FILMEZZUNK.HU
20 aljas és kegyetlenül jó főszerep … azaz akiket imádtunk utálni! (2020) I.rész.

20 aljas és kegyetlenül jó főszerep … azaz akiket imádtunk utálni! (2020) I.rész.

5451

20 aljas és kegyetlenül jó főszerep

Összeállításomban filmes gonosz karaktereket válogattam össze, melyek rám oly erőteljes hatással voltak, melyek bizonyos pillanatait nem tudom kitörölni emlékezetemből. Azon túl, hogy értékeltem a nagyszerű alakításokat, szinte imádtam utálni a főszereplőt! Mindig volt egy különleges varázsa annak ha a gonosz megformálójaként szinte rajongunk. Mi lehet az oka annak, hogy tudjuk hogy elitélendően becstelen a tette , mi mégis rajongunk érte? A válasz abban keresendő, hogy szerintem létezik bennünk egy elfolytott düh, amit képesek vagyunk kontroll alatt tartani, hisz az épeszű gondolkodás alapja ez. Azonban kétségtelen hogy szeretjük látni azon alakításokat, akiket titkon megértünk, és jól funkcionál benne a bosszú, vagy a harag megnyilvánulása. Ha pedig az ok mellé társul, egy jól felépített karakter is, és ennek a bravúros játékkal való bemutatása, akkor nehezen és ritkán tudjuk nem szeretni gonoszunkat, attól függetlenül, hogy teljességgel elítéljük cselekedeteit.

Megfigyelhető hogy a komplex összerakott jellem miatt, szinte már vonzóvá válik egy-egy szerep. Az árnyalt karakterek ugyanolyan fontosak, mint az előbb felsorolt szempontok. Tehát mindegy miben látjuk a mindenkori gonosz arcát, -thriller, sci-fi, animáció, horror- a lényeg hogy megfogja és ne eressze a nézőt! Szubjektív listámat sok irányból, időből válogattam össze, van köztük: vadnyugati hős, rosszfiú,  kattant író, jövőből jött gép, kiszabadult rab, képregényhős, seriff, szociopata nő, náci parancsnok, pénzéhes nagystílű… Jöjjenek tehát a legelvetemültebb kattant főszerepek :

(1) Volt egyszer egy vadnyugat – HENRY FONDA azaz: Frank (1968)

Volt egyszer egy vadnyugat (C'era una Volta il West, 1968)

Egy mozdulat. Egy olyan mozzanat váltott bennem meglepetéssel teli félelmet még ifjúkoromban, amitől még a szőr is felállt a hátamon. Henry Fonda e remekmű kezdetén bebizonyította a listán való létjogosultságát. Olyan hidegvérrel, és rezzenéstelen arccal gyermeket ölni kevesen képesek, mint a Sergio Leone rendezte klasszikusban. Természetes hogy a cselekedete miatt rögtönaz elején  meggyűlöljük, és szinte várjuk a bűnhődését, majd amikor a szájharmónikás Bronson kivégzi, szinte megkönnyebbülünk.

Olyan ikon Ő, mint kevesen ebben a szakmában. Az arcjátékának minimalizálása miatt látjuk benne az igaz gonoszt, ahogy a mosolyból a vigyorba vált az olyan kiemelkedő de rövid teljesítmény, amely az összes addigi ilyen karaktert maga mögé volt képes utasítani. Láthattunk sokféle “rosszalkodó” westernhőst, de a kegyetlenség igaz megformálója ebben a műfajban csakis Henry Fonda lehetett.

(2) Ómen – HARVEY STEPHENS azaz: Damien Thorn (1976)

Harvey Stephens

Richard Donner rendező (Halálos Fegyver filmek) frenetikus műve a gonosz földi megtestesítőjéről a kis Damienről szól. Az 1970-es években szárnyba szökött a horror műfaj, és addig ismeretlenül népszerűségre tett szert a világban. Donner abban volt képes túlnőni az egyszerűbb és mocskosabb zsánertől, ( A texasi láncfűrészes, Péntek 13…) hogy nem a vér hanem a feszültség erejében hitt, és egy olyan ártatalan kinézetű gonoszban találta meg főszereplőjét, kinek meg sem kell szólalnia, ott látszódot a szemében a veleszületett gyűlölet. Az örökbefogadott fiú növekedésével a családon belül egyre több tragédia történik, és ez a folyamat – az intelmek ellenére – a végére csúcsosodik ki, de akkor már későn jönnek rá a nevelőszülők, hogy Damien maga az Antikrisztus. Harvey egyszerű de komor játékával, éjfekete és kegyetlen szemeivel tökéletes volt a szerepére. Véleményem szerint a Macaulay Culkin -féle Jófiú is ebből a filmből táplálkozott, ám az már jóval light-osabb szinten működött.

(3) Ragyogás – JACK NICHOLSON azaz: Jack Torrance (1980)

A valaha volt 20 legjobb horrorfilm az IMDB szerint

Számomra az Ördögűző mellet ez a film ami elvezetett a minőségi horrorműfajba. Őrület amit ez a pali művel a vásznon, már a karrierjének hajnalán is képes volt megmutatni a tehetségének erős rajzulatát. Persze nem Kubrick fő műve lett a Ragyogás, de a film fűszere kétségtelenül az őrület határán játszó Jack. Ha valakitől képes vagyok betojni, az az utolsó 20 perces Nicholson-i játék. A bekattantság egyre nagyobb fokozataira kapcsol , látszik hogy nagyon lassan a törékeny íróból megkapjuk a frusztrációtól duzzadt hallucinációkkal túlterhelt totális pszichopata állatot, aki végül a családja ellen támad. A baltás jelenetet megérte oly hosszasan felvenni – mint magát a filmet is – hisz azóta emlegetjük Jack mondatát ahogy baltával “kopogtat” be a fürdőszobába…Itt van Johnny!

Kubrick tűpontosan és precízen megrendezett klasszikusa számomra igazi kincs. A varázsa a filmnek a misztériumban található, abban a pompás rettegésben ami a mai napig képes működni. Ha elkezded a filmet, képtelen vagy abbahagyni…és ebben áll a nagy titok.

(4) Terminátor – ARNOLD SCWARZENEGGER – T 800 (1984)

Terminátor 3. - A gépek lázadása

A jövőből érkező robot a listám azon kivételes szereplője, aki nem a kivételes és változatos játékával lopta be magunkat a szívünkbe. Nélküle, és a pár egyszerű szavakból álló szerepéből, olyan egyszerű gyilkológépet alakított, mely a filmtörténelem kitörölhetetlen alakjává vált. Nélküle a mozi nem működött volna oly dinamikusan, és veszettül jól, mint ahogy. Ne feledjük 1984-et írunk. kevés hasonló dinamikájú jövőt formáló alkotással volt dolgunk, mint e sorozat nyitó darabjával. A folytatás is azért nőhetett túl elődjén mert a főgonosz rendőrt alakító Robert Patrick is kiemelkedően hideg és kegyetlen volt.

Soah többet nem volt képes a franchise oly jól megtestesíteni a gonoszt, mint az első két részben. A tesztoszterontól duzzadó Swarzi figura tökéletesen reprezentálta a nyolcvanas évek szuperhősét. Az eredeti helyszíneken forgatott mozinak amúgy előnyére vált a B filmes gyökerekből való Cameron-I rendezés, a halálos küldetés fontossága itt és a következő részben volt a leglényegesebb, utána a sorozat erős lejtmenetbe váltott. Azonban ez az ikonikus gonosz robot és az akkori effektek elegyével joggal kapjuk meg minden idők egyik legmenőbb gonoszát.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·