FILMEZZUNK.HU
40 szimbolikus autó a filmtörténetben

40 szimbolikus autó a filmtörténetben – 2. rész (2020)

4423

40 szimbolikus autó a filmtörténetben

A mostani listám darabjai is szép emlékeket idézhetnek fel mind a filmrajongók, mind az autószeretők körében, hisz igyekeztem olyan további 20 ikonikus “csodát” kiválogatni, mely méltó az első rész tartalmához, és nem kitöltésnek szántam e cikk folytatását. Az évtizedek alatt számos filmekben láthattunk olyan szimbólikus és ikonikus kocsikat, melybe rögtön beültünk volna, hisz az alkotást maga a jármű tette ismertté, és ha felemlegetünk ezek közül most számos mozgóképet, akkor nem csodálkoznék, ha a tudatunk először magára az autóra irányulna, és az első kép maga a kocsi lenne… Nektek melyik az első ikonikus autó, ami egy népszerű filmből-sorozatból ugrik be? Biztos megtaláljátok a szubjektíven összeállított terjedelmes listámban a nektek legjobban tetszetős darabot.

(21) Csendőr filmek ( 1964-1982) Citroén 2CV

40 szimbolikus autó a filmtörténetben

A Citroen márka neve összeforrt az évtizedek alatt a kacsamodellel, melyhez a gúnyos “Konzervnyitót is adnak hozzá?” kérdés társult, de szerintem alaptalanul, hiszen a maga idejében az átlagpolgár egyik legjobban hasznosítható típusa lett. A 8.8 millió eladott darabszám is jól bizonyít. A dobogó három fokán – már ami a legtöbb eladott autót jelenti a világon – a Toyota Corolla, a WW Bogár és a Citroen kacsa tartózkodik. Nem csak Lütyő felügyelő, de James Bond is meghajtotta a kacsát az 1981-es Szigorúan bizalmas filmben. A 42 évig gyártott (1948-1990) olasz tervezte modellre, a maga 375 köbcentis erőforrásával, 70km/h-ás végsebességével, igazi franciás lágyságával nem mondanám, hogy sikertelen és népszerűtlen modell lett volna.

(22) Verdák 1,2,3. (2006, 2011, 2017) , Le Mans Endurance versenyautó 2002

Verdák 3 (Cars 3, 2017) - Előzetes

Tegye fel a kezét aki nem látta a Verdák animációt? Bizony…egyet sem látok a magasba, ezért is lett létjogosultsága egyetlen animációs versenyzőnek a listába való bekerülésbe. Az animáció, mely nem csupán a kicsiknek, de a felnőtteknek is remek szórakozást, és tanulságot nyújt. A Szelep kupagyőztes Villám McQueen a mozivásznon túl, a játékboltok polcain is hatalmas sikereket ért el. A Verdák a Pixar legnagyobb mesterműje lett egy évtized alatt, a 95-ös rajtszámával – ami a stúdió első animációs meséjére, a Toy Story megjelenésére utal.

(23) Különben dühbe jövünk (1974), Puma Dune Buggy 1972

40 szimbolikus autó a filmtörténetben

A Bud Spencer-Terence Hill filmet kétségtelenül a Puma Buggy tette kultikussá. A járműben egy 1.3-as benzinotor dolgozott, és a maga 75 lóerejével 130 km/h sebességre volt képes. A két bunyós pofonosztó filmjeire amúgy is jellemzőek voltak az érdekesebbnél furcsább autócsodák, hisz a Nincs Kettő Négy Nélkül-ben Rolls-Royce, a Bűnvadászokból a rendőrségi Dodge Coronet , vagy a Nyomás utána-ból a Lincoln Continental lehet ismerős.

(24) Hazárd Megye lordjai (1979-1985) Dodge Charger (1969)

40 szimbolikus autó a filmtörténetben

Kevés olyan autó létezik a filmtörténetben, mint Lee Tábornok, a maga 1-es rajtszámával. Bo és Luke, a két vagány tesvérpáros sok ugratásos autósüldözésben vett részt, menekülve Rosco seriff elől. A forgatások alatt állítólag több mint 300 Dodge ment a bontóba, hisz az ugratások nem mindig mentek a legsimábban. Nyolc különböző motorválasztékkal került forgalomba, az 5570cm3-től a 7000cm3 ig.

(25) Mad Max (1979.-1981.-1985.) Ford falcon XB GT351 Coupe

40 szimbolikus autó a filmtörténetben

A Mad Max ausztrál franchaise egy posztapokaliptikus világban játszódó film, melynek hangulata tökéletesen visszaköszön a Mel Gibson-féle Ford Falconban. A valódi alapkocsi egy leselejtezett rendőrautó volt, és érdekességképp a filmben halható hangja a motornak nem a valódi Fordé volt, mivel a kompresszort nem bírta a motor. Ebben a trilógiában a törvények nem érvényesülnek, és ha menekülőre fogod, akkor csak ezzel a 600 lóerős V8-as Interceptorral tedd, különben véged!

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·