FILMEZZUNK.HU
Walt Disney 115 éve született

15 meglepő érdekesség, amit biztosan nem tudtál Walt Disney-ről

10178

Walt Disney érdekességek

Walt Disney (Chicago, 1901. december 5. – Los Angeles, 1966. december 15.) amerikai rajzfilmrendező, producer, és forgatókönyvíró. A világ leghíresebb rajzfilmkészítője és egyik legnagyobb producere. Ő alkotta meg a Disneyland vidámparkot és hozta létre fivére, Roy O. Disney segítségével a Walt Disney Companyt. Ő és csoportja alkotta meg a világon ma legsikeresebb rajzfilmfigurák többségét, köztük Disney saját figuráját, Miki egeret. Walter Elias „Walt” Disney-t, mint minden ikonikus alakot, rengeteg legendás sztori övezi. Akad ezek között pletyka és urbánus legenda is, de mi a születésének 122. évfordulója alkalmából most olyan tényeket ástunk elő, amiről sokan biztosan nem tudnak.

1

1. Szigorú gyermekkor

A kis Walt élete nem volt „leányálom”, kemény munka és vasszigor töltötte ki az életét, játékra, barátokra nem jutott ideje. Hétévesen hajnali fél négykor már dolgozni indult, újságokat hordott ki, de a bérházak meleg folyosóin időnként elszundított munka közben, vagy megesett, hogy elhagyott gyerekjátékokra lelve a hajnal első fényeinél játszani kezdett.

2. Hét éves üzletember

Walter Elias Disney korán kezdte az ipart, már hétévesen a rajzaival üzletelt. A szomszédainak adta el a skicceit, állítólag nem is olyan kevés pénzért, a környékbeliek pedig szívest-örömest tömködték tele a zsebeit egy dollárosokkal, mert imádták a rajzait. A családja nem nézte jó szemmel, hogy “firkálgat”, mások viszont bátorították.

3. Tanulmányok

Tanulmányait a Kansas City Public School District-ben (1907-1910) kezdte, és a Benton Grammar School-ban (1910-1911) folytatta. Disney akkor élte legboldogabb pillanatait Kansas City-ben, amikor rajzolni tanult és színházi élményei voltak szombat reggelente szökött el a művészeti intézet festő és rajz tanfolyamára, de ennek ellenére az apja elnéző volt.

Walt Disney 115 éve született

4. Blöff az első világháborúért

16 évesen idősebbnek hazudta magát, hogy részt vehessen az első világháborúban a Vöröskereszt munkájában. Ezzel a trükkel elérhette, hogy besorozzák katonának. A háború végén sikerült kijutnia Franciaországba ahol, sofőr volt és egészségügyi holmikat kellett szállítania.

5. Első lépések a filmes szakmában

Walt Disney az első állásában havi 50 dollárért segéd volt egy reklámstúdióban. Itt 6 hétig dolgozott, de ez idő alatt is sokat tanult. Úgy kapta meg az állást, hogy megmutatta rajzait, majd egy hétig még ingyen dolgozott. Itt ismerkedett meg Ub Iwerks-el, aki képzettebb volt nála, és szüntelenül izgatták a filmkészítés technikai problémái.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · ·