FILMEZZUNK.HU
20 aljas és kegyetlenül jó főszerep … azaz akiket imádtunk utálni! (2020) II. rész

20 aljas és kegyetlenül jó főszerep … azaz akiket imádtunk utálni! (2020) II. rész

4548

(8) Toy Story 3 – MACÓ (2010)

20 aljas és kegyetlenül jó főszerep … azaz akiket imádtunk utálni! (2020) II. rész

Hogy kerülhetett be egy animációs figura a legelvenemültebb gyilkosok közé? A válasz egyértelmű. Mindegy a műfaj, hisz a kedves és édi-bédi küllem mögött korunk igazi alávaló szemétládája rejlik. El tudom képzelni, hogy kidolgozott karaktere szinte teljességgel egy igaz és élő emberről lett mintázva. Magam is találkoztam már olyan alakokkal, akikről csak bizonyos szituációkban derült ki, hogy alapjában véve sohasem bízhatok meg benne, tehát engem csak felhasznált tervei, illetve céljai eléréséhez. Azt, hogy egy animációban, megrajzolt játékok társaságában köszön vissza ez az összetett egyéniség, az valami nagyon meglepő húzás volt az alkotóktól, ezzel a sorozat nem csak a nagyobb gyerekek felé fordult, de képes volt szintet ugrani a trilógiában, hisz mi felnőttek is ragyoóan tudtunk szórakozni. A fordulatos gondolatok, rosszindulatú cselekedetek, illetve a gonosz ilyesféle kisugárzása eddig ismeretlen volt ebben a műfajban, amivel sokkal tovább lépett, és köröket vert a versenytásaira, mert ott csak letudták a harmadik rész elkészítését. (Shrek 3, Jégkorszak 3)

(9) Éjjeli Féreg – JAKE GYLLENHAAL, azaz: Lou Bloom (2014)

Éjjeli féreg (Nightcrawler, 2014)

Jake korunk egyik legkiemelkedőbb fiatal színésze, aki sajnos kevesebb filmes díjjal rendelkezik, mint amennyi megilletné Őt. Amit itt művel, az eszméletlen. Tanúi lehetünk egy ember kétségbeesett hatalom- és hírnévágyának kiélésére, egy olyan időszakban, amikor csak az eladott példányszámú napilapok és a mindennél fontosabb nézőszám a domináló erő. Mindent és mindenkit maga alá gyűr céljainak elérése érdekében, azonban hosszú és változatos az az időszak, amíg idáig elfajulnak a történetszálak. Olyan átszellemülést kapunk Jake-től, amelyre csak kevesen képesek. Érthetőek a szándékai, indítékai, azzal együtt, hogy sokszor nem értünk egyet cselekedeteivel, de ez a mocskos pénzközpontú szemét világ melyben élünk már csak ilyen.

Az a tökéletes és furcsán ellenszenves figura, amivel találkozunk jelentette azt, hogy helye legyen e filmek közt. Kudarcai után a szimpátiánkat is kiérdemli. Oly erős hangvétele van Dan Gilroy munkájának, olyan karakteret mozgat, akikkel mi sohasem szeretnénk találkozni az életben. Az érdeklődés iránta egy percet sem csökken, ami azt jelzi, tökéletes többdimenziós jellemmel van dolgunk.

(10) Hetedik – KEVIN SPACEY – JOHN Doe (1995)

Hetedik (Se7en, 1995)

Ennél a filmnél, illetve alakításnál sem tudtam könnyen eldönteni a helyezést, hisz Kevin Spacey egy másik brilliáns szerepével is esélyes volt a bekerülésre. A Közönséges Bűnözők-beli Spaceyre tényleg nincsenek szavak, nagyon éli ezt a fajta kattant ürgét, és attól elvonatkoztatva mondom ezt, hogy sajnálattal vettem tudomásul, miképp élte és változtatta meg színésztársai életét és forgatási időszakát a hosszan titkolt szexuális irányultsága miatt. Ebből adódóan az utóbbi időkben nagyot zuhant a népszerűsége, de most színészként beszélek róla, nem emberként.

Az ok, amiért okvetlen itt a helye, az nem más, minthogy e filmnek a hangulatát másolták többek közt a Fűrész filmek is, bár kétségtelen, hogy ragyogóan. Ami a rendező Fincher nagyságát mutatja, hogy úgy rettegünk a gyikos John Doe-tól, hogy a film befejezéséig nem is látunk egyetlenegy gyilkosságot sem. Nem tudok hirtelen ennyire félelmetes sorozatgyilkost megemlíteni, mint John. Maga a tett helyett a csonkított tetemek, holttestek, a gyomorforgató helyszíneket úgy mutatja Fincher, hogy a fantáziánk szülte agyszüleményünk dolgozik bennünk, amely így sokkal erősebb minden képi megvalósításnál. A film befejezése – happy end nélkülisége – akkora sokkal jár, ami egyben a legnagyobb erényét is jelentette e kivételes, nagybetűs MOZInak.

…akik sajnos kimaradtak, hisz listámnak a végét is meg kellett szerkeszteni:

SMITH ÜGYNÖK-Matrix trilógia, FREDDY KRUEGER-Rémálom az Elm utcában sorozat, JAVIER BARDEM-Nem vénnek való vidék, CLANCY BROWN-Hegylakó, CHRISTOPH WALTZ -Becstelen Brigantyk, BRAD PITT-Harcosok klubja, SAMUEL L. JACKSO -JOHN TRAVOLTA – Ponyvaregény, CHRISTIAN BALE – Amerikai pszichó, MARLON BRANDO – Apokalipszis most, JOHN MALKOVICH – Con Air, TOM HARDY – Bronson, WES STUDY-Az utolsó mohikán, TOM HARDY- A sötét lovag-Felemelkedés

Írás: Kovács Ferenc # Bruce

20 aljas és kegyetlenül jó főszerep … azaz akiket imádtunk utálni! (2020) I.rész.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·