisszataszítóbb alakját. Louis Bloom bűnügyi újságíró, aki balesetekről tudósít. Kezdetben csak megfigyelő, aki jókor, jó helyen van, hogy megírja a sztorit, majd egyre több etikai határt lép át, hogy a fősodorban tudjon maradni. A filmet Jake Gyllenhaal lenyűgöző játéka teszi igazán emlékezetessé.

Éjjeli féreg (Nightcrawler, 2014)

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · ·