FILMEZZUNK.HU
Minden idők legjobb filmjei

Minden idők 10 legjobb filmje 358 neves rendező szerint

18104

3. Aranypolgár (Citizen Kane, 1941)

Fantázia-palotájában, Xanaduban meghal Charles Foster Kane, a sajtómágnás. Egy riporter megpróbálja rekonstruálni az életében hozzá közel álló személyek meginterjúvolásával a tipikus amerikai sikerember életét. A különálló jelenetek, a visszaidézések és a dokumentális jellegű képsorok sokaságából a személyiség komplex képe rajzolódik ki: előttünk áll Kane gátlástalan törtető mentalitása, de emberi magánya is.

Aranypolgár /Citizen Kane, 1941/

Tudtad, hogy…?

Sokak szerint a film valójában William Randolph Hearst élettörténetét mutatja be. Hearst mindent elkövetett annak érdekében, hogy az Aranypolgárt ne, vagy legalábbis minél kevesebb helyen mutassák be, minél kevesebb publikációt kapjon. Orson Welles egy személyben rendezője, producere, forgatókönyvírója, főszereplője a filmnek.

 2. 2001: Űrodüsszeia (2001: A Space Odyssey, 1968)

Az emberiség hajnalán az ősemberek egy fekete kőoszlopot találnak a pusztában. Ez a találkozás vezeti rá őket az eszközhasználat felfedezésére. Évezredekkel később, 2001-ben amerikai kutatók hasonló monolitra találnak a Holdon, ami rádiójelet sugároz a Jupiter felé. Űrexpedíciót indítanak, hogy kinek szólhat az üzenet. Azonban HAL 9000, a fedélzeti komputer tudatára ébred, és a hajó legénysége ellen fordul. Az utolsó űrhajós a visszatérés reménye nélkül mégis belevág küldetése teljesítésébe.

2001: Űrodüsszeia (2001: A Space Odyssey, 1968)

Tudtad, hogy…?

Stanley Kubrick egy személyben rendezője, producere, forgatókönyvírója a filmnek. A film az eleinte annyira rosszul szerepelt a mozipénztáraknál, hogy hét vetítés után le is akarták venni a műsorról. Aztán több mozitulajdonos észrevette, hogy növekszik a fiatal nézők száma, melynek az volt az oka, hogy pszichotikus drogok hatása alatt valamiért különös élvezetet nyújtott az alkotás. Ez segítette hozzá a filmet ahhoz, hogy egyre nagyobb sikere legyen.

1. Tokiói történet (Tokjo Monogatari, 1953)

A vidéken élő idős házaspár Tokióba utazik, hogy meglátogassa gyermekeit. Fiuk orvos, lányuk egy szépségszalont vezet, s egyikük sem örül a szülők váratlan látogatásának. Egyedül harmadik gyermekük özvegye fogadja őket szívesen és még szabadnapot is kér munkahelyén, hogy megmutathassa a várost apósának és anyósának. A Hirayama házaspár hazautazik, majd az asszony megbetegszik és rövidesen meghal. Elfoglalt nagyvárosi gyermekeik későn érkeznek…

Tokiói történet (Tokjo Monogatari, 1953)

Tudtad, hogy…?

A film Leo McCarey 1937-es Make Way for Tomorrow című filmjén alapszik. Yasujirō Ozu és Kōgo Noda 103 nap alatt készítették el a forgatókönyvet. A produkciót 1994. január 13-án mutatták be Magyarországon, 41 évvel a megjelenése után.

Filmes utalások, amiket álmodban sem gondoltál volna

 Tedd a szívedre a kezed és írd meg nekünk őszintén hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy Te hány filmet ismertél minden idők 10 legjobb filmje közül, amit a neves szakemberek annak tartanak.

(Minden idők legjobb filmjeinek történeteinek forrása ITT és ITT)

//spencer//

Mentés

Mentés

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · ·