FILMEZZUNK.HU
Tíz film az elmúlt évekből, melyeknek különleges hangulata van

Tíz film az elmúlt évekből, melyeknek különleges hangulata van

9266

8. Testről és lélekről (Enyedi Ildikó, 2017)

Bár Enyedi Ildikó filmje elég nagy publicitást kapott megérdemelten, azt hiszem nem hiányozhat erről a listáról. A romantikus filmbe oltott emberi dráma gyönyörű kibontása megmutatta a mozgókép igazi művészeti értékét. Nehezen felejthető kompozíciói érzékenyen mutatják be az emberi lélek apró rezdüléseit is. Minden újranézésnél valami új réteg kerül elő, ezért hát érdemes is nekiállni újra és újra ennek a lírai képi világnak.

Az Arany Medve-díjas Testről és lélekről filmet jelöljük az Oscarra

9. Upgrade – Javított verzió (Upgrade – Leigh Whannel, 2018)

Leigh Whannel az Insidious harmadik része után rendezte meg ezt a relatíve kis költségvetésű, 5 millió dollárból összehozott akció sci-fit, mely a nem túl távoli jövőben játszódik, ahol az élet majd minden területét software-ek irányítják. A Javított verzió végig feszült, fordulatos, és olyan egyedi képi világgal rendelkezik, ami hosszú távon megmarad a nézőben.

10. Expedíció (Annihilation – Alex Garland, 2018)

Alex Garland 2018-as sci-fije a természet törvényeit gondolja újra, és azzal a kérdéssel játszik el, hogy mi van akkor, ha – ugyan egy külső erő hatására, de – a saját bolygónk fordul ellenünk. Egy gyorsan terjeszkedő burok kerül ugyanis a Földre, melyen belül semmi nem úgy működik, ahogyan egyébként megszoktuk. A csupa nőből álló expedíciós csapat leigázás helyett a megismerést választja. Bár a film lassú tempóban halad előre, ezzel lehetőséget ad metaforáinak végiggondolására, fordulatai, és kidolgozott karakterei mégis lebilincselik a nézőt, és végig remek szórakozást nyújtanak.

Itthon sem kerül mozikba az Expedíció

+1. Forrongó jég (Ice on Fire – Leila Conners, 2019)

És ha már az expedíció kapcsán elmerengtünk azon, mit teszünk a Földünkkel, és hogyan vághat vissza nekünk, akkor érdemes megnéznünk Leila Conners dokumentumfilmjét a klímaváltozásról, és annak hatásairól. A film különlegessége, hogy nem nyugszik bele, és nem elkerülhetetlenként kezeli ezeket a változásokat, hanem próbál egy lehetséges kiutat megmutatni.

Tíz film az elmúlt évekből, melyeknek különleges hangulata van

//Kéri-Keller Szilvia//

Szerelem a Korona idején – avagy 10 ajánlott film karantén idejére

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · ·