FILMEZZUNK.HU
Clint Eastwood legjobb filmjei, amiket vétek lenne kihagyni

Clint Eastwood legjobb filmjei, amiket vétek lenne kihagyni

9607

Clint Eastwood legjobb filmjei

A híres, öt Oscar és négy Golden Globe-díjas, San Franciscoban született színésznek eddig 70 film tartozik bele színészi, rendezői, produceri és zeneszerzői munkásságába. Első filmje az 1964-es Egy maréknyi dollárért című, három nemzet által készült film, ahol Eastwood játszotta a név nélküli embert, Sergio Leone rendező kezei alatt. Sokat nem tétlenkedik szülinaposunk, hiszen 2014-ben, pontosan 50 évvel első filmje után, letett az asztalra egy olyan Amerikai mesterlövészt, amit hat kategóriában is Oscarra jelöltek. Mi most 10 olyan alkotást választottunk ki a legjobbak közül, ahol színészként is jelen van a filmben. A lista időrendi sorrendben van!

1) Egy maréknyi dollárért (Per un Pugno di Dollari, 1964)

A lerongyolódott pisztolyos ember, Joe megérkezik a mexikói határ melletti San Miguelbe. A várost két, egymás ellen gyűlölködő család uralja: a mexikói Rojo testvérek pálinkafőző csoportja és az amerikai Baxter család, akik viszont fegyverrel kereskednek. Joe mindkét csoport szolgálatába áll, sőt tovább hecceli őket egymás ellen.

Egy maréknyi dollárért (Per un Pugno di Dollari, 1964)

Clint Eastwood filmes pályafutása legelső darabja örök klasszikussá vált.

2) A jó, a rossz és a csúf (Il Buono, il Brutto, il Cattivo, 1966)

A “rossz” agyonlő három banditát. A “csúf” gyanús mexikói bandita. A “jó” egy fejvadász, aki bűntársait egy sikeres, fejpénzzel kapcsolatos csalás után megkötözve a sivatagban hagyta. Mindhárman megpróbálják egymást kölcsönösen rászedni, hogy egy elásott katonai kincset megszerezzenek.

A jó, a rossz és a csúf (Il Buono, il Brutto, il Cattivo, 1966)

A jó, a rossz és a csúf a mai napig ott van minden filmes toplista első felében.

3) Kémek a sasfészekben (Where Eagles Dare, 1969)

1944-et írunk. Küszöbön áll a szövetségesek európai partraszállásának ideje, amikor egy kis angol-amerikai kommandót dobnak le a Bajor-Alpokban. Az angol Smith őrnagy és az amerikai Morris hadnagy csapatának parancsa világos: bejutni az alpesi erődbe, a Schloss Adlerbe, megkeresni a fogságba esett, fontos katonai titkok birtokában lévő célszemélyt, majd kimenekíteni onnan. Csakhamar kiderül, hogy a szövetségesek közül valaki áruló.

Kémek a sasfészekben (Where Eagles Dare, 1969)

Időtálló, klasszikus, talán a leghíresebb háborús dráma, ami ma is megállja a helyét, akár többször is nézhető. Kiváló a színészek alakítása, profi a rendezés.

4) Kelly hősei (Kelly’s Heroes, 1970)

A normandiai partraszállás után Kelly közlegény foglyul ejt egy német őrnagyot, akitől Big Joe fontos katonai titkokat szeretne megtudni. Például, hogy a németektől éppen felszabadított francia kisvárosban hol tölthetik el legjobban három nap kimenőjüket. Ám kiderül, a fogoly valódi titok tudója: kifecsegi egy titkos aranyszállítmány hollétét. Kellynek több se kell, megszervezi saját kis “aranycsapatát”, és a kommandó elindul a mesés kincs megkeresésére…

Kelly hősei (Kelly's Heroes, 1970)

Clint Eastwood minden háborús filmjében zseniálisan és élethűen játszik, hiszen ő maga is volt zsoldos.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · ·