FILMEZZUNK.HU

Robert De Niro 15 legjobb filmje, amit mindenképpen látnod kell

42538

Robert De Niro legjobb filmjei

Robert De Niro kétszeres Oscar-díjas amerikai színész, producer, rendező, akinek több, mint 100 filmhez van kisebb-nagyobb köze. Pályáját 1969-ben Brian De Palma Az esküvői party című alkotásában kezdte. 1973-ra már kétszer elnyerte a New York-i Filmkritikusok díját a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, a Bang the Drum Slowly (1973) és az Aljas utcák (1973) című filmekben nyújtott alakításáért. A Francis Ford Coppola rendezésében készült A Keresztapa II. (1974) című filmben az Akadémia a legjobb mellékszereplőnek járó szobrocskával jutalmazta. Második Oscar-díját a Martin Scorsese rendezte Dühöngő bika (1980) című film főszerepéért kapta, melyben a híres bokszolót, Jake La Mottát formálta meg. Cikkünkben kiválasztottuk az általunk 15 legjobban szeretett produkciót nem kicsi filmes pályafutásából.

15. Volt egyszer egy Amerika (Once Upon a Time in America, 1984)

Noodles (Robert De Niro) gengszter. New York városának szegénynegyedében nőtt fel Max (James Woods) és még két fiatal fiú, akikkel együtt Noodles bandát alapít. Az idő múlásával először a kerület, majd a város, végül egész Amerika legrettegettebb gengsztereivé válnak. Bár életüknek meghatározó részévé lett az erőszak, a kapzsiság és a pénz mindennél előbbre valósága, négyüket mégis nagyon szoros, már-már igazi baráti szálak fűzik össze. Egészen addig, amíg valamelyikük árulóvá nem lesz.

Volt egyszer egy Amerika (1984, Once Upon a Time in America)

A forgatás végén 8-10 órányi felvett anyag állt a rendező rendelkezésére. Sergio Leone és a vágó, Nino Baragli 6 órásra rövidítették az alkotást, és azt tervezték, hogy két részben mutatják majd be a filmet. A producerek elvetették az ötletet, a végső változat így 3 óra 49 perces lett. A film főszerepét Jack Nicholson és Al Pacino is visszautasította.

14. A kezdő (The Intern, 2015)

Egy menő internetes divatcég az esélyegyenlőség nevében idősebb, akár hasonló munkakörben szerzett tapasztalat nélküli álláskeresőknek is lehetőséget ad. Ennek apropóján jelentkezik gyakornoki pozícióba Ben Whittaker (Robert De Niro). Az elegáns, joviális öregúr felettese a talpraesett, határozott és kissé szeszélyes Jules Ostin (Anne Hathaway) lesz, akivel nem éppen zökkenőmentesen indul a közös munka. Idővel azonban kiderül, hogy sok közös van bennük, s a kezdeti távolság egyre szűkül Ben és Jules között.

Anne Hathaway bevallása szerint sokat tanult Robert De Nirotól a forgatás idején. A színésznő nagyon élvezte a közös munkát. Az alkotás közel meghatszorozta a büdzséjét, ugyanis 194 millió dollárt keresett annak ellenére, hogy 35 millió dollárt költöttek rá a készítők.

13. Ébredések (Awakenings, 1990)

Dr. Malcolm Sayer (Robin Williams) magának való, de kiváló kutató orvos, aki a Baibridge-i Kórház ideggyógyintézetén úttörő kísérletekbe kezd. Betegei gyerekkoruk óta szinte csak vegetálnak egy súlyos agyhártyagyulladás miatt. Sayer meg van róla győződve, hogy képes visszahozni betegeit a normális életbe, és felébreszteni a bennük szunnyadó embert.

Ébredések (Awakenings, 1991)

Három Oscarra is jelölték a produkciót, közte Robert De Niro-t, mint legjobb színész. Forgatás közben Robin Williams véletlenül eltörte Robert De Niro orrát.

12. Férfibecsület (Men of Honor, 2000)

A hírhedt kiképzőközpontba, Bayonne-ba kerül sorkatonaként a fekete bőrű Carl Brashear (Cuba Gooding jr.). Kiképzőtisztje, Billy Sunday (Robert De Niro) az egyik legkeményebb katonának számít a seregben. Déli származása révén gyűlöli a négereket. A fekete búvár azonban a hihetetlen akaraterejével és ügyességével lassan kivívja az elismerését. Carl bevetés közben elveszíti az egyik lábát. Ennek ellenére azért küzd, hogy ne szereljék le. Billy kiáll mellette, magára vonva ezáltal sok bajtársa és felettese gyanúját és ellenszenvét.

Férfibecsület (Men of Honor, 2000)

A film igaz történeten alapul és az amerikai haditengerészet támogatásával készült.

11. A szarvasvadász (The Deer Hunter, 1978)

Nick (Christopher Walken), Mike (Robert De Niro) és Steven (John Savage) a Vietnám háborúba indul. Bevonulásuk előtt Steven még megnősül, és az esküvő lezárásaként még egyszer elmennek vadászni a hegyekbe. Michael, Nick és Steven fogságba esnek, és különféle kínzásoknak vetik alá őket a vietkongok. Kimenekítik őket a fogságból, de csak Mike tud mentálisan felépülni, a többiek a szörnyűségek foglyai maradnak.

A szarvasvadász (The Deer Hunter, 1978)

Öt Oscar-díjat nyert alkotás (közte Legjobb film). De Niro arany szobrocskáig nem, de jelölésig eljutott. Robert De Niro egyszer azt nyilatkozta, hogy pszichikai és fizikai értelemben ez a film volt szàmàra a legnagyobb kihívás.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · ·