FILMEZZUNK.HU
Minden idők legjobb filmjei

Minden idők 10 legjobb filmje 358 neves rendező szerint

18095

6. Apokalipszis most (Apocalypse Now, 1979)

A saigoni CIA azt a parancsot adja Williard kapitánynak, hogy szabaduljon meg egy őrült ezredestől, aki magánháborúba kezdett, miután felállította saját seregét és kiépítette hatalmát. Williard útja a háborús zónában egyre inkább egy rémálomhoz kezd hasonlítani…

Apokalipszis most (Apocalypse Now, 1979)

Tudtad, hogy…?

Francis Ford Coppola annyira hitt a filmjében, hogy több millió dollárt fektetett bele a saját pénzéből, amikor már messze meghaladták a büdzsét. Annyira eladósodott, hogy éveken keresztül kellett bérért dolgoznia más projektekben, hogy rendezze az anyagi helyzetét.

5. Taxisofőr (Taxi Driver, 1976)

Travis Bickle (Robert De Niro) vietnámi veterán, aki a háború után taxisofőrként próbál meg beilleszkedni New York-i hétköznapokba. Munkája során rengeteg emberrel találkozik, és a maga módján próbál meg velük kapcsolatot teremteni, de kísérletei rendre kudarca fulladnak, legyen szó politikai aktivistáról, gyermekprostituáltról vagy a polgármesterről. Mivel úgy érzi, senki sem érti, miről beszél, saját kezébe veszi az irányítást, és olyan eszközöket használ fel, amiket mindennél jobban ismer.

Taxisofőr (Taxi Driver, 1976)

Tudtad, hogy…?

Az Inside the Actor’s Studio 1999-es interjújában Robert De Niro azt állította, hogy ő és Scorsese megvitatták egy folytatás lehetőségét, mivel érdekes elgondolásnak tűnt filmet készíteni arról, mi a helyzet Travisszel 30 év után. Egy 3 évvel későbbi interjúban viszont Scorsese kizárta annak lehetőségét, hogy bármelyik filmjéhez folytatást készítsen.

4. Nyolc és fél (Otto e mezzo, 1963)

Guido, a filmrendező visszavonul egy magánklinikára, szeretne elbújni a világ elől, ám minden kísérlete kudarcba fullad. Nemcsak felesége és szeretője üldözi folyvást, hanem az a rengeteg ember is, aki tőle vár újabb munkát, egy következő, lehetőleg ismét nagy sikerű filmhez. A zseniális ötlet várat magára, helyette álmok, gyerekkori szorongások gyötrik. Képzeletében elvonulnak mind a nők, akik valamilyen szerepet játszottak az életében.

Nyolc és fél (Otto e mezzo, 1963)

Tudtad, hogy…?

A film címe Federico Fellininek az addigi pályafutása során megrendezett filmjeinek számára utal (hat játékfilm, két rövidfilm és egy olyan alkotás, amelyet Alberto Lattuadával közösen rendezett).

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · ·