FILMEZZUNK.HU
Vivarium (2019) - Kritika

Vivarium (2019) – Kritika

3783

Vivarium (2019) – Kritika

Lorcan Finegan rendezésében, Imogen Poots és Jesse Eisenberg főszereplésével készült Vivarium egy meglehetősen nehéz alkotás benyomását kelti. A történet egy fiatal párról szól (Gemma – Imogen Poots – Need for speed, Fekete karácsony, és Tom – Jesse Eisenberg- Közösségi háló, Zombieland 1-2, Szemfényvesztők 1-2), kik az átlag középosztályt képviselik. Vannak céljaik, terveik, így első komolyabb lépésként elmennek lakást nézni és kikötnek egy bíztatónak és csalogatónak tűnő ingatlanirodában.

Vivarium (2019) - Kritika

Martin, az ingatlanos tesz nekik egy fantasztikusnak hangzó ajánlatot, és körbevezeti őket a Yonder lakóparkban. Ahol az összes ház teljesen egyforma. Csend van, tisztaság, a légy zümmögését se lehet hallani. Már az is gyanús Toméknak, ahogy az ingatlanos viselkedik, miután kihívja őket a kertbe, de ő meg felszívódik. Rövid gondolkodás után Gemmáék menekülésre fogják a dolgot, ám a lakópark olyan, mint egy labirintus és mindig csak mintha körbe és körbe autókáznának, ugyanoda térnek vissza, a 9-es számú lakáshoz, amit nekik megmutattak.

Hogy valaki észrevegye őket (mert az egész helyen csak ők ketten vannak a több száz lakás üresen áll) próbálkoznak ők mindennel: „füstjelekkel”, segélykiáltással, transzparensekkel, de semmi. Míg egyik nap kapnak egy csomagot. Egy dobozt, amiben egy kisbaba van, meg egy utasítás, hogy neveljék fel. Innentől még nagyobb őrület és fejetlenség veszi kezdetét. Furcsaságok tömkelege veszi kezdetét. A gyereknek tűnő lény 3 hónap alatt 8-9 éves formává fejlődik és lemásolja Gemma és Tom beszélgetését, visít,mint egy fába szorult féreg, ha baja van és állandóan figyeli őket, meg az üres tévét. Ha ez nem lenne elég, Tom felfedezi, hogy az álfű alatt a kertben ismeretlen anyagú a talaj és elkezd ásni, amibe bele is hal.

Vivarium (2019) - Kritika

Egy merő őrület az egész film, nem csak a szereplőknek, hanem a nézőknek is.

Számomra érthetetlen volt, vontatott és unalmas. A story felépítetlen, semmi vonal, amit követett volna. Se nem sci-fi, se nem dráma. Mindkét mellékszereplő, aki a gyereket játszotta, félelmetesen idegesítő volt, ellenben azt annyira tökéletesen csinálták, hogy a színészi játékukra nem lehet panasz. Ahogy a két főszereplőjére sem. Bár Se Imogen, se Jesse nem alkotott kiemelkedőt, de a tőlük megszokottat hozták. Összességében soha nem nézném meg ezt a összecsapott se füle, se farka valamit, amit mozivászonra szántak.

//Jordáki Gábor//

Gyereksztárok akkor és most

Vivarium (2019) - Kritika Lorcan Finegan rendezésében, Imogen Poots és Jesse Eisenberg főszereplésével készült Vivarium egy meglehetősen nehéz alkotás benyomását kelti. A történet egy fiatal párról szól (Gemma - Imogen Poots - Need for speed, Fekete karácsony, és Tom – Jesse Eisenberg- Közösségi háló, Zombieland 1-2, Szemfényvesztők 1-2), kik az átlag középosztályt képviselik. Vannak céljaik, terveik, így első komolyabb lépésként elmennek lakást nézni és kikötnek egy bíztatónak és csalogatónak tűnő ingatlanirodában. Martin, az ingatlanos tesz nekik egy fantasztikusnak hangzó ajánlatot, és körbevezeti őket a Yonder lakóparkban. Ahol az összes ház teljesen egyforma. Csend van, tisztaság, a légy zümmögését se lehet hallani. Már az is gyanús Toméknak, ahogy az ingatlanos viselkedik, miután kihívja őket a kertbe, de ő meg felszívódik. Rövid gondolkodás után Gemmáék menekülésre fogják a dolgot, ám a lakópark olyan, mint egy labirintus és mindig csak mintha körbe és körbe autókáznának, ugyanoda térnek vissza, a 9-es számú lakáshoz, amit nekik megmutattak. Hogy valaki észrevegye őket (mert az egész helyen csak ők ketten vannak a több száz lakás üresen áll) próbálkoznak ők mindennel: „füstjelekkel”, segélykiáltással, transzparensekkel, de semmi. Míg egyik nap kapnak egy csomagot. Egy dobozt, amiben egy kisbaba van, meg egy utasítás, hogy neveljék fel. Innentől még nagyobb őrület és fejetlenség veszi kezdetét. Furcsaságok tömkelege veszi kezdetét. A gyereknek tűnő lény 3 hónap alatt 8-9 éves formává fejlődik és lemásolja Gemma és Tom beszélgetését, visít,mint egy fába szorult féreg, ha baja van és állandóan figyeli őket, meg az üres tévét. Ha ez nem lenne elég, Tom felfedezi, hogy az álfű alatt a kertben ismeretlen anyagú a talaj és elkezd ásni, amibe bele is hal. Egy merő őrület az egész film, nem csak a szereplőknek, hanem a nézőknek is. Számomra érthetetlen volt, vontatott és unalmas. A story felépítetlen, semmi vonal, amit követett volna. Se nem sci-fi, se nem dráma. Mindkét mellékszereplő, aki a gyereket játszotta, félelmetesen idegesítő volt, ellenben azt annyira tökéletesen csinálták, hogy a színészi játékukra nem lehet panasz. Ahogy a két főszereplőjére sem. Bár Se Imogen, se Jesse nem alkotott kiemelkedőt, de a tőlük megszokottat hozták. Összességében soha nem nézném meg ezt a összecsapott se füle, se farka valamit, amit mozivászonra szántak. //Jordáki Gábor// https://www.filmezzunk.hu/2020/04/23/gyereksztarok-akkor-es-most/

Értékelés

Színészi alakítás - 80%
Hangulat - 60%
Történet - 40%
IMDB - 58%
RottenTomatoes - 70%

62%

User Rating: Be the first one !
62

Article Tags: · · · · · · · · ·